8. avg. 2008

Dave (1993)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●○○○

Kanadski producent in režiser slovaškega porekla Ivan Reitman je gotovo najbolj znan po svojem blockbusterskem hitu Izganjalci duhov iz leta 1984 (ter njegovem nadaljevanju iz leta 1989), komični filmski ikoni 80. let (v kateri so nekateri kritiki sicer videli metaforo o paranoji pregona in strahu pred komunisti). Uspešen je bil še v lahkotnih akcijskih komedijah Kindergarten Cop (1990) in Twins (1988) ter nekaterih drugih. Rahel pridih socialno-politične satire se drži mnogih njegovih filmov, nezgrešljiv pa je v prijetni komični drami Dave, ki se duhovito muza ob karikiranju administracije in institucije ameriškega predsednika.Dave Kovic (Kevin Kline) je pošteni in požrtvovalni good guy, socialni delavec v agenciji za zaposlovanje nekega manjšega kraja, kjer številnim izgubljenim primerkom pomaga do željene službe. Za zabavo rad nastopa kot dvojnik prezidenta ZDA, saj mu je podoben kot jajce jajcu. Ko pravega šefa države med natepavanjem tajnice rukne možganska kap, Bela hiša v imenu državnih interesov prosi Davea, da bi predsednika zaigral tudi pred širšo politično javnostjo. To mu uspeva več kot odlično, saj liku sicer osovraženega in nesimpatičnega predsednika hipoma zraste medijska priljubljenost. Zaplete se le pri prvi dami (Sigourney Weaver), ki predobro pozna svojega pokvarjenega, prešuštnega moža, da bi jo njegov dvojnik lahko prav dolgo vlekel za nos...

Odlični Kline (simpatij do priljubljenih igralcev pač ne skrivam) seveda ukrade predstavo in tako kot vedno izvablja navdušenje s svojo vsestransko nadarjenostjo, medžanrsko prilagodljivostjo, zbadljivo duhovitostjo ter inteligentno pronicljivostjo. Z Weaverjevo (s katero sta odlična v Ledeni nevihti) se prepričljivo čustveno dopolnjujeta, zgodbo pa zanesljivo podpira izvrstna stranska igralska zasedba (Frank Langella, Kevin Dunn, Ben Kingsley, Ving Rhames, Laura Linney).

Pa še trivia: Ivanov najstarejši sin Jason Reitman je v stopinjah svojega očeta kot režiser nadvse uspešen in je že navdušil s filmi kot Juno (2007) in Thank You For Smoking (2005).

Ni komentarjev:

Objavite komentar