13. apr. 2010

Indiana Jones and the Kingdom
of the Crystal Skull (2008)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●○○○○

Na prste mizarjeve roke je moč prešteti opise filmskih nadaljevanj, ki sem jim namenil prostor na tem blogu. Sequeli me praviloma ne zanimajo; redki so tisti, ki jim uspe obdržati vsaj približen slog, tempo in doživetje prejšnjega dela/delov. In ne, ni ga nadaljevanja, ki bi ga cenil bolj od izvirnika — najsi je to drugi del Aliena, drugi del Botra, drugi del Terminatorja, drugi del Gospodarja prstanov (ki je bil sicer že konceptualno izdelan kot trilogija oz. pripoved v treh delih) ali drugi del animirane Ledene dobe. O tem sem že pisal in pri tem ostajam.Sem vnet pristaš pustolovskega žanra in iskreno menim, da je prvi del slavne franšize o profesorju arheologije z zvestim bičem, avanturistično žilico plenjenja grobov in fobijo pred plazilci eden najboljših cineastičnih predstavnikov te zvrsti vseh časov. Dasiravno se je napajal v književnosti (denimo v samotarskih hardboiled pustolovcih Karla Maya in podobnih) in se deloma zgledoval pri nekaterih predhodnikih (tipa The Treasure of the Sierra Madre iz leta 1948 ali King Solomon's Mines iz leta 1950), je z zanesljivo obrtniško in tehnično platjo oblikoval uspešno formulo in ustoličil like, ki so jih zaman skušali posnemati nekateri tovrstni umotvori poslej (npr. po igričarski franšizi posneti Tomb Raider). Prekosil ga ni nobeden od teh, pa tudi katero od njegovih nadaljevanj ne. (Po mojem skromnem mnenju, seveda.) Njegov drugi del (mi) je bil z eksotičnimi lokacijami, vratolomnimi prigodami in duhovito sarkastičnimi pripetljaji sila gledljiv in huronsko zabaven; dočim se v tretji inštalaciji kljub razmeroma fascinantni temi že krepko pozna peza let protagonistov, scenaristična upehanost in dramaturška izrabljenost prepoznavnih motivov.
Če bi rekel, da mi sekvence z mravljami niso bile všeč, bi seveda lagal. Če bi dejal, da se mi Shia LeBeouf med oponašanjem Marlona Branda ni zdel faca, prav tako. Če bi zapisal, da me ni prepričala mrtvo hladna ruska agentka Kate Blanchett, tudi. Če bi rekel, da me ni usekala nostalgija, ko sem zagledal Karen Allen, bi izpadel totalni bedak. Če bi dejal, da nisem od smeha padel s stola zavoljo tiste kače. bi lagal samemu sebi. —IztokZato je jasno, da sta mogla Spielberg in Lucas četrti del (po častitljivih 27 letih po prvem) zasnovati zgolj kot (zdaj že kar odkrito) parodično burko in poskus nostalgičnega poklona sami franšizi ter celotni žanrski kinematografiji. Očitno so se njegovi ustvarjalci zbali, da bi bil premalo zanimiv in ekspliciten, ali kaj, saj so pri tem bržčas zašli predaleč in klecnili na spolzki meji nedvomne farse. Drži, gledalci smo čedalje zahtevnejši in si (zlasti od uveljavljene franšize) želimo vedno več — ali pa jaz postajam zagrenjen in tečen penzionist, ne vem prav dobro. Vem pa, da mi pri dodobra utečenih namigih o vladnih zarotah, prebliskih in namigih na predhodnike, predvidljivem preganjanju z avtomobili nad strahotnimi previsi sredi južnoameriškega pragozda in odkrivanju grobnic s kristalnimi lobanjami Nezemljanov skorajda ni ušel še tako prizanesljiv nasmešek ali v začudenju dvignjena obrv ob stripovsko pretiranih vratolomijah 66-letnega starčka Harrisona Forda. K temu ne pripomore niti vtis hudomušne parodije samega sebe, niti smešno brandovski sidekick Shia LaBeouf (Constantine, Disturbia, Transformers), ki mi kot igralec ni ravno prirasel k srcu, sploh pa ne sentimentalno zaokrožena zgodba z nekdanjo Indyjevo ljubeznijo iz prvega dela Karen Allen.

Gre za subjektivno izkušnjo. Zavedam se satiričnega podtona, ki skuša nekako pokroviteljsko okrcati novodobne brezglave pustolovske akcijade, vendar se ne morem znebiti vtisa, da slednji izzveni na račun obče zabavnosti in predvsem izvirnosti, ki je doslej krasila ta trademark.Če me spomin ne vara, se je svoje čase šušljajo, da naj bi v četrtem delu Indiana Jones iskal izgubljeno Atlantido — in zdi se mi, da bi bila taka zgodba zanimivejša. Vsekakor vem, da se še danes bolj zabavam ob prastari interaktivni pustolovščini igričarskega založnika LucasArts, kjer se skupek rjavkastih pikslov v obliki slavnega arheologa loteva zamotanih ugank in nedoumljivih skrivnosti pradavnih Platonovih zapisov ter nenavadno napredne izginule civilizacije. Pravzaprav to sila posrečeno igro (ki jo gre danes poganjati kvečjemu na kakšnem programskem emulatorju, saj je bila spisana še za ancientni DOS) priporočam kar namesto ogleda tukaj priobčene gerontološke študije, ki resnično ne prinaša česarkoli pretresljivega in komajda poskrbi za zadovoljivo kratkočasje največjih privržencev franšize o Indiani Jonesu.
Ko se je Harrison Ford zmagoslavno vrnil s četrtim Indiano Jonesom, sem bil prepričan, da bo njegova kariera zacvetela tudi v filmih, ki bodo sledili. Očitno sem se zmotil, še bolj čudno pa je dejstvo, da so filmi dobri, finančnega rezultata pa ni. —Iztok

4 komentarji:

 1. Hehe... Transformers 2 so bili boljši od enke :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Ta film me tangira toliko kot dolenjska folklorna skupina. Ej, tud mal me ne zanima, res ne, pa naj se spet oglasi kakšen kritik in me poduči, da sem debil ker ne pogledam vsega kar lazi in gre. Tvoj zapis me pa še dodatno obvaruje ogleda in privarčuje dragoceni čas :D Ne resno, zakaj bi Ford še snema take fime, joj joj.

  OdgovoriIzbriši
 3. @Matic: to si me zdaj potolažil. :D

  @Pauc: saj veš, kaj si mislim o filmskih "kritikih", ki zagovarjajo tovrstno metodo (po kateri naj bi preposlušal celotno diskografijo Atomik Harmonik ali Fredija Milerja, zato da bi zanesljivo vedel, kakšen glasbeni šit je to) in koliko mene tangirajo take pripombe. Kar zadeva Indiano4, pa je bil nekaterim razmeroma všeč, in obrtniško mu tudi sam ne morem česa očitati. Vsebinsko me pak ni pritegnil, tudi nasmejal ne, prikazal ni česa še nevidenega in vse skupaj lahko strnem v ugotovitev, ki je bržčas tudi odgovor na tvojo dilemo glede Forda: when money talks, the bullshit walks.

  OdgovoriIzbriši
 4. Jaz si ga dejansko nisem ogledal, ker mi že trailer ni bil všeč... in če ti že trailer pri takih visokoproračunskih filmih ne potegne, potem pač ni pomoči...

  OdgovoriIzbriši