17. jul. 2008

The War of the Roses (1989)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●●○○

"Vojna rož" je bil resnični zgodovinski spopad v letih 1455—1487 med dinastijama Lancaster in York, oz. pristaši starega fevdalnega sloja in zagovorniki novega liberalnega plemstva, za angleški prestol (tako poimenovana zaradi cvetnih simbolov v grbih obeh rodbin).Vojna zakoncev Rose pa je vse kaj drugega. ;) In sicer razmeroma podcenjen ter spregledan film, posnet po duhovitem istoimenskem romanu ameriškega pisatelja Warrena Adlerja. Igralski trio Michael Douglas, Kathleen Turner in Danny DeVito (ki so se pred tem pajdašili že v akcijskih komedijah Lov za zelenim diamantom ter Dragulj z Nila) se tokrat pod režijsko taktirko samega DeVita preizkusi v teatrični črni komediji o dobro preskrbljenih zakoncih Oliverju in Barbari Rose, uspešnem odvetniku ter materi in gospodinji, ki se ločujeta. Po mnogih letih pehanja za kariero, kopičenja bogastva in kičastih porcelanskih kipcev, vzgoji dveh otrok ter zlasti urejanja in opremljanja njunega ponosa, velike hiše, se preprosto ne prenašata več. Iskreno se gnusita drug drugemu in se strastno prezirata. Da bi šla narazen, bi še šlo, če ne bi bil posredi droben problem: kdo bo dobil hišo? Ona jo je resda našla in lastnoročno premišljeno opremila — a z njegovim trdo zasluženim denarjem, medtem ko je on cele dneve garal in lezel v rit šefom.

Zgodba transcendira različne žanre in prehaja med huronsko zabavno črno komedijo ter kruto satirično dramo; z morbidno vizualizacijo in zanimivimi koti kamere, zabavnimi dialogi, brilijantnimi domislicami ter izvirnim, nepričakovanim in neobičajnim zaključnim vrhuncem. Oba glavna lika skrajno uravnoteženo blestita v svojih vlogah in sta brezkompromisno prepričljiva do bridkega konca. (Menda sta si morala Douglas in Turnerjeva po vsakem snemalnem dnevu vzajemno dopovedovati in se tolažiti, da je vse skupaj le film in da sta v resnici dobra prijatelja.)

Film je nadvse zanimiv tudi po večkratnem ogledu, po možnosti skupaj s partnerjem. Ona bo najbrž navijala za Barbaro (češ da je on hinavski in častihlepni tepec), on pa za Oliverja (češ da je ona kmetavzarska, zlobna prasica). V vsakem primeru je zabava zagotovljena. Le glede poante in sporočila filma nisem čisto prepričan; vsekakor ni najbolj optimistično.

1 komentar: