28. dec. 2009

Executive Decision (1996)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●○○○○○

Angleškega naroda sin Stuart Baird je tako kot marsikdo med onimi, ki so k režiji filmov prišli s tehničnega področja — bil je namreč montažer pri osupljivem številu kultnih filmskih uspešnic v preteklosti, od rock opere Tommy (1975) do novodobne bondijade Casino Royale (2006). Povečini se je specializiral za akcijade in je pri tem večkrat sodeloval z režiserjem Richardom Donnerjem (The Omen, Superman, Ladyhawke, Lethal Weapon, Radio Flyer, Maverick), tu in tam pa se je tudi sam usedel na režiserski stolček. Razen tukaj omenjenega umotvora se je tako pojavil za kamero pri neuradnem nadaljevanju slovitega Begunca (1993) U.S. Marshals (1998) in enem od sequelov nove serije Star Drek: Nemesis (2002).Letalska komandovščina Kritična točka niti ne skriva pretenzij, da bi bil še en klon Pokončnega umiranja (zlasti drugega dela, ki se dogaja na letališču), pomešan z infantilno bayevsko "The Rock" streljačino posebnih enot in humorno kontrastnim bondovsko-jack-ryanovskim likom dr. Granta (Kurc Rasel), ki po sili razmer postane njihov neformalni vodja. Zgodba je tako dolgočasno klišejska, da se ti milo stori — namreč ugrabitev ameriškega potniškega letala s strani fanatičnih arabskih teroristov, da bi z izsiljevanjem dosegli izpustitev svojega voditelja. Vsaj domnevno. Sledi običajna kakofonija akcijskih prizorov, vtihotapljenje na letalo v zraku s pomočjo posebnega tunela na stealth bombniku, razorožitev supa-dupa hi-tech bombe s plastično slamico in, kakopak, izjalovitev načrta fanatikov, pri čemer marincem junaško pomagajo potniki v letalu in čedna stevardesa. In seveda končni zasilni adrenalinski pristanek orjaškega boeinga 747, ki ga mora ob njeni asistenci izpeljati naš junak.

Če se postavim v lik misleca, globoko nagrbančim čelni reženj in ugotovitve o kvalitetah tega filma strnem v alineje, je tukaj impresiven seznam pozitivnih plati te letalske komandovščine:
— Steven Seagal  SPOILER  umre
— v filmu igra Halle Berry ♥
In pozor, Steven Seagal, ki je glavni v uvodu, sploh ni junak tele zračne akcije, saj ga odpihne že na začetku, kar je vsekakor dobra finta in dokaz, da je imel Baird odličen smisel za humor. —IztokŠkoda, da vsaj nekateri sicer sila prepričljivi karakterni glumači (J. T. Walsh, David Suchet) ne pridejo do izraza ob lahkotni dramaturgiji in kot pasji piškot preprosti premisi. In čeprav skuša fabula (ki je pet let pozneje po naključju sicer postala nekako strašljivo aktualna) nerodno vpeljevati nekatere zabavne diehardovske elemente, z vsem srcem raje priporočam še vedno zelo zabavno parodijo Ali je pilot v letalu? (1980) Jima Abrahamsa in Davida Zuckerja.

Normally, the name Steven Seagal would be enough to send any self-respecting movie fan screaming from theaters in a state of advanced colonic distress, but he makes only a brief appearance in this barnstorming blockbuster as the leader of a crack commando unit who is unceremoniously dumped (literally) from a great height during a botched rescue mission, leaving terrorist expert Kurt Russell to save the day for the American Way. (IMDb)

Stipe Segalović pa si je za svoj vrhunski performans (vnovič) prislužil nominacijo za zlato malino. Awesome.

Ni komentarjev:

Objava komentarja