9. nov. 2008

Tropic Thunder (2008)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●○○○○

Golo naključje je hotelo, da se moje skromno mnenje o pričujočem filmu pojavlja približno ob istem času kot tisto kolega na blogu PaucStadt in nekoliko po recenziji kolega na blogu Mr.X Film — a nikakor ne kot načelna replika na njuni mnenji, ki ju zelo cenim in z zanimanjem prebiram njune filmske zapise; kvečjemu kot hudomušna ugotovitev, da pravzaprav noben cineastični vtis ni bolj "pravilen" ali "objektiven" od drugih, kvečjemu bolj ali manj argumentiran ter podkrepljen z referencami. Očitno gre za odtenke gledalske percepcije, ki določajo različna pričakovanja in sporočilnost filma ter nazadnje oblikujejo zgolj subjektivno oceno.Ben Stiller se razen kot eden od filmskih likov vrača v vlogi režiserja (ter scenarista in producenta) nenavadne parodije Tropski vihar, skozi reference na vse večje vojne filme postavljene na prizorišče snemanja "najboljše vijetnamijade vseh časov". Ker produkcijo pestijo številne težave (namig na snemanje Apokalipse), nesramno brezkompromisni producent (Tom Cruise) zagrozi angleškemu režiserju filma (Steve Coogan), naj kaj ukrene, sicer se bodo kamere ustavile. Po predlogu avtentičnega vojnega veterana in svetovalca Štiriperesnega (Nick Nolte), po čigar knjigi je film nastal, zato režiser vrže igralce v resničnostni show, s kamerami opremljeno pravo džunglo, v kateri prežijo tudi resnični nasprotniki: lokalna tolpa pridelovalcev heroina, ki v vdoru prišlekov vidi grožnjo svoji dejavnosti. Ugašajoča zvezda akcijad Tugg (Ben Stiller), oskarjevec Kirk s kirurško spremenjeno poltjo (Robert Downey Jr.), zadrogirani zveznik straniščnih burk Portnoy (Jack Black), hiphopovski junak Alpa Chino (Brandon T. Jackson) in nadebudni mladi glumač Kevin (Jay Baruchel) se morajo znajti v "pravih" mise-en-abîme-rambovskih okoliščinah, v prepričanju, da so še vedno sredi kulis in žarometov, ter dokončati film, ki bi utegnil biti ključen za njihove kariere.

Ben Stiller satirično sporočilo očitne farse stopnjuje tako, da zaide v skrajnost in absurd; v parodiranju gre do konca in odigra "full retard" (dasiravno v filmu samorekurzivno ugotavlja, da tako ne gre). Podoben sindrom ga je seveda mučil v ekscentričnem Zoolanderju, pa se odtlej očitno ni veliko naučil. Njegova napaka je še nerodna predstava o metafilmu, satiričnem prikazu zakulisja, skratka, norčevanju iz hollywoodske industrije, za kar seveda gre pri tej zmedeni burki. Kritiko napačnega castinga uprizori recimo tako, da sicer odličnemu Blacku dodeli zoprno in docela nepotrebno vlogo; briljantnemu Nolteju nameni zgolj ponesrečeno statiranje; pretiranemu vživljanju v lik se posmehuje s politično nekorektno vlogo umetnega črnca Lazarusa, ki se iz svojega lika nekako ne more izkopati in mu to prinese težave z lastno identiteto; ugašajočo filmsko zvezdo pa vtakne v anti-vlogo ostudnega producenta, s čimer naj bi dokazal, da se je Hollywood zmožen posmehovati samemu sebi — da je celo najboljši prav tedaj, ko to počne.

Žal ni čisto tako. Tropic Thunder je razmeroma bizarna kompilacija nepovezanih skečev, ki vse prevečkrat zaidejo v slepo ulico in nerazumljivi nesmisel, ki naj bi prikril zevajoče luknje v scenariju (še ena napačna predstava Stillerja, s čimer je očitno želel samoreferenčno pokazati na pomanjkljivosti industrije); gledalca, ki pričakuje duhovito in inteligentno satiro, pa nekajkrat ujame v zanko negativnega presenečenja: What the fuck was that about? Razen izjemne scenografije, kamere in drugih tehničnih vidikov filma sicer z duhovitimi dialogi zgodbo delno rešita predvsem odlična Downey Jr. in Cruise, pa vendar od začetnih odličnih parodičnih "napovednikov", mimo neizvirnih in nezabavnih akcijskih ekscesov do vse bolj nepovezanega in trivialnega konca film nazadnje izzveni v puhlo in neposrečeno karikaturo — zlasti po divji publiciteti in nekaterih navdušenih odzivih, ki jih je bil deležen. Samoreferenčnost filma (da torej Stiller namenoma dela prav tiste napake, ki jih očita Hollywoodu, zato da bi podkrepil svoj statement) sicer doprinese nekaj malega k satiričnosti sporočila (za tiste, ki ga sploh dojamejo), a povsem degradira osnovno premiso dobre parodije: da je zabavna.

3 komentarji:

 1. Mene je pa ta film rahlo razočaral :(

  OdgovoriIzbriši
 2. Si bil pa uren. Naj oceno pohvalim, več pa ne bom dodajal, je že vse zapisano in pregledano z različnih perspektiv. ;)

  OdgovoriIzbriši
 3. Jan: Hvala. :)
  Easyriderka: tudi mene je razočaral (kar je iz recenzije najbrž očitno), čeprav sem nad Stillerjem kot režiserjem že prej izgubil upanje.

  OdgovoriIzbriši