3. avg. 2008

Little Miss Sunshine (2006)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●●○○

Lepotno tekmovanje za krono priskutno izumetničene, groteskno naličene miniaturne dekliške, plastični Barbiki podobne misice je daleč najbolj srhljiva farsa (a je žal pomenljivo resnično) med vsemi patetičnimi, abotnimi, politično korektnimi, patološko izkrivljenimi družbeno-kulturnimi ameriškimi stereotipi. Ta model uporabi Naša mala mis, da v vsej absurdnosti prikaže bolečo plehkost družbe in sprenevedavo zlaganost "ameriških sanj o uspehu" ter zada dodobra izrabljenim vzorcem o "popolni ameriški družini" in bogati "družbi zmagovalcev" še zadnji udarec.Neodvisna komična drama se v road tripu prisrčno disfunkcionalne družine, ki se z razmajanim volkswagnovim minibusom odpravi iz Albuquerqua v Kalifornijo, kjer se je najmlajša Olive uvrstila na lepotni izbor "Miss Sunshine", osvežujoče spretno izogne filmskim klišejem, ceneni patetiki in trivialnemu pokroviteljskemu moraliziranju.

Vrhunska igralska zasedba je odlično izkoriščena, protagonisti pa verodostojni in človeško prepričljivi. Simpatična očalasto debelušna Olive (Abigail Breslin), indoktrinirano pozitivistični oče, ki mu propade posel s knjigo o motivacijski tehniki "devetih korakov" (Greg Kinnear), empatična in skrbna mati (Toni Collette), cinično vulgarni in s heroinom zasvojeni stari oče (Alan Arkin), najstniški nihilistični sin, ki se ob branju Nietzcheja zaveže molčečnosti (Paul Dano) in materin izobraženi homoseksualni brat, univerzitetni strokovnjak za Prousta, ki mu po propadli karieri in romanci z enim svojih študentov spodleti še samomor (Steve Carell) — karakterizacija živopisanih likov ne bi mogla biti pestrejša in bolj pronicljiva. Sledi neizogibna družinska šok terapija, ki v režijskem prvencu zakoncev Jonathana Daytona in Valerie Faris postreže z navdihnjeno sladko-kislo satiro, neprisiljeno naracijo, duhovitimi dialogi in sijajnim večplastnim prerezom kulturno-socialnih (ameriških) vzorcev.

Film je bil z velikim uspehom premierno prikazan na ameriškem filmskem festivalu Sundance 2006. Od štirih nominacij je prejel dva oskarja in od šestih nominacij dve nagradi Bafta ter številne druge nagrade.
Zelo simpatična, strašno zabavna in močno posebna ter prikupna komedija o družini Hoover, ki bi ji bilo lahko ime tudi družina Addams. Ali če hočete, družina Brady in družina Griswald. Oče Greg Kinnear je obseden z zmagovanjem. Dedek Alan Arkin z golimi ženskami in masturbacijo. Mama Toni Collette oba komaj prenaša. Najstniški sin Paul Delano noče govoriti in sanja o karieri pilota. Stric Steve Carell je hotel storiti samomor zaradi nesrečne ljubezni z moškim. [...] Prav imate, Little Miss Sunshine je film, ob katerem se boste počutili dobro in film, kjer bodo posebnosti vaših družin izgledale povsem normalno. —Iztok

Ni komentarjev:

Objavite komentar