19. nov. 2008

The Dark Knight (2008)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●○○○

O v drugem Nolanovem filmu obujeni in redefinirani franšizi Batman sprva nisem niti nameraval pisati, saj k sijajnemu povzetku blogerskega kolega Jana G. in še koga nimam prav veliko dodati. Pa vendar me po ogledu vse bolj najeda dvom, celo razočaranje; ne toliko nad filmom, ki je v vseh svojih tehničnih in tematskih vidikih brezhiben. Pač pa nejasen občutek, da nekaj manjka, nekakšna očaranost in mitološkost, neopisljiva literarna prvina in arhetipska čarobnost pripovedk, ki jo je tako sijajno poustvaril npr. Gospodar prstanov. Jasno, da je njegova osnova knjiga, predloga Batmana pa je stripovska. Tudi vemo, da gre pri Nolanovi ekranizaciji za oživitev novejše, temnejše in kompleksnejše inačice tega superjunaka, ki je zahtevala aktualizacijo in nekatere sodobnejše trendovske prijeme. Pa vendar: rezultat je zapletena, neizprosna akcijska drama, ki vizualno in konceptualno komajda še spominja na svoj grafični izvor; bolj primerljiv je z nekaterimi stiliziranimi tehno-spoti kot sta Mission: Impossible ali celo slavni James Bond v novi podobi. Negativci so dobili konotacije anarhičnih teroristov, glavni junak pa se zdi v prijemu svojih dvomov nebogljen sredi razraščajočega in neobvladljivega družbenega zla, ki mu brez izdatne pomoči sploh ni več kos. S tem se je pomaknil na skrajno, dasiravno nevidno in nedoločljivo mejo, ki daje neoprijemljiv obutek, kje se konča stripovska pravljica in se začne cineastični realizem.I believe whatever doesn't kill you simply makes you... stranger.

Menim, da je k velikanski fami* okrog Ledgerjevega Jokerja veliko pripomogel predvsem hype zaradi prezgodnje smrti tega nadarjenega mladega igralca; pa ne trdim, da je v svoji poslednji vlogi slab ali kvečjemu povprečen. Prav nasprotno, izjemen je — do te mere, da večina drugih likov ob njem neizbežno zbledi. A vendarle ne boljši od Nicholsona v Burtonovem prvem Batmanu (1989), le osvežujoče drugačen. Zato pa je Christian Bale opazno slabši od svoje prejšnje vloge v črnem kostumu in ogrinjalu (nič čudnega, da mu je prinesla duhovito posmehovanje), kar žal velja tudi za večino drugih protagonistov, med katerimi nihče posebej ne izstopa. Zlasti ne Maggie Gyllenhaal, celo od dolgočasne Katie Holmes manj vpadljiva Wayneova družica, ter šibko izrazni in nekarizmatični Aaron Eckart kot dvolični Harvey Dent, čigar nerodno izpeljana tragična podzgodba (skupaj z neumno in nezanimivo situacijo s talci na ladjah) po nepotrebnem razvleče, zaplete in nezadovoljivo razreši že tako ne najbolj trden dramaturški lok. Ker se je Nolan namenil posneti trilogijo, bo imel v zaključnem delu svojega Batmana najbrž nezavidljivo težko in z velikimi pričakovanji obremenjeno nalogo.

You just couldn't let me go, could you? This is what happens when an unstoppable force meets an immovable object. You truly are incorruptible, aren't you? You won't kill me, out of some misplaced sense of self-righteousness, and I won't kill you, because you're just too much fun. I think you and I are destined to do this forever.
* Op. Vemo tudi, da je osupljivo prvo mesto na IMDb-jevi lestvici (vsaj nekaj časa) filmu prineslo zgolj vnaprej dogovorjeno glasovanje velikega števila njegovih ljubiteljev.

1 komentar:

  1. Moram reči, da si z zapisom še bolje razčlenil in ubesedil moje dvome glede filma, vse pohvale za jedrnat, a bogat in konstruktiven zapis torej. Pa hvala za link. ;)

    OdgovoriIzbriši