10. avg. 2009

After the Sunset (2004)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●○○○○

Dve leti po četrti filmski inštalaciji zgodbe s pretkanim morilskim psihiatrom Red Dragon (oz. tretji s Hopkinsom) ter dve leti pred tretjo inštalacijo stripovske sci-fi akcijade Možje X je videti, kot bi si floridski producent in režiser Brett Ratner hotel privoščiti malce oddiha z lahkotno počitniško akcijsko komedijo — dasiravno je svoje čase že snemal podobne humoristične peresnokategornike (s Chrisom Tuckerjem), recimo Money Talks (1997) ter Rush Hour (1998) in njegovo nadaljevanje Rush Hour 2 (2001). Njegove umotvore bi tudi sicer težko označili s kakšnimi hudimi cineastičnimi presežniki in to vsekakor velja tudi za romantično akcijado Po sončnem zahodu.Zgodba spremlja vrhunski poklicni tatinski par Maxa (Pierce Brosnan) in Lolo (Salma Hayek), specialista za krajo najdražjih in najbolje varovanih draguljev na svetu, kakršni so sloviti trije "Napoleonovi diamanti", ki se jih Max (bolj zavoljo izziva kakor denarja) odloči izmakniti celotno kolekcijo. Za petami jima je prostodušni agent FBI Stan (Woody Harrelson) in ko se blizu njunega letovišča na Bahamih zasidra prestižna čezoceanka, ki na ogled postavi še zadnjega od treh dragocenih kamnov, posumi, da se Max in Lola nikakor nista "upokojila", kakor zatrjujeta, temveč da ima zlasti Max še velike načrte v zvezi z neprecenljivimi dragulji.Kot rečeno, premočrtna komedija postreže z zgolj standardnimi prijemi in večino stereotipov tovrstnih poletnih hitov, vključno z dvojno romanco, nekaterimi (ne ravno sila osupljivimi) preobrati ter komičnimi pripetljaji pajdašev (po sili razmer) z nasprotnih strani zakona; a filmček kljub vsemu ni docela za odmet, saj ga (razen dih jemajočih eksotičnih lokacij) karizmatična zvezdniška glumaška ekipa (Don Cheadle, Chris Penn) naredi ravno prav zabavnega in osvežujočega (zlasti obe lepotici v glavnih ženskih vlogah), režija in dramaturgija pa dovolj fluidnega, da poskrbi za razmeroma nezahtevno, nemara komu celo prijetno popcorn doživetje v odprtem kinu pod zvezdami.
Podatki, ki ne morejo zgrešiti. No ja, ki ne bi smeli zgrešiti niti po pomoti. Še posebej zaradi vroče Salme Hayek, ki nenehno pozira v kopalkah in nič manj vročega Piercea Brosnana, ki se sonči zgoraj brez. [...] In ko človek gleda zgodbo zvezdniškega lopova Maxa Burdetta, [...] ga prime, da bi poklical cunami. Takšnega zares velikega in debelega, takšnega, da bi ju odplaknil z ekrana. —Iztok

1 komentar:

  1. Hm, mogoče ga bi v dobrem ambientu sodil drugače, toda meni je bil prav tečen; je pa res, da je morebiti krivo tudi to, da Brosnan ni moj najljubši igralec.

    OdgovoriIzbriši