24. avg. 2009

Rounders (1998)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●○○○

Listen, here's the thing. If you can't spot the sucker in the first half hour at the table, then you ARE the sucker.

Mike (Matt Damon) je poklicni kvartopirec in kljub mladim letom znano ime v svetu newyorškega pokeraškega podzemlja visokih stav, ki tudi med študijem prava (in kljub obljubam svoji boljši polovici) ni povsem opustil stare adrenalinske strasti. S sanjami o Las Vegasu in zmagi na prvenstvu najboljših se končno preizkusi proti igralskemu geniju, zloglasnemu šefu ruske mafije "Teddyju KGB" (John Malkovich). Po bolečem porazu se odloči, da se bo raje kot na karte osredotočil na varno in zagotovljeno kariero bodočega pravnika, a prav tisti dan na prostost iz ječe spustijo njegovega najboljšega prijatelja Lesa "Črva" Murphyja (Edward Norton), brezsramnega goljufa in brezupno zasvojenega kvartopirca, ki je preprosto nezmožen poštene igre. Po njegovi krivdi se tudi Mike kaj kmalu znajde v težavah in po nizu napornih prizadevanj, da bi priigral nazaj potrebni denar za izplačilo dolga — ter ob nesebični finančni pomoči univerzitetnega profesorja in študijskega mentorja (Martin Landau) — nazadnje spozna, da bo končni obračun vnovič potekal za z žetoni obloženo mizo pri zastrašujoče nepremagljivem Rusu.Film se zanimivo podaja v zakulisje strategij in deluzij maničnih igralcev o tem, kako lahko "premagaš sistem" in "obogatiš"; Mike nas skozi osvežujoče nevsiljiv prvoosebni nagovor (voice-over) prepričuje, da je Texas hold'em pravi "cadillac pokeraških iger", edina preostala "čista" kvartopirska različica, ki nima zveze s srečo pri kartah — temveč s spretnostjo in tehniko, kjer nasprotnega igralca spregledaš, prebereš njegovo telesno govorico in nezavedne namige ter z načrtnim stavljenjem taktično napelješ zmagovito logiko, ki vodi do dobitka.

Why do you think the same five guys make it to the final table of the World Series of Poker EVERY YEAR? What, are they the luckiest guys in Las Vegas?

Čeprav Damona ne uvrščam ravno v najvišjo igralsko elito, se večkrat znajde v fascinantnih glumaških vlogah, ki jim je praviloma dobro kos. Ker pa gre tokrat zgolj za malce prilagojeno karakterno reprizo njegovega lika iz Van Santove uspešnice Good Will Hunting (1997), nekoliko več pozornosti pritegnejo stranski liki; v prvi vrsti vedno odlični Norton, ki bi mu scenarista David Levien in Brian Koppelman sicer zlahka namenila več časa na zaslonu in omogočila natančnejšo razdelavo antijunaškega lika. Tukaj je še vsenavzoči John Turturro kot preudarni in metodični kvartopirski kolega, ki nikoli ne tvega nepremišljeno, in simbolično predstavlja Mikeovo slabo vest. Gotovo gre omeniti sijajnega veterana Landaua, ki s pristno očetovskim odnosom in z moralnimi dilemami življenjskega smotra prikaže čudovito kontrastno interakcijo s svojim študentskim varovancem; in pa briljantnega Malkovicha, ki z zase neobičajno vlogo piškote grizljajočega Rusa v ponošeni rdeči trenirki ustvari enega zanimivejših likov (a se z grotesknim ruskim naglasom vendarle pomika po skrajni, komajda še znosni meji overactinga).

There have been lots of movies that have included poker, but only Rounders really captures the energy and tension in the game. And that's why it stands as the best poker movie ever made.
Vanessa Rousso, profesionalna igralka pokerja


I've often seen these people, these squares at the table, short stack and long odds against them. All their outs gone. One last card in the deck that can help them. I used to wonder how they could let themselves get into such bad shape, and how the hell they thought they could turn it around.

Čeprav razmeroma spregledani projekt režiserja Johna Dahla zgolj površno ošvrkne prepričljivo karakterno študijo kompulzivnega kvartopirca, kakršno denimo ponuja legendarni The Gambler (1974), in postreže s prepoznavno cineastično formulo (posledično tudi predvidljivo dramaturgijo, kjer je premočrtni happy ending vnaprej pričakovan) poseganja po "ameriških sanjah" s srčnostjo in zaupanjem vase tipa Rocky (1976), gre za spodobno metaforo o vzponih in padcih v življenju nasploh, zlasti pa za soliden prikaz osebnostne etike in človeške integritete.

(Kar zadeva kvartopirske motive, pa je istega leta Guy Ritchie posnel kultne Morilce, tatove in dve nabiti šibrovki, bizarno, duhovito in s tarantinovskimi dialogi začinjeno angleško sarkastično komedijo.)

3 komentarji:

  1. Zelo dobra ocena filma, ki nudi nadvse zanimiv vpogled v življenje kvartopircev in njihov način razmišljanja. V filmu se mi je zdela nepotrebna le uvedba punce Damonovega lika. Vse skupaj je izpadlo precej klišejsko, morda bi bilo bolje, če bi se jo povsem izpustilo iz scenarija.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz sem jo dojemal kot njegov stik z resničnim (normalnim) življenjem oz. celo kot arhetipski dejavnik, ob katerem naj bi se Mike odločil, kaj mu več pomeni: adrenalinsko in negotovo življenje rounderja ali varnost družine z ljubljeno osebo. To njegovo dilemo (če sploh je bila dilema) sem pogrešal v malce bolj razdelani obliki in je res dokaj klišejska, sicer pa me njen lik (še kar dobra Gretchen Mol) ni toliko motil.

    OdgovoriIzbriši
  3. film sem gledal že pred časom, tako da se ne spomnim detaljov, le zgodbe in igralcev, kjer me je še enkrat več navdušil Norton

    OdgovoriIzbriši