21. apr. 2008

American Gangster (2007)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●○○○

Čisto vsak film legendarnega britanskega režiserja Ridleyja Scotta seveda ne more postati kulten (kot Alien, Blade Runner, Thelma & Luise), in tudi ne more biti vedno na vrhunskem kinematografskem in vizualnem nivoju (kot Gladiator, Black Hawk Down, Kingdom of Heaven). A kljub temu, da je imel z romantičnimi komedijami svoje izrazito slabe trenutke (beri: A Good Year), je med njegovimi deli v povprečju presunljivo veliko odličnih filmskih dosežkov in po tem merilu nedvomno sodi med najboljše režiserje vseh časov.American Gangster je resnična zgodba o Franku Lucasu (Denzel Washington), šoferju in telesnem stražarju mafijskega šefa, ki po njegovi smrti prevzame njegovo mesto in sčasoma postane eden največjih newyorških botrov podzemlja prekupčevanja z mamili v 70. letih. Domisli se, da bo heroin kupoval neposredno od proizvajalca, ga v krstah vojakov, katerih trupla vozijo domov iz Vietnama, tihotapi v ZDA, in tam prodaja po nižji ceni od svojih konkurentov. American way of life, čisti kapitalizem in logika konkurenčnosti. Njegovemu uspehu v veliki meri botruje nevpadljiv način življenja in močna navezanost na ožjo in širšo družino. Skratka, čista mafija, le da je tokrat za spremembo temnopolta.

Vzporedna zgodba je štorija policaja, ki Franka lovi (ter nazadnje tudi ujame), ki med svojimi pretežno nepoštenimi kolegi slovi po tej neumnosti, da je državi dejansko vrnil v policijski akciji zaseženi milijon dolarjev mamilaškega denarja, namesto da bi ga, logično, obdržal. Detektiv Richie Roberts (Russell Crowe) je dokaj stereotipni good guy cop s propadlim zakonom in preživnino za otroka, za kogar s svojo službo seveda nima časa. To kompenzira tako, da vse svoje sile usmeri v lov na Franka in mimogrede razkrije še celotno mrežo skorumpiranih policajev in drugih državnih uradnikov, ki jim je v interesu, da mafijci nemoteno poslujejo dalje.

Film ni poseben presežek, a mu tudi ne morem nič bistvenega očitati (morda sem pa tja kakšno nedoslednost); je izpiljen in dovršen obrtniški izdelek — vsekakor pa ni največja Scottova mojstrovina in tudi "črnski Boter" prav gotovo ne. Zgodbo bolj ali manj vleče odlični Denzel (kot že večkrat). Ne vem pa, zakaj se Ridley v svojih umotvorih tako vztrajno oklepa avstralskega tepca Crowa, ki je bil soliden v Gladiatorju in dokaj zanimiv še v L.A. Confidential (povsod tam, kjer je igral robavsast hlod), v vseh drugih filmih pa smrdi kot le kaj in je v svoji vlogi videti kot riba na pomolu. Obenem film diši bo že videnem, je na trenutke dolgočasen in banalen ter tudi kinematografsko ali zgodbovno ne prinaša ničesar pretresljivo novega. Spodobna gangsterska drama o self-made mafijcu, ki pa nima kaj iskati ob boku kultni trilogiji Boter, recimo.

Ni komentarjev:

Objava komentarja