2. avg. 2010

Date Night (2010)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●○○○

Ob moronski seriji pozabe vrednih kvazi-humorističnih straniščnih skrpucal z letnico 2010 (Hot Tub Time Machine, Cop Out, Grown Ups) bi se bilo ogleda umotvora kanadskega režiserja Shawna Levya (Cheaper by the Dozen, The Pink Panther, Night at the Museum) in scenarista tretjega Shreka Josha Klausnerja prav gotovo neumno lotiti kakorkoli drugače kot s kar najnižjimi mogočimi kriteriji. Nemara je bil kriv prav ta manko pričakovanj, ali pa kaj drugega — ampak nazadnje sem bil deležen prijetne in v všečno kratki minutaži dramaturško presenetljivo zaokrožene akcijske komedije, ki te (ob zamiku nejevere) za spremembo celo nima za bedaka.

He turned the gun sideways! That's a kill shot!Saj ne, da bi fabula prinašala kaj vsebinsko ali sporočilno posebej revolucionarnega. Zakonca in starša dveh otrok Phil (Steve Carell) ter Claire Foster (Tina Fey) sta po dolgih letih sicer zadovoljnega in umirjenega zakona zdrsnila v udobno navajenost in enoličen ljubezenski prosti tek. Njuni prijatelji se kot po tekočem traku ločujejo, sama pa se napornim družinskim obveznostim, strašljivi inerciji suburbije in čustveni praznini prihajajočih srednjih let upirata z rednimi tedenskimi zmenki, ko si vzameta čas zase — običajno v isti restavraciji, kjer jesta venomer enako hrano in si o drugih parih med gosti lokala izmišljata trapaste obešenjaške zgodbice. Nekega dne ima Phil dovolj utečene rutine in želi ženo posebej razveseliti z večerjo v novi trendovski restavraciji v mestu — kljub temu, da mize tam ni vnaprej rezerviral. Naloga se seveda izkaže za misijo nemogoče, a se v zadnjem trenutku pojavi nenadejana priložnost, da zakonca začasno prevzameta ime (in rezervacijo) nekega drugega para; jasno, da ne slutita, da jima bo goljufija z identiteto nakopala na glavo kopico zapletov z lokalnimi gangsterji, skorumpiranimi policisti in pokvarjenim javnim tožilcem. Skozi zgode in nezgode pestre idiotske noči se poročeni par nazadnje dokoplje do nove izkušnje drug o drugem ter do spoznanja o iskreni medsebojni ljubezni.

If we are going to pay this much for crab it better sing and dance and introduce us to the Little Mermaid!Tisto, kar daje razmeroma standardni komediji Date Night zagon in čar, je osupljiva kemija med avtorico priljubljene televizijske nadaljevanke 30 Rock Feyevo ter zvezdnikom še bolj popularne serije The Office in vsestransko nadarjenim humoristom Carellom (Bruce Almighty, The 40 Year Old Virgin, Little Miss Sunshine, Evan Almighty, Dan in Real Life, Get Smart). Njun usklajeni performans suvereno drži pokonci dinamično zgodbo kljub že sicer zvezdniški spremljevalni ekipi (plečati Marky Mark Wahlberg, William Fichtner, Ray Liotta, Mark Ruffalo, James Franco); ob nevsiljivem stand-up humorju, pospremljenem z mnogimi parodičnimi namigi iz filmografije in popkulture, poskrbita še za pronicljiv in hudomušen, a nenavadno prepričljiv in avtentičen psihološki prerez sodobnih družinsko-starševskih in seksualnih dilem srednje generacije arhetipskega predmestja. Še več: prav ta kontrast in vzajemnost med platema inteligentne komične drame (ki se ne jemlje preresno) in dokaj premočrtne low-brow burke zmešnjav (ki je s tem, ko se jemlje resno, huronsko zabavna) daje zrelejši in bolj žlahten podton celoti. Rezultat je docela nepretenciozna, lahkotna in mestoma smešno neverjetna, obenem pa celostno zadovoljujoča poletna akcijska komedija. A kot rečeno: pri ne prestrogih merilih.

4 komentarji:

 1. No vidiš, tale tudi mene zanima, predvsem zaradi omenjenega dvojca. Pa ga nisem želel videti iz znanih razlogov :D Sedaj ga bom zagotovo, te držim za oceno.

  BTW, danes imam mrtev blog, napiše mi zgolj tole
  Fatal error: Cannot use string offset as an array in /var/www/virtual/blog.siol.net/wp-includes/capabilities.php on line 116

  any guesses?

  OdgovoriIzbriši
 2. Pri oceni upoštevaj vsaj +/- 1 piko, nianse so pač moja subjektivna percepcija. Sta mi izjemno uigran in simpatičen par in cel film je ena taka prijetna družinsko-zakonska terapija s happy endom in zabavnimi štosi (oglej si še neuporabljene posnetke po odjavni špici). Nič pretresljivega, a gotovo boljše od marsikatere druge komedije letnika 2010.

  Za tvoj blog sem opazil napako in mimam pojma, kaj bi to bilo. :/

  OdgovoriIzbriši
 3. Tudi moja ocena je enaka tvoji, ena boljših komedij, ki sem jih letos videl. Največ zaslug pripisujem dvojcu Fey-Carell in zanimivim stranskim likom.

  @Paucstadt - tudi meni ne odpre tvojega bloga

  OdgovoriIzbriši
 4. Videl. Pa ok, spodobno, ne bom se ga pa spominjal tudi po prvem pijanem večeru. Sam razplet se mi ni zdel ok, ob ogledu sem razmišljal, da bi bil fajn tvist, ako bi se izkazalo, da je njun strah pretiran in bi v bistvu bežala pred svojo domišljijo. Nekako. Je pa dvojec dobro uigran, ju je bilo zanimivo gledati.

  OdgovoriIzbriši