28. avg. 2008

Bacek Jon (risanka)


Izjemoma in po dolgem času spet pod kategorijo "razno" ne morem mimo ene najbolj genialnih risank, kar jih je kdaj prikazala slovenska nacionalka. (Če imaš otroke, potem si s temi stvarmi pač na tekočem; če jih nimaš, utegnejo iti mimo tebe in si za marsikaj prikrajšan.) Shaun the Sheep oz. po naše Bacek Jon je izjemno posrečena stvaritev angleške nacionalne televizije BBC in studia Aardman Animations,* ki brez besed (torej sinhronizacija ni potrebna) v zaenkrat dveh sezonah oz. nekako 40 nadaljevanjih pričara nepopisno duhovite prigode malega iznajdljivega jagenjčka in njegove druščine na kmetiji.Zlasti zabavne so številne filmske reference in drugi nezgrešljivi namigi na prepoznavne elemente pop-kulture, zaradi česar je Bacek Jon nemara risanka, ki se je odrasli še bolj neučakano veselimo od svojih otrok. Liki so očarljivo domiselni in karakterno razdelani, animacija je vrhunska in zgodbe aktualne ter neposredno razumljive. Huronsko uspešna risanka je sprožila celo franšizo in jo predvajajo v številnih državah širov sveta. Priporočam in se vsakokrat znova neizmerno zabavam.
* Op. Taisti, ki so nam v dodelani tehniki stop-motion animacije seveda dali Kokoške na begu ter Wallacea in Gromita.

11 komentarjev:

 1. Zaljubljen sem v Wallacea in Gromita, Backa Jona pa (še) ne poznam. Kdaj ga je moč videti na televiziji? :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Do zdaj so ga na TVS1 običajno predvajali ob sredah, tam nekje okoli 18:35.

  OdgovoriIzbriši
 3. MENE PA ZANIMA, KJE BI SE TO DALO DOBITI, SNETI ALI KUPITI ZA DOMAČO UPORABO?

  OdgovoriIzbriši
 4. Boljših risank še nisem videl, pa jih štejem že 44.

  OdgovoriIzbriši
 5. Bacek Jon je svetovna risanka.

  OdgovoriIzbriši
 6. NAJBOLJŠA RISANKA! IMAM VSE 3 DVD-JE! Z MOŽEM SVA OBA ČISTO NAVDUŠENA, PA SVA STARA 30LET IN ŠE NIMAVA OTROK - TAKO DA OTROK NI POGOJ DA GLEDAŠ! VSI LIKI SO TOTALNO ORIGINALNI IN DUHOVITI, ŠE DOLGO NI BILO PRI NAS TAKO IZVIRNE RISANKE, IZ KATERE SE OTROCI LAHKO NAUČIJO VELIKO ŽIVLJENSKIH RESNIC.

  OdgovoriIzbriši
 7. Naša cela družina je tudi totalno navdušena. DVD-je se da kupit v BB. Pesmica je pa totalno nalezljiva. Včeraj mi je sin rekel, da ne more zaspati, ker mu po glavi skos hodi " oj bacek Jon, oj bacek Jon..."

  OdgovoriIzbriši
 8. bacek jon je najboljši kje se na internetu dol potegne

  OdgovoriIzbriši
 9. bacek jon je najboljši na svetu.

  OdgovoriIzbriši
 10. prijazen je,in zanimiv zraven pa še zabaven.

  OdgovoriIzbriši
 11. na mojblink.com imajo backa jona. zakon je :)))

  OdgovoriIzbriši