10. feb. 2009

Kinematografija hendikepa:
mojih NAJ 30


Svetovna kinematografija od nekdaj prinaša zgodbe o ljudeh, ki so telesno ali umsko hendikepirani, invalidni, edinstveni, drugačni, bolni in kakorkoli prikrajšani in omejeni v svojih zmožnostih. Taki filmi imajo ponavadi izraženo psihosocialno noto in prinašajo angažirano ter navdihujočo zgodbo o spopadanju posameznika z lastnimi omejitvami in njihovemu premagovanju; večkrat tudi satirično ciljajo na prikaz sprenevedave in svetohlinske družbe ter njenega odziva na vse, kar odstopa od sprejemljivega in povprečnega; skoraj vedno puščajo ganljiv vtis zmagoslavja človečnosti nad predsodki in sodbami. V nekaterih je v ospredju drama posameznika, v drugih skupina ali celotno kulturno-socialno zaledje; ponekod je hendikep glavnega lika osrednjega pomena, pri drugih pa bolj ali manj relevantno ozadje in naključna okoliščina enega od protagonistov.Kakorkoli že, tukaj je moj ožji izbor filmov s tako ali drugačno tematiko hendikepa, ki v zgodovini (zahodne) kinematografije menda nekoliko izstopajo in so vsekakor vredni ogleda (marsikaterega med njimi sem videl trikrat ali večkrat); nobenega ne bi posebej izpostavljal in vrednotil, zato jih nizam kar v kronološkem zaporedju.

1. Freaks (1932)
Klasična ljubezenska zgodba slavnega Toda Browninga; življenjske dileme med cirkuškimi artisti in nakazami, ki jih razkazujejo za denar.

2. The Hunchback of Notre Dame (1939)
Morda najboljša izmed mnogih filmskih uprizoritev slovitega romana Victorja Hugoja o notredamskem zvonarju Quasimodu.

3. The Miracle Worker (1962)
Navdihujoča resnična zgodba Arthurja Penna o ameriški aktivistki in avtorici Hellen Keller, ki se je rodila slepa in gluha, ter njeni požrtvovalni prvi učiteljici (Anne Bancroft je za vlogo dobila oskarja).

4. Charly (1968)
Z oskarjem nagrajeni Cliff Robertson je Charly, umsko zaostali delavec v pekarni, ki se v eksperimentu z novo vrsto zdravila za nekaj časa spremeni v genija.

5. Profumo di donna (1974)
Komična drama Dina Risija o slepem vojaškem stotniku, ki ga na poti iz Torina v Neapelj spremlja kadet, je doživela rimejk Scent of a Woman (1992) s slavnim Alom Pacinom v glavni vlogi.

6. Tommy (1975)
V ekscentrično psihadeličnem muzikalu Kena Russella z zvezdniško zasedbo postane slepi in gluhonemi Tommy prvak v nabijanju fliperjev.

7. One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)
Kultna drama Miloša Formana o zoperstavljanju posameznika indoktrinaciji psihiatrične ustanove z briljantnim Jackom Nicholsonom (dobil je oskarja) in nič slabšo spremljevalno igralsko zasedbo.

8. The Elephant Man (1980)
Ganljiva zgodba Davida Lyncha o grozljivo izmaličenem Johnu Merricku, ki je tudi v resnici živel v času viktorijanske Anglije.

9. Mask (1985)
Neodgovorna, z mamili zasvojena mati Cher skuša nuditi svojemu sinu Rockyju, čigar obraz je deformiran zaradi redke bolezni lobanjskih kosti, enake možnosti, kot jih imajo njegovi normalni vrstniki.

10. Children of a Lesser God (1986)
Z oskarjem nagrajena gluhonema igralka Marlee Matlin je gojenka zavoda, kamor pride poučevat novi učitelj William Hurt, ki se zaljubi vanjo.

11. Rain Man (1988)
Z oskarjem nagrajeni Dustin Hoffman v drami Barryja Levinsona igra avtističnega savanta, ki ga mlajši brat Tom Cruise nazadnje vzljubi bolj kot dediščino umrlega očeta.

12. My Left Foot (1989)
Daniel Day-Lewis (dobil je oskarja) je Christy Brown, v resnici živeči irski slikar, avtor in pesnik, ki se je rodil s hudo cerebralno paralizo.

13. Born on the Fourth of July (1989)
V drami Oliverja Stona je Tom Cruise resnični vietnamski veteran Ron Kovic, ki se na invalidskem vozičku bori za pravice vojnih žrtev.

14. Awakenings (1990)
Robert DeNiro je pacient med obolelimi za encefalitično letargijo, ki se s pomočjo eksperimentalnega zdravila po nekaj desetletjih zbudi iz katatonične negibnosti.

15. The Piano (1993)
Z oskarjem nagrajena Holly Hunter je Ada, ki jo omožijo v viktorijansko Novo Zelandijo konec 19. stoletja in po travmi v otroštvu ne govori, temveč se izraža s klavirjem.

16. What's Eating Gilbert Grape (1993)
Leonardo DiCaprio je duševno moteni mlajši brat Johnnyja Deppa, ki še z dvema sestrama v revščini živi z obupno debelo materjo.

17. Nell (1994)
V popolni osami in zunaj civilizacije odrasla "divja ženska" Jodie Foster se mora ponovno naučiti osnovnih komunikacijskih in družbenih veščin.

18. Forrest Gump (1994)
Legendarna komična alegorija Roberta Zemeckisa (oskar), kjer je umsko počasni in požrtvovalni Tom Hanks (oskar) protagonist nekaterih najbolj prelomnih trenutkov novejše ameriške zgodovine.

19. The People vs. Larry Flynt (1996)
Woody Harrelson je lastnik ameriške pornografske revije Hustler, ki se po atentatu z invalidskega vozička bori za pravico do svobode izražanja.

20. Shine (1996)
V resnični zgodbi o briljantnem avstralskem pianistu Davidu Helfgottu, čigar življenje je v mladosti zaznamovala huda shizofrenična nevroza, si je Geoffrey Rush prislužil oskarja.

21. Le Huitiéme jour (1996)
Deloholični poslovnež, ki ga je zapustila žena, se nepričakovano zbliža s fantom z downovim sindromom, ki je ostal brez matere.

22. The Theory of Flight (1998)
Helena Bonham Carter je mlado dekle z motorično-nevronsko distrofijo, ki bi rada pred smrtjo okusila radosti ljubezni in spolnosti.

23. The Other Sister (1999)
Juliette Lewis je rahlo umsko prizadeto dekle, ki se skuša kot enakovredna drugim dokazati v vsakdanjem življenju.

24. I Am Sam (2001)
Retardirani prostodušnež Sean Penn se ob podpori skupine duševno motenih prijateljev bori za skrbništvo svoje hčere.

25. Spider (2002)
Čudaški shizofrenik Ralph Fiennes se v odlični Cronenbergovi drami iz umobolnice vrne v kraj svojega otroštva, kjer ga začnejo mučiti travme in potlačeni spomini iz otroštva.

26. Frida (2002)
Salma Hayek je surrealistična mehiška slikarka Frida Kahlo, ki ji huda otroška paraliza in nekatere druge telesne hibe niso preprečile, da ne bi postala mednarodno priznana umetnica.

27. Ray (2004)
V avtobiografski drami si je za upodobitev legendarnega Raya Charlesa, od rojstva slepega temnopoltega rhythm & blues pianista in pevca, Jamie Foxx prislužil oskarja.

28. Mar adentro (2004)
Z oskarjem nagrajena drama Alejandra Amenábarja spremlja resnično zgodbo na posteljo prikovanega tetraplegika Ramóna Sampedra (Javier Bardem), ki se je 30 let boril za pravico do dostojne evtanazije.

29. Rory O'Shea Was Here (2004)
Mladenič s cerebralno paralizo, ki ga je oče zapustil kot otroka, se spoprijatelji z uporniškim invalidnim hiperaktivnim vrstnikom.

30. Le scaphandre et le papillon (2007)
Resnična zgodba urednika modne revije Elle, ki je po možganski kapi ujet v lastnem negibnem telesu in se sporazumeva samo z mežikanjem očesa.

14 komentarjev:

 1. kdaj in kje si si uspel ogledati Freaks...

  OdgovoriIzbriši
 2. Kdaj, sem pravzaprav pozabil. Kje? Doma, na DVDju. Kaj pa je tako nenavadnega?

  Amazon

  OdgovoriIzbriši
 3. Mislim, da ga imaš v celoti celo na YouTubu, tole je prvi odlomek oz. 1/21.

  OdgovoriIzbriši
 4. pač čudno mi je, ker nekatere od teh starih filmov težko dobiš kjerkoli, ker jih večina ni na dvdjih

  freaks še nisem nikjer na nobenem večjem torrent trackerju zasledil, še manj v kakšni slovenski trgovini :)

  kje si pa dobil dvd?

  OdgovoriIzbriši
 5. ah, silly blind me :)

  OdgovoriIzbriši
 6. Freaks ima je v knjižnici Kinoteke na DVDju, če še kdo išče

  OdgovoriIzbriši
 7. Freaks res ni lahko dobiti, tako težko pa spet ne; jaz sem ga kupil v avstrijskem Media Marktu.

  OdgovoriIzbriši
 8. Thor, Freaks so vsaj dvajsetkrat v zadnjih dveh letih zavrteli tudi na kanalu TCM, ki ga brez dvoma loviš tudi ti.

  Drugače pa super izbor, kjer mi je ušel le The Thory of Flight.

  Lahko pa bi povedal, da si inspiracijo dobil pri meni :)

  Sam pa bi dodal še filme Quiet Victory: The Charlie Wedemeyer Story in seveda Million Dolar Baby, ter Who's Life is it Anyway.

  OdgovoriIzbriši
 9. Uf, pa Of Mice and Men obe verziji.

  OdgovoriIzbriši
 10. Res je, dokončno inspiracijo sem dobil pri Gartnerjevem prispevku o Rain Manu, njegovem najljubšem filmu vseh časov. Je pa res, da sem imel seznam že od prej sestavljen oz. sem že dolgo nameraval napisati kaj na temo kinematografije hendikepa. Filmov pa je verjetno še kar nekaj, ki so vredni omembe, a sem se pač ustavil pri okrogli številki 30.
  p.s.
  Million Dolar Baby pa ne bi dal na seznam, saj je njegova poanta čisto drugje in ne v hendikepu.

  OdgovoriIzbriši
 11. No ja, potem pa tudi Larry Flynt nima kaj iskati tukaj. Razen, če misliš, da je bistvo filma v njegovem hendikepu.

  Saj res, kaj pa Nell? Meni ni bila ne vem kaj, a zdi se mi, da bi sodila zraven.

  OdgovoriIzbriši
 12. Saj Nell je na seznamu. Larry Flynt mogoče res ne sodi čisto enakovredno zraven, a je najbrž dejstvo, da je bil na vozičku, pomembno vplivalo na njegovo nadaljnjo pot in prizadevanja - popolnoma enako kot pri Ronu Kovicu.

  OdgovoriIzbriši
 13. Kaj pa tisti Stillerjev film v Tropic Thunder? Ko mu Downey razlaga, da je zajebal, ker je šel "full retard", enako kot Penn v I am Sam.

  In btw, hendikepiran ni več politično korektno, zdaj so tako ali drugače challenged. Baje zato, ker naj bi beseda handicap izvirala iz hand in cap, ker so beračili s kapo v roki.

  Kaj pa Beautiful Mind, če že omenjaš tudi psihične motnje?

  OdgovoriIzbriši
 14. Million Dollar Baby je film o "hendikepu"? No saj kaj se sploh čudim. Glede na prebrano je Iztok je eden tistih, ki se res vživijo v film in do te mere identificirajo s protagonisti, da bi najraje vstopili v film in make things right.

  OdgovoriIzbriši