6. sep. 2008

Zombi ali vampir?


Med neuko mularijo, pa tudi med cineastičnimi kvazipoznavalci, vlada pravcata terminološka zmeda na vseh ravneh. Itak. Film je pač postal zgolj potrošna popcorn zabava, nezahtevna sprostitev s prijatelji in priložnost za obmetavanje s pokovko ter čvekanje po mobilcu v Koloseju. Koga briga, ali je tisto na platnu mutantska žaba, nemrtvi kiborg ali pa iz vesolja prispeli gensko preobraženi krompir. Zombi ali vampir, who cares. Važno, da se za urico in pol zabavamo.Zato bi rad občestvo razsvetlil glede nekaterih pojmov, ki opredeljujejo podžanr, določajo sporočilo filma in so v resnici bistveni za to, da sploh dojamemo, za kaj gre. Tokrat vas bom podučil o razliki med filmskimi zombiji, vampirji in okuženimi stvori. Verjamem, da je marsikomu ta razlika tako jasna kot diferenčno-odvajalna enačba šeste stopnje in tako življenjsko pomembna kot strankarsko razmerje v koaliciji vlade Turkmenistana. Komur je vseeno, naj ta tekst pač mirno izpusti.

ZOMBIJI so izključno ljudje, ki so umrli, vendar se kljub temu potikajo naokrog, zaradi nepojasnjenih, kataklizmičnih okoliščin svetopisemske narave — in nikakor ne zaradi "virusa" ali katerekoli umetno pridobljene substance.* Navadno so počasni, praviloma v nezavednem vegetativnem stanju (možgani nadzorujejo le nižje živčevje in osnovne telesne funkcije), v različnih stadijih razpadanja in se hranijo s človeškim mesom. Onesposobimo jih običajno tako, da jim uničimo možgane ali vse telo (s sežigom ali razstrelitvijo). Simbolično predstavljajo slabo vest človeštva, njegovo nezavedajočo se zločesto plat, biblično nadlogo ter posvetno kazen za grehe in profanost. So tudi satirični prikaz razpadajoče morale in etike sodobne družbe, njenega apatičnega vulgarnega potrošništva in egoizma ter metafora za izgubo človečnosti, avtomatizirano vedenje in prevlado nizkih prvobitnih nagonov.

Filmi z zombiji: Night of the Living Dead, Dawn of the Dead, Day of the Dead, Land of the Dead, Beyond, Død snø, vsi Zombiji

VAMPIRJI so iz ljudske folklore in praznoverja izhajajoča, pradavna arhetipska bitja noči, ki so bili nekoč ljudje, pa so se (bodisi tako, da so umrli, ali pa neposredno) preobrazili v kri pijoče nesmrtne stvore. Značilni so koničasti zobje in nohti, nepremagljiva žilavost, črna kri in usodna občutljivost na dnevno svetlobo; v tradicionalnih pojavnih oblikah pa še na simbol križa, ogledala, česnove venčke in glogove količke, siloma potisnjene skozi srce. So mitološka strašljiva bitja, ponekod s krščansko konotacijo in simboliko hudiča (odtod odpor do križev), in imajo včasih sposobnost metamorfoze v netopirje ali druga bitja. S svojo romantično podobo so navdihnila gotsko, darkersko in emo popkulturo. Metaforično predstavljajo neumrljivo in nedoumljivo, temno človeško plat, ki za nesmrtnost plača visoko ceno s svojo dušo.

Filmi z vampirji: vsi Dracule in Nosferatuji, Interview With the Vampire, 30 Days of Night, From Dusk Till Dawn, franšiza Blade, franšiza Underworld, franšiza Twilight

OKUŽENI STVORI (razen ljudi izjemoma tudi druga bitja ali domače živali) so na videz sicer podobni zombijem, a z nekaj bistvenimi razlikami. Niso uradno umrli, ampak so se preobrazili, mutirali, praviloma zaradi virusa ali kakšne podobne biokemične snovi. Lahko so počasni ali pa bliskovito hitri, imajo izrazit morilski nagon in jim ni toliko do človeškega mesa kot do tega, da ubijejo in uničijo vse, kar je še normalnega. Okužbo prenašajo z ugrizom ali s telesnimi tekočinami. Onesposobimo jih podobno kot zombije, včasih že z nekaj natančnimi streli, še najbolj učinkovito pa z ognjem. Na simbolični ravni predstavljajo arogantno človeško željo po obvladovanju narave in biološko-genetičnemu igranju boga, ki seveda spodleti in se kot kazen obrne proti njemu samemu. So najsodobnejša in najbolj trendovska oblika med vsemi tremi filmskimi pojavi.

Filmi z okuženimi stvori: 28 Days Later, 28 Weeks Later, I Am Legend, Planet Terror, [Rec], franšiza Resident Evil, vsi Demoni
* Op. Če odštejemo folkloro voodoo religije s Haitija, ki naj bi zombije proizvajala z mešanico strupov, pridobljenih v posebnem čarovniškem obredu, kot v Cravenovem filmu The Serpent and the Rainbow (1988).

1 komentar:

  1. Ha, šele sedaj prišel do te objave! Hvala za tale šnelkurs, bilo je poučno in primerno, zanima me še kako visoko pri tebi kotirajo volkodlaki in drugi gozdni monstrumi. Moram reči, da sem se jih sam v mladosti bal kot hudič križa.

    OdgovoriIzbriši