1. apr. 2010

Dve leti


sta minili od mojega prvega zapisanega filmskega vtisa (na dnu ne več tako zanemarljivega seznama), ki že z URL naslovom kaže, da je bil priobčen aprila 2008: http://filmoljub.blogspot.com/2008/04/mist.html.Na ta zapis in na dobršno bero njemu sledečih sicer zdajle nisem kaj prida ponosen, a jih nespremenjene puščam pri življenju, zato da lahko sporočilnost, stil in analitičnost starejših razpredanj primerjam s svojimi novejšimi umotvori. Ne domišljam si, da sta dve leti huronsko dolgo obdobje v ciklu spletnega dnevnika, zlasti ob blogerskih kolegih, ki pišejo (še) dlje (in bolje); nemara pa se lahko neskromno pohvalim vsaj zavoljo vztrajnosti, če že ne marljivosti ali posebej izstopajoče edinstvenosti.

Namreč, takole je. Do tega trenutka sem napleteničil skupno približno 260 člankov (od tega nekaj več kot 230 filmskih vtisov in kakšnih 25 poljubnih nebuloz), kar v povprečju znese dva zapisa in pol na teden (torej več kot dva ocenjena filma tedensko) oziroma en blogerski prispevek najmanj vsake tri dni. Kaj pa vem, ne zdi se mi tako slabo — sploh za nekoga, ki piše predvsem za lastno veselje, jezikovno piljenje sloga in golo vajo v razumevanju ter interpretaciji ogledane vsebine.Če je verjeti Googlovemu Analitiku, ta blog povprečno obišče od 70 do 100 ljudi na dan; med njimi je v času, kar beležim obiskanost, več kot polovica novih firbcev. S tem sem ob docela nepretenciozni zastavljenosti svojih pisarij kajpak sila zadovoljen. Skoraj polovica obiskovalcev bere filmoljuba v brskalniku Firefox, četrtina uporablja Chrome (na katerega sem dokončno presedlal tudi sam), slaba petina vztraja pri Microsoftovem Explorerju, preostali pa vpregajo eksote tipa Safari ali Opera. Zanimivo je še to, da me razen rojakov (občasno) berejo še v Srbiji, ZDA, na Nizozemskem, Nemčiji, Madžarski, BiH, na Hrvaškem in drugod.Nič, to je to. Gremo dalje. Ne maram se ponavljati, a naj vendarle še enkrat navržem: nikoli se nisem imel za filmskega kritika (kar bi bilo tudi smešno, saj naziv "kritik" pomeni, da to počneš profesionalno, torej po službeni dolžnosti in za plačilo), ki bi pisal hudo poglobljene in objektivne recenzije — kvečjemu za zajebantskega ljubiteljskega komentatorja, ki si glede filmskih vtisov (ali česarkoli drugega) ne domišlja, da je njegovo skromno mnenje kakorkoli zveličavno in (edino) pravilno.
Pa še nekaj bi dodal za konec, najbolj žalostno je to, da vsi ti modeli, ki se trudijo s pisanjem recenzij in to počnejo največ leto ali dve, pri filmski debati skoraj vedno pozabijo na film in se vtikajo v samo recenzijo, v stil pisanja, v besede, v stavke, v vse tisto, kar sploh ne bi smelo biti pomembno, če se oglasiš kot ljubitelj filma in ne kot kreten. In seveda, ko preberem njihove recenzije, nisem zadovoljen, manjka jim izvirnost, manjka jim stil, manjka jim humor, manjka jim vse tisto, kar mislijo, da imajo, pa so daleč, da bi imeli. Pa vsi pišejo skoraj enako. Če ne bi bilo podpisa, bi mislil, da jih piše ena oseba. —Iztok

6 komentarjev:

 1. Čestitam! Le tako naprej...
  btw. iz mojega google analitika se da razbrati, da preko tvoje strani dobim več obiskov, kot preko najdi.si. Vidiš, tebe bi bolj pogrešal, kot pa naš največji iskalnik.
  Hvala za dobre, zanimive in kvalitetne zapise.

  OdgovoriIzbriši
 2. Čestitam ob obletnici, čestitam za elan in seveda, čestitam predvsem za odlične zapise, ki jih je vedno užitek brati.

  In ko že načenjaš temo o pojmovanju filmskega kritika, moram pritegniti, da se tudi sam nikoli nisem drznil prisvojiti takšnega naziva, naše ljubiteljsko udejstvovanje na blogih smatram kot malce bolj razčlenjeno in utemeljeno komentiranje filmov, ki nam, verjamem, pomaga ovrednotiti izdelek in omogoča primerjavo mnenj s preostalimi kolegi in naključnimi obiskovalci.

  Skratka, uživaj v svojem početju še naprej, vzdržuj sijajno pronicljiv slog in ohrani zavidljiv tempo. Pa lep pozdrav. ;)

  OdgovoriIzbriši
 3. Čestitke za obletnico in kakovostno vsebino.
  Sam sem začel z bloganjem pred dobrim mesecem in s podobnim tempom kot ti.
  Upam, da nadaljuješ v tem ritmu še naprej.
  lp
  ER

  OdgovoriIzbriši
 4. Čestitke in naprej v nove zmage!

  OdgovoriIzbriši
 5. Zanima me zakaj tako pogosto citiraš Gartnerja?

  OdgovoriIzbriši
 6. Hvala vsem za spodbudne besede.

  Zevla: za hec. Prav pogosto ni, samo takrat, ko se mi zdi zanimivo (za primerjavo, kontrast in parodijo).

  OdgovoriIzbriši