18. sep. 2008

Iron Man (2008)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●●○○

Tony Stark je nepredvidljiv, nekonvencionalen, domišljav ženskar, bogat poslovnež in lastnik orožarske industrije, ki jo je podedoval po očetu, katerega več kot uspešen naslednik je postal z lastno domiselnostjo. Ko ga med eno njegovih predstavitev najnovejšega tipa vojaških raket ugrabijo teroristi in prisilijo, naj izdela podobno orožje posebej zanje, raje skrivaj dokonča neko drugo svojo inovacijo, namreč revolucionarni novi vir energije, ki mu omogoča premikanje in krmiljenje neprebojnega telesnega oklepa. Ko se uspešno reši iz ujetništva, se odloči radikalno spremeniti politiko svojega podjetja in izpopolniti letečo kovinsko bojno opravo, ki jo presenečeni mediji poimenujejo Iron Man. Vendar se njegovi najožji sodelavci (Jeff Bridges) ne strinjajo z možakovo nenadoma prebujeno vestjo in svojo izgubo prihodka od prodaje orožja, ki jim prinaša pomembno gospodarsko in vojaško premoč.Tony Stark oz. Iron Man (Robert Downey Jr.) je superjunak precej drugačnega kova, dasiravno je obenem nekakšna kombinacija lastnosti nekaterih svojih bolj znanih stanovskih kolegov. Tako kot Batman je podedoval bogastvo in tehnologijo, ki mu omogoča z vrhunskimi jamesbondovskimi napravicami podprte nadčloveške lastnosti; ima simpatično, pikro in duhovito pomočnico in prijateljico (Gwyneth Paltrow); in se proti zlu bori izključno iz humanitarnih in pravičniških vzgibov. Vendarle pa Iron Man svoje superjunaške kolege prekaša v nekaterih podrobnostih.

Za razliko od njih ne živi v omejenem, paralelnem in izmišljenem svetu, temveč v današnji vsakdanje kruti resničnosti, ki jo ogrožajo terorizem, kapitalistična logika velikih korporacij in politični interesi bogatih držav. Resda je svoje bogastvo tudi podedoval, a je kot čudežni otrok k temu krepko prispeval s trdim delom, z vrhunsko izobrazbo in genialno iznajdljivostjo. Obenem je do lastnih dosežkov in superjunaštva ciničen in se zmore neprisiljeno norčevati iz vsega skupaj — a spet ne tako, da bi se spremenil v parodijo samega sebe. Film ne gre nikoli čez mejo okusnega in patetičnega, temveč ostaja v realnosti lastne zgodbe trdno prikovan na tla. In končno, hvala bogu, da obstaja superjunak, ki ni nevrotičen, zafrustriran in obremenjen s samim seboj, svojo travmatično preteklostjo, velikansko odgovornostjo in usodo vsega sveta — temveč duhovito zabavljaški, elegantno uživaški in iskren v svoji moralni preobrazbi.

Iron Man je zrela superjunaška paradigma za odraslo publiko, ki se prepričljivo loteva pomembnih moralnih vprašanj današnjega sveta. Odlikujejo ga posrečen scenarij, dovršena dramaturgija in filmski zaplet, odlična medsebojna interakcija glavnih likov, izjemna zvočna podlaga in bleščeči ter premišljeno uravnoteženi posebni učinki, ki izvrstno podpirajo zgodbo in niso zgolj sami sebi namen. Predstavlja genezo Železnega moža in skozi dobro karakterizacijo protagonistov pričara razburljivo, nestereotipno, večstransko in presenetljivo aktualno parabolo globalnega političnega razmerja moči.Sicer zmotijo nekatere nedoslednosti in mestoma pretirano poenostavljen prikaz; a ne pozabimo, da gre vendarle za stilizirano stripovsko zgodbo. Lik moža, ki je obogatel s prodajo orožja in se nazadnje prav temu zoperstavi, je seveda protisloven; a ravno s tem opozarja na boleča nesorazmerja sodobnega sveta in družbe. Najbolj od vsega — in tukaj se verjetno strinjajo tudi oni, ki jih sicer film ni prepričal — pa je za uspeh nove stripovske franšize (sijajni konec nedvoumno namiguje na nadaljevanje) zaslužen briljantni hollywoodski enfant terrible Robert Downey Jr., ki s svojo magnetično karizmo v večini filmov zlahka zasenči vse soigralce. Odlična izbira za lik tega pragmatičnega in osvežujoče kompleksnega junaka, ki je vsaj na mojem seznamu vsekakor največji frajer in najbolj kul stripovsko-filmski superheroj doslej.

p.s. Piko več mu dam že zaradi odličnega dosežka Jona Favreauja, kot režiserja doslej dokaj neznanega, kot igralca (in celo scenarista) pa razmeroma uveljavljenega (Swingers, Dogtown, Deep Impact, Very Bad Things, The Replacements, Something's Gotta Give).

3 komentarji:

  1. Jap. :) Dal bi mu 7.5, ampak zaradi zabavnega Downeyja, prisrčne Gwyneth in odličnega Bridgesa mu brez slabe vesti pripišem 8/10. Kdo je bolj kul superjunak od njega? Mogoče Spider-Man? In ne reci mi, da Batman, ker ni. Mogoče tokrat zvenim kot gartner, ampak mislim, da mora film o supejunaku dejansko nositi njegov glavni protagonist (in ne njegov glavni antagonist, kot Joker v Batmanu). But that's just me. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Man... jaz sem ga ravno včeraj gledal, pa sem bil utterly razočaran. Redko pri filmih čakam, kdaj bo konec, tokrat pa (podobno kot pri Inc. Hulk) sem :\

    OdgovoriIzbriši