27. feb. 2009

Moj ducat prelestnih


Nemara se bo kdo spet pridušal, kako taki prispevki resnobnemu akademskemu cineastu niso ravno v ponos. A bom prav tovrstno razmišljanje spet z veseljem in užitkom spodbijal s trdnim prepričanjem, da ima vsak kritik (bodisi filmski oz. gledališki, literarni ali glasbeni) svoje docela subjektivne in le sebi lastne poglede, ki pa jih tisti spretnejši znajo (sam se nimam za kritika, kvečjemu za ljubitelja) zamotati v dovolj širok miselni okvir, da so videti objektivni in v vseh svojih pogledih stvarno argumentirani. Vsi smo krvavi pod kožo. Če se trudim še tako osnovano in s kar najširšega zornega kota (z vsemi potrebnimi referencami in umetniško-zgodovinskim kontekstom) pisati o filmih, to še ne pomeni, da nimam lastnih kapric, predstav, preferenc, fetišev in, recimo, priljubljenih igralk. Zato nikar ne bodimo preveč resni, togi in zapeti.

Ni dovolj, da je igralka zgolj lepa, in me ne gane, če velja še za tako seks bombo. Pač pa naj premore karakter, ženstveno karizmo, pretanjen osebni slog, polteno čutnost, nezavedno eleganco, prefinjenost in milino. Dolgonoge joškate barbike formata Jessice Albe, Jessice Simpson ali Pamele Anderson, otroški ksihti igralskih lolit tipa Keira Knightley, Natalie Portman, Winona Ryder ali Scarlett Johansson, ter materinsko bohotno zavetje sredozemskih matron á la Sofia Loren, Maria Grazia Cucinotta ali Gina Lollobrigida — to ni to. Vznemirljivejše obline in bolj skladne obraze najdem v vsaki reviji z razgaljenimi lepoticami. Naj bo avtentična, ikonična, prepričljiva, usodno zapomnljiva igralka s performansom, ki presega hladno dramsko sterilnost Liz Taylor, Demi Moore ali Catherine Zeta-Jones. S svojo navzočnostjo mora izžarevati naravno magnetično lepoto in privlačnost, kakršne ni mogoče zaigrati in jo ponarejati. (Jasno, da se mora tudi izkazati z nastopi v več kot zgolj treh poletnih romantičnih komedijah. Potemtakem odpadejo vse novopečene starlete, ki jih je najti na ducate za pol groša po vseh hollywoodskih kuloarjih.) Julia Roberts, Kristin Scott Thomas, Penelope Cruz, Julianne Moore, Andie MacDowell, Michelle Pfeiffer, Laura Linney, Juliette Binoche, Nicole Kidman in Halle Berry — vse so sila spodobne igralke in strašno luštne punce, a jim pri kakšni sestavini (vsaj v mojih očeh) vendarle zmanjka kanček do popolnosti.

To je cvetober meni najlepših, najljubših in najzanimivejših igralk, po zgornjih kriterijih nanizanih v povsem naključnem zaporedju. Verjamem, da ima vsak cineast podoben seznam in si ne domišljam, da se bo z mojim vsakdo (v celoti) strinjal. Dovolj mi je, da za sleherno med njimi vem, zakaj je med ducatom najbolj prelestnih. Cherchez la femme. KLIK.
5 komentarjev:

 1. tudi mene je faye dunaway zelo impresionirala

  najraje pa imam umo :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Se čisto strinjam z izborom Catherine - prava patricijska lepota.

  Lista brez Audrey pa seveda sploh ni lista. :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Connelyjeva je kul, v glavi pa jo imam predvsem iz OUTI America, Phenomene in Dark Watera, ki je eden izmed boljših rimejkov japonskega originala.

  OdgovoriIzbriši
 4. The best! Odličen post. Moram priznati, da se z izborom strinjam, pri meni bi bilo verjetno dokaj podobno, bi pa Belluccijeva imela čast biti na prvem mestu.

  OdgovoriIzbriši
 5. drži, vsak ima svoj naborček prelestnih, nothing wrong with that.
  vseeno za izhodišče vzamem narejeni seznam in prispevam svoje... for starters; moniko beluši vržem med sredozemske matrone and i raise you a laura linney ♥

  :) srečno

  OdgovoriIzbriši