2. jan. 2010

The Core (2003)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●○○○○○○

Angleški režiser Jon Amiel je sicer posnel nekaj dokaj solidnih umotvorov, denimo komediji Queen of Hearts (1989) ter Tune in Tomorrow (1990), nekolikanj pozneje pa mlačni serijsko-morilski triler Copycat (1995), in povečini se ga je držala zvezdniška igralska zasedba. Tako tudi v sci-fi armagedonski akcijadi Jedro, kjer se pojavijo sami priznani, večinoma nagrajeni in sicer všečni glumači: Hilary Swank, Stanley Tucci, Aaron Eckhart, Delroy Lindo, Tchéky Karyo, Richard Jenkins, Bruce Greenwood in drugi — strokovnjaki za geologijo, energijska orožja, vulkanologi, seizmologi, izvedenci za podzemeljske raziskave in big fucking jada jada — a se mu je kljub igralski zasedbi pričujoči projekt sfižil do obisti.
Zimzelena popevka Videosexa? Ne, saj je Zemlja nehala plesati med zvezde. Ja, prav ste slišali. Zemlja se je nehala vrteti okoli svoje osi. Ustavila se je. Človeštvu grozi katastrofa. Huda katastrofa. Nova kamena doba in nepreklicni konec. Pokličite Brucea Willisa. Rešitev je nujna. Nima časa? Nič zato. —IztokDrži, glede tovrstnih slikosukov sem tečen star prdec, kar zadeva vsaj približno znanstveno verodostojnost, zdrav fizikalni realizem in občo kontekstualno kredibilnost — a rade volje zamižim na eno oko, uho in še nozdrv, če je ne ravno znanstvenim načelom zvesta dramaturgija vsaj v službi lahkotne satire (da o parodijah ne govorim) ali kolikor toliko umeščena v pomenljiv zgodbovni okvir, ki opravičuje njene nedoslednosti in netočnosti. Tokrat žal ni tako, saj se film menda jemlje karseda resno — čeprav prikazuje stvari in na način, da bi se mu iz srca režali še gojenci slovitega kamniškega zavoda, ki v terapevtske namene delajo šolske pokuse z blatom, okoliškim kamenjem in crknjenimi golobi. Zemeljsko jedro, ki se (kar ugotovimo pozneje, zavoljo spodletelega poskusa ZDA z nekakšnim skrivnim seizmološkim orožjem) neha vrteti in elektromagnetno zemeljsko polje izpostavi škodljivim vplivom, zaradi česar naj bi se v enem letu Zemljani skuhali pod kozmičnimi žarki ter mikrovalovi iz vesolja, ter junaška posadka nekakšnega mehaničnega krta, ki se je z nikoli videno tehnologijo lasersko-soničnega vrtanja tunelov sposoben pririniti do sredice planeta — skratka, Jules Verne in ridikulozno skrpucalasto "Potovanje v središče Zemlje" za duševno izzvane najstnike.Dolgočasen in substančno plehek flick (bežno ga je navdihnil istoimenski roman Paula Preussa) o človeštvo rešujoči odpravi, z boleče klišejsko fabulo, nesmiselnim zapletom okrog vladne zarote in tajnih orožij, patetično glumaško interakcijo, stereotipnimi in kot prebranec enostavnimi odnosi med liki, ki resnično ne more biti v ponos nominirancu za globus Eckhartu (Thank You for Smoking), dvakratni oskarjevki Swank (Boys Don't Cry, Million Dollar Baby), dobitniku satelita Lindu (Glory & Honor), nominirancu (Big Night, The Lovely Bones) in dvakratnemu dobitniku globusa Tucciju (Winchell, Conspiracy), nominirancu za cezarja (La balance) ter odličnemu karakternemu glumaču Karyu, oskarjevskemu nominirancu in dobitniku satelita Jenkinsu (The Visitor) in drugim.

Ušivemu vtisu primeren je bil analen odziv filmofilske srenje in zanikrn zaslužek v kinodvoranah. Jaz pa z opisovanjem takih filmov izgubljam čas zgolj zato, da mi razne blogerske riti potem ne bi očitale, kako se snobovsko posvečam le oskarjevskemu cineastičnemu materialu.

4 komentarji:

 1. Se pridružujem oceni in k tem dodajam, da me je zadnja misel pošteno nasmejala. Hehe :D

  OdgovoriIzbriši
 2. Zadnji stavek je zadel žebljiček direkt na glavo! Sicer sem imel pa tudi sam analne težave ob ogledu tega umotvora.

  OdgovoriIzbriši
 3. "pa z opisovanjem takih filmov izgubljam čas zgolj zato, da mi razne blogerske riti potem ne bi očitale, kako se snobovsko posvečam le oskarjevskemu cineastičnemu materialu."

  no, upam da boš opazil razliko med filmi, kot je ta in med filmi, kot je novi star trek ali avatar :)

  OdgovoriIzbriši
 4. No, tudi jaz upam, da bom razliko opazil (ko si bom ogledal še Avatarja, dočim mi je novi Star drek še kar kul, bi mu celo dal ene 7/10), gotovo pa bom o tej razliki (še veliko) pisal. :)

  OdgovoriIzbriši