26. okt. 2008

The Lion King (1994)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●●●○

Najbrž ni animiranega filma, ki bi se že v najavni špici začel bolj veličastno kot nepopisno lep uvod Levjega kralja, podložen s fenomenalno skladbo Circle of Life, in ki doseže vrhunec v ganljivem prizoru, ko se mlademu levčku pod skalnim previsom poklonijo živali savane. Pa to seveda ni edini trenutek v tej animirani mojstrovini, kjer se rado orosi še tako trdosrčno in cinično oko. S čudovito vizualizacijo, pomenljivo hamletsko zgodbo o častihlepju in izdajstvu, parabolo o razpletanju prijateljskih in ljubezenskih vezi, pronicljivim sporočilom o odgovornosti odraščanja in metaforo o vesoljnem ciklusu in ravnovesju življenja predstavlja vsebinski in tematski vrhunec klasične dobe Disneyjevih animiranih celovečercev.

Opomba. Če je širina zgornjega YouTube videoposnetka napačna ali se ta sploh ne predvaja, je to verjetno zato, ker uporabljaš omejeni brskalnik MalegaMehkega™ Internet Explorer ®

Največja kvaliteta Disneyevih izdelkov je v njihovi univerzalni sporočilni plati, ki jim nedvomno daje pridih sodobnih basni. Levji kralj je po veseljaško razigranih celovečernih risankah Mala morska deklica (1989), Lepotica in zver (1991) ter Aladin (1992) veliko bolj temačen ter prinaša zahtevnejše in bolj zrele življenjske motive. V presunljivem čustvenem razponu prikaže nekatere arhetipske teme shakespearske drame in grške tragedije. Seveda je njegova podoba zavita v prisrčno stilizirano pravljico o levčku, ki skozi številne preizkušnje na prestolu živalskega kralja nasledi svojega očeta, saj je tako kot večina Disneyjevih izdelkov namenjen najmlajšemu občinstvu. S svojo moralno noto pa nagovarja zlasti občinstvo staršev otrok in z dovršeno dramaturgijo pusti vtis tehnično ter naracijsko sijajne zgodbe o najvišjh civilizacijskih vrednotah.

Vizualno je The Lion King fantastičen, staro in mlado pa navdušuje tudi z izjemno glasovno zasedbo (nepozabno mogočni James Earl Jones kot levji kralj Mufasa, omikano zajedljivi Jeremy Irons kot njegov izdajalski brat Scar, zbadljivo duhoviti Rowan Atkinson kot kraljevi sel Zazu in drugi), s kontrastno zbirko zabavnih stranskih likov, s številnimi posrečenimi referencami na filmsko in pop-kulturo ter s čudovito glasbeno podlago priznanega filmskega skladatelja Hansa Zimmerja. Poleg slednjega je za skladbo Can You Feel the Love Tonight Elton John prejel (do zdaj svojega edinega) oskarja, film pa je bil za oskarja nominiran še za skladbi Circle of Life in Hakuna Matata, prejel je nominacije za nagrado bafta, si za najboljši film in glasbo prislužil še zlati globus, nominacijo za grammyja in številna druga prestižna filmska in glasbena odličja.Levji kralj je bil vse do Reševanja malega Nema leta 2003 (Disney je potem tri leta pozneje kupil studio Pixar za 7,4 milijarde dolarjev) finančno najbolj uspešen risani film vseh časov. Ta primat še vedno ohranja med klasično animiranimi (ročno narisanimi) celovečerci.

p.s. Nekoč bom spisal prispevek o tem, kako so si mnogi poznejši animirani filmi z živalmi, od Ledene dobe (2002) studiev Blue Sky do Pixarjevega Nema (2003) in celo Shreka (2001) studiev DreamWorks izposodili številne prepoznavne motive in najzabavnejše dovtipe prav iz Levjega kralja.

1 komentar:

  1. Spomin, kako sem kot mulo trepetal v kinu, je še vedno svež, film se mi je zdel krut, a neizmerno lep. Nedolgo tega sem si ga iz čiste nostalgije zavrtel še enkrat in bil takisto ganjen, zares je brezčasna klasika in gotovo eno najbolj lucidnih Disneyjevih del.

    OdgovoriIzbriši