1. mar. 2010

Intermezzo: Podloženo z glasbo


Natanko pred enim letom sem razpredal o asociacijah, ki mi jih zbujajo nekatere slovite glasbene podlage, ter o pomenu filmske glasbe nasploh. Začel sem s 70 primeri, kmalu je seznam narastel na 90 skladb, in prepričan sem, da bi bil lahko tudi dvakrat daljši. No, jasno, glasba je ključna sestavina sedme umetnosti. Si kdo nemara predstavlja slavnega Botra brez slovite podlage Nina Rote? Ali pa Vojno zvezd brez udarne simfonične uverture Johna Williamsa? Ki je poskrbel še za prepoznavno glasbeno temo v franšizi o Indiani Jonesu, pa še marsikaj drugega? Ali pa, kaj vem, Jamesa Bonda brez instrumentalne špice in cevi pištole? Ali pa kultne špagete in druge mojstrovine Sergia Leoneja brez Ennia Morriconeja? In pa vseh drugih cineastičnih legend, ki so jih z notami tako dovršeno opremili skladatelji kot Maurice Jarre, Vangelis, Jerry Goldsmith, Philip Glass, Hans Zimmer, Michael Kamen, Howard Shore, Alan Silvestri, James Horner, Thomas Newman, Peter Gabriel in drugi?

Opomba. Če je širina zgornjega YouTube videoposnetka napačna ali se ta sploh ne predvaja, je to verjetno zato, ker uporabljaš omejeni brskalnik MalegaMehkega™ Internet Explorer ®

Tokrat sem omejil kriterije in se skušal domisliti nekaterih antoloških filmskih prizorov, podloženih z glasbo, ki pa NI bila posebej napisana za ta film, ampak si jo je režiser izposodil iz starejših časov; potemtakem odpadejo zgoraj našteti skladatelji, vsi muzikali in glasbeni filmi ter marsikatera, sicer vsega spoštovanja vredna stvaritev. Hmm. Kontemplativna bluesovska podlaga Rya Cooderja iz Wendersovega kulta Paris, Texas (1984)? Nak, napisana posebej za ta film. Fantastični Lux Aeterna, brez katerega pretresljivi Requiem for a Dream (2000) ne bi bil, kar je? Ne bo šlo, je bil načrtno zložen prav za ta umotvor. Ali pa ganljivi Knockin' on Heaven's Door? A-a, Bob Dylan ga je napisal posebej za kavbojko Pat Garrett & Billy the Kid (1973). Kakor tudi igrivi Raindrops Keep Fallin' on My Head (v prizoru, ko Paul Newman vozi Katharine Ross na kolesu), ki je Hillovi legendi Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) prinesel oskarja. Celo legendarni Chariots of Fire, ki je za vekomaj zasenčil istoimenski film (1981), je nastal po naročilu za slednjega.

3 komentarji:

 1. to lepo paše zraven: http://www.ifc.com/blogs/indie-eye/2010/02/songs-about-movies.php

  OdgovoriIzbriši
 2. Mean Streets (Martin Scorsese, 1973)

  http://www.youtube.com/watch?v=qJSe9dBjtf0

  OdgovoriIzbriši
 3. malo boljša kvaliteta

  http://www.youtube.com/watch?v=WBBx4ylk0v4&feature=related

  OdgovoriIzbriši