27. avg. 2010

Damn, you're ugly


Iz golega kratkočasja sem že sestavljal lestvice prelestnih igralk, čednih temnopoltih gazel in postavnih igralcev — med onimi, ki jih štejem predvsem za spodobne, karizmatične in vsega spoštovanja vredne glumače. Naivno in trapasto bi bilo misliti, da pri sedmi umetnosti videz ni pomemben. Vedno so bili in bodo igralci, ki so svoje vloge dobili (tudi/predvsem) zaradi videza. Zlasti tisti posebej skladnih obraznih potez, seveda. Ampak morda pa velja tudi obratno — zakaj se sicer kot stalnica v negativnih vlogah in grozljivkah pojavljajo venomer isti obrazi? Je celo grdota v kinematografiji svojevrstna lepota?

Spodnji možakarji torej po mojem (docela subjektivnem) mnenju niso zgolj grdi igralci eksplicitnih in izstopajočih estetskih meril (kar ne pomeni, da so deležni kaj manjše pozornosti nežnejšega spola, prej nasprotno), temveč zapomnljivi in v svojih (pogosto stranskih) vlogah več kot le slučajni nastopajoči. Zanesljivo so s svojimi legendarnimi liki ostali v spominu, pa ne le zavoljo videza — to pa nekaj šteje, kaj?


6 komentarjev:

 1. No, za enega si pa precej falil... Trejo je ženskam glede na en blog precej privlačen...

  OdgovoriIzbriši
 2. Oh, kar se tega tiče, sem pri VSEH falil, ne samo pri Treju -- ti fantje so namreč imeli (oz. nekateri še vedno imajo) več oboževalk kot si lahko jaz ali ti lepih žensk sploh predstavljava. Ampak še vedno: kar zadeva lepoto, je pač (vsaj po nekih obče uveljavljenih normativih) nimajo. So pa izjemno zanimivi in kvalitetni igralci.

  OdgovoriIzbriši
 3. Buscemi freaks me out every time I see him O.o

  OdgovoriIzbriši
 4. Buscemi je zelo podoben Judy Garland v njenih zadnjih letih/dneh, primerjalni fotki je enkrat dolgo nazaj objavil Štefančič v svoji filmski reviji. Meni osebno Kinski in Perlman nista grda, kako odbijajoča.

  OdgovoriIzbriši
 5. Oboževelke so ena plat... verjetno bi jih imel tudi Fester ali pa Cousin It... samo Danny Trejo je pač kul...

  OdgovoriIzbriši
 6. Seveda je Trejo kul. Ampak lep pač ni. :D

  OdgovoriIzbriši