26. nov. 2008

My Cousin Vinny (1992)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●○○○

Da sodi karizmatični Joe Pesci, dobrih 160 cm visoki Američan italijanskega rodu in vreščečega glasu, med najbolj briljantne igralce svoje generacije, je dokazal že večkrat. Njegov pestri razpon izjemnih performansov sega od pretresljivih psihosocialnih dram (Raging Bull) in kultnih mafijskih kriminalk (Casino, Goodfellas) do huronsko zabavnih stranskih burkaških vlog (Lethal Weapon). Razen zabavnega Lea Getza, ki gotovo daje odločilen pečat franšizi Smrtonosno orožje in več kot solidno podpre njena glavna protagonista, je med njegovimi najbolj posrečenimi humornimi vlogami prav lik bratranca Vinnyja v istoimenski komediji angleškega scenarista, igralca in režiserja Jonathana Lynna (Nuns on the Run, Sgt. Bilko, The Whole Nine Yards).Vincent "Vinny" LaGuardia Gambini (Joe Pesci) je novopečeni dopisni pravnik iz newyorškega Bronxa, ki ga njegov bratranec Billy (Ralph Macchio) in njegov prijatelj Stan (Mitchell Whitfield) najameta, da bi ju kot odvetnik branil pred sodiščem zakotnega južnjaškega mesteca sredi Alabame, potem ko ju po krivem obtožijo tamkajšnjega nasilnega ropa in umora. V usnjen jopič in zlate verižice odeti pripadnik italijanskega geta, ki ne more skriti svojega porekla, nikakor ne navduši strogega in konzervativnega sodnika Hallerja (Fred Gwynne), pred komer se zavoljo proceduralnega zapleta celo predstavlja z lažnim imenom. S pomočjo zaročenke Mone Lise (Marisa Tomei), strokovnjakinje za avtomobile, in nekaterih nekonvencionalnih zagovorniških metod se prebrisanemu Vinnyju vendarle posreči pred poroto dokazati, da sta obtoženca zgolj po naključju podobna pravima storilcema okrutnega dejanja.

Razmeroma spregledana komedija se duhovito muza ob karikiranju ameriškega sodnega sistema (in filmov s tovrstno vsebino) ter med posmehovanjem stereotipnim socialnim in kulturnim predsodkom neznansko zabava s svojimi scenarističnimi domislicami. Njen največji adut pa je nedvomno dobro karakterizirana igralska zasedba, ki razen sijajne interakcije odličnega Pescija in neskončno simpatične Tomeijeve ♥ navdušuje tudi z nekaterimi stranskimi liki (med njimi izstopa neizprosni sodnik), predvsem pa v posrečeni komedijantski formi prinaša lahkotno, vendar pronicljivo ter inteligentno kratkočasje.

Film je bil finančno nadvse uspešen in je med drugimi filmskimi nagradami in nominacijami prinesel Marisi Tomei oskarja za stransko žensko vlogo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar