30. maj 2008

Raging Bull (1980)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●●●○

Razjarjeni bik, po avtobiografskem romanu nekdanjega boksarskega srednjekategornega šampiona Jaka LaMotte posneta zgodba, je film večkratnih presežkov in prvencev. Je prvi celovečerni film, v katerem sta skupaj zaigrala Robert DeNiro in Joe Pesci (po tistem še v Once Upon a Time in America leta 1984, A Bronx Tale leta 1993, Casino leta 1995, Goodfellas leta 1990 in The Good Shepherd leta 2006). Je po kultnem Taksistu (z odličnim DeNirom) časovno drugi filmski hit brilijantnega Martina Scorseseja in za marsikoga eden njegovih najboljših dosežkov. Je film, za katerega se je DeNiro zredil za tedaj rekordnih 30 kg, in eden vrhuncev tedaj strmo vzpenjajoče se kariere enega najboljših igralcev vseh časov (za seboj je že imel klasične uspešnice Boter II, Taksist in Lovec na jelene). Je prvi veliki igralski hit fenomenalnega Joeja Pescija, ki v njem že kot novinec na velikih platnih izkaže neverjetno igralsko mojstrstvo. Je film, ki je med prvimi načel temo vzpona in zatona slave nekega posameznika, in ki je zaradi avtentičnega dokumentarističnega učinka ter vzdušja družbene depresije posnet v črno-beli tehniki. In je seveda film, ki pripoved o boksarju uporablja zgolj za kuliso in kontekst, zato da razkrije bistvo surove in neizprosne človekove (moške?) narave.Jake (Robert DeNiro) je temperamentni, vzkipljivi, delinkventni pripadnik italijanske manjšine iz newyorškega Bronxa, ki se leta 1941 začne pod mentorstvom svojega brata (Joe Pesci) profesionalno ukvarjati z boksom. Neverjetna žilavost pripomore k temu, da čez nekaj let osvoji celo naslov prvaka (je prvi boksar, ki knockoutira legendarnega Sugarja Raya Robinsona). Da bi pridobil naklonjenost lokalnih mafijcev, ki radi stavijo na izid boksarskih spopadov, večkrat uprizori zrežirane dvoboje in se pusti premagati. Skupaj z naraščajočo paranojo, patološko sumničavostjo in bolestno ljubosumnostjo na ženo Vicky (Cathy Moriarty) in svojega brata (morda tudi kot posledica možganskih pretresov zaradi številnih udarcev v ringu) ga zato frustracija in nerealna pričakovanja vlečeta vedno globlje v pekel lastne nemoči, nesamozavesti, krize identitete in freudovske spolne negotovosti, neobvladljive nasilnosti ter osebnih strahov.

Interakcija med igralci je fenomenalna (zlasti med DeNirom in Pescijem) in igra krvavo prepričljiva, saj se povsem transformirajo v svoje like; vzdušje je otipljivo, naelektreno in ježi kožo, dialogi epski, zgodba pa arhetipsko realistična, brutalno človeška, Scorsesejevsko dokumentaristična. Njegov "bik iz Bronxa" je patološka in zverinska temna plat Rockyja, posnetega štiri leta prej, le da s pomembnim presežkom. Martyjeva mojstrovina namreč ni (zgolj) film o boksu — pač pa mitska, boleča, othellovska socialna in psihološka drama o umskem, moralnem in telesnem propadu moža, ki je v preveliki ambiciji izgubil samega sebe.

"You was my brother, Charlie. You shoulda looked out for me a little bit. You shoulda taken care of me just a little bit so I wouldn't have to take them dives for the short end money... You don't understand! I coulda had class. I coulda been a contender. I coulda been somebody — instead of a bum, which is what I am. Let's face it. It was you, Charlie." [Jake citira film On the Waterfront]

1 komentar:

  1. Zelo lepo posnet in odigran film, pa z enim najbolj antipatičnih glavnih likov, kar sem jih osebno videla. Pošasten wifebeater in objesten paranoik. Za kar seveda gre pohvala De Niru & co., kako pa bi izgledalo glorificiranje take osebnosti. Tako da good job!:)

    OdgovoriIzbriši