22. jul. 2010

Interview (2007)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●○○○

What makes a man attractive? A scar. —Why? —Because... most women have one too.

Theodoor "Theo" van Gogh je bil nizozemski režiser, producent in novinar — ter prapravnuk brata slavnega čudaškega slikarja sončnic, ki si je nekoč v preblisku navdiha odrezal kos uhlja, nazadnje pa se je ustrelil. Nemara pa so tovrstna nagnjenja dedna, saj je bil tudi Theo v svoji poznejši vlogi kolumnista znan po sila neposrednem izražanju mnenj in odkrito desničarskih političnih prepričanjih, ki so postajala čedalje bolj kontroverzna in uperjena zoper islamski kulturni fundamentalizem. Versko skupnost je denimo razburil s kratkim televizijskim filmom Submission: Part I (2004). Provokativne polemike in kritični nazori so ga nazadnje stali življenja; leta 2004 ga je na poti v službo v Amsterdamu brutalno umoril neki islamski skrajnež. Tragični dogodek je sprožil plaz javnega ogorčenja in odpora zoper pripadnike verske manjšine te države.Leto pred smrtjo je van Gogh po scenariju rojaka Theodorja Holmana posnel film Interview (2003), kjer mora nekdanji vojni poročevalec Pierre narediti intervju z novopečeno zvezdniško igralko Katjo. Zoprno cinični novinar niti ne skriva svojega prezira nad plehko redakcijsko nalogo in tabloidnim zvezdniškim bliščem, zato se med odkritim sovraštvom in napetostjo med sogovornikoma intervju skoraj izjalovi. Po manjši nezgodi pa nanese, da se znajdeta v njenem stanovanju, kjer se ob spodbudi raznih substanc različnost značajev med njima sprevrže v razgaljen verbalni obračun, med katerim prihajajo nad dan čedalje bolj intimne, mračne in boleče skrivnosti iz preteklosti. Vendar imata oba pri tem nekaj za bregom in nič ni tako, kakor je videti na prvi pogled.

Štiri leta pozneje se je ameriški igralec, producent in režiser Steve Buscemi (Living in Oblivion, Fargo, Con Air, The Big Lebowski, Ghost World) po izvirnem scenariju odločil posneti istoimenski rimejk v poklon preminulemu stanovskemu kolegu — ki mu je film tudi posvečen (in je menda celo sam nameraval posneti ameriško različico). Zdi se (mi), da je Buscemi nalogo opravil sijajno (in v eni od obeh osrednjih vlog tudi nastopil); dočim je vlogo razvajene vzpenjajoče se mlade zvezdnice Katye zaupal Sienni Miller, ki ji gre priznati nič manj prepričljiv in avtentičen performans. Njuna lika se iz povsem nasprotnih življenjskih izhodišč nenavadno dopolnjujeta v čedalje bolj povezani psihoterapevtski seansi (nekoliko podobnosti je mogoče najti v podobni minimalki Hard Candy), kjer do konca ni povsem jasno, kdo od njiju pri čem laže in v kolikšni meri je bil pri svojih osebnih izpovedih iskren.Ljubitelji infantilnih akcijskih popkornov, posebnih učinkov in megalomanskih produkcij se bodo kajpak dolgočasili. Vsem drugim — pristašem kompleksnejših in nestereotipnih zgodb, verodostojne metodične igre, inteligentnih dialogov in na pristni interakciji dobro karakteriziranih protagonistov utemeljeni dramaturgiji — pa neodvisna Buscemijeva drama (ki bi bila ob minimalistični mizansceni zlahka gledališka igra) prinaša osvežujoče drugačno, ironično in zanimivo zaokroženo zgodbo o zmotnosti predsodkov, novinarski etiki, obsesijah zvezdnikov, antagonizmu med spoloma in napačnem prvem vtisu o ljudeh.
Tema, ki izgleda smešno, celo pedofilsko in bedno. Še posebej zato, ker je Woody star in neprivlačen, punce, ki se vanj zaljubijo, pa napete, rosne in divje. In tak je sedaj tudi Steve Buscemi, ki se spravi na Sienno Miller. Na mlado, napeto, navihano in divjo igralko tretjerazrednih grozljivk, ki mu ponudi francoski poljub. Lepo vas prosim. To je brez okusa. [...] Pač film, kjer je Steve Buscemi na glas povedal svoje želje po lepih ženskah, ki bi končale v njegovem objemu. —Iztok

Why do you think it is that men like fishnet stockings so much? —They look good on women. —Fishnet stockings are a net, and the woman is imprisoned in this net like a fish. Do you get it? —Yeah, and what about high heels? —Well, high heels make walking very, very difficult. So you see, nothing would be more attractive to a man than a woman wearing fishnet stockings and high heels because she has trouble walking and she's imprisoned within this net and therefore he thinks she's easy prey.

3 komentarji:

  1. Oja, izjemen film, tudi sam sem mu dal kar visoko oceno in same pohvale. Študijski. Psihološki morda. Si morda videl Pacinovo Kitajsko kavo?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ummm, skrušeno priznam, da ne. Je pa zgornji pri del v trilogiji ameriških rimejkov van Hoghovih filmov, si bom z zanimanjem ogledal še druga dva.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zares interesantna in posrečena konverzacijska drama, se strinjam z vsem zapisanim. Takole sem jo videl sam.

    OdgovoriIzbriši