25. jul. 2008

Highlander (1986)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●○○○

Po zgodbi razmeroma mladega ameriškega pisca in scenarista Gregoryja Widena posneti film je kljub sprva mlačnemu sprejemu v kinematografih postal ena najprepoznavnejših klasik in ikon ameriške filmografije 80. let prejšnjega stoletja. Fantazijska zgodba o nesmrtniku s škotskega višavja Connorju MacLeodu, ki skozi tegobe večne osamljenosti, ljubezenske tragedije in osebnih dram čaka na dokončni spopad oz. Shod sebi podobnih, po katerem "bo samo eden" prejel Nagrado stvarstva, vsebuje prepoznavne mitske in pravljične elemente ter uveljavljen recept uspešne borilne akcijade: mečevalski spopadi, junaške zgodbe o neustrašnih bojevnikih ter epska borba dobrega proti zlu.Najbrž je prav to botrovalo malodane kultnemu statusu enega prvih celovečercev avstralskega režiserja videospotov Russela Mulcahyja, saj sicer film (ki je zaplodil celotno franšizo štirih sequelov in nekaj televizijskih nanizank ter obljublja še rimejk leta 2008) ne ponuja hudih filmografskih presežkov in za ogled dandanes zahteva precejšnjo mero distance in prizanesljive nostalgičnosti. Če odštejemo pomanjkljiv in nedosleden scenarij ter zmedeno dramaturgijo, je dokaj šibka tudi koreografija borilnih prizorov in kostumografija ter zakulisje zgodovinskih epizod; avtistično bolščeči (sicer posledica kronične kratkovidnosti) "gorjan" Christopher Lambert izusti komaj nekaj nerodno zvenečih škotskih fraz (s francosko-ameriškim naglasom ali zabavno pretiranim "škotskim" pačenjem), dočim njegovega mentorja, ki naj bi bil Španec s kilometer dolgim imenom Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez (čeprav je s kilogramom ličila videti bolj kot Egipčan), igra gizdalinski Sean Connery, ki je v resnici avtentičen Škot.

Opomba. Če je širina zgornjega YouTube videoposnetka napačna ali se ta sploh ne predvaja, je to verjetno zato, ker uporabljaš omejeni brskalnik MalegaMehkega™ Internet Explorer ®

Prizore višavske pokrajine podpirajo zanimivi rezi in prehodi kamere v kadrih s flashbacki, posnetki urbane sodobnosti pa so nekam utesnjeni in mračni ter nudijo vse premalo kontrasta in uravnoteženosti. Animirani posebni učinki so (za današnje čase) nenavadni in mestoma patetično smešni.

Na film gre dandanes seveda gledati kot na svojevrsten cineastični zbirateljski artefakt. Poleg tega ima napakam in nemarnostim navkljub vsaj dve svetli točki, ki na srečo dovolj odtehtata njegove pomanjkljivosti. Prva je huronsko posrečeni in sarkastično zabavni negativec, MacLeodov glavni nasprotnik Kurgan oz. fenomenalni Clancy Brown v eni svojih najbolj markantnih zgodnjih vlog (v njegovem imidžu in liku je slutiti referenco na Ah-nolda oz. ikonografijo Conana iz leta 1982 ter prvega Terminatorja iz leta 1984), brez katerega bi bil film dolgočasen kot le kaj. Druga pa je seveda izjemni soundtrack legendarnih Queenov, ki so večino komadov iz svojega albuma A Kind of Magic posneli nalašč za ta film.Highlander s svojim motom vizionarsko namiguje na dejstvo, da so vsa njegova nadaljevanja (in večina vseh drugih franšiznih izdelkov) gnila do obisti in se jim je še najbolj modro izogniti:

There can be only one!

1 komentar: