29. okt. 2010

Požrli vam bodo možgane

Kako preprečiti, da bi še sami postali zombiji

V teh dneh nekateri mrzlično hitijo na britofe s polnimi bisagami cvetja in venčkov, drugi med žebranjem očenaša spoštljivo prižigajo svečke v vaški cerkvi, tretji sredi kletnega družinskega pentagrama žrtvujemo kozo in s svežo krvjo častimo Velikega Ktuluja, četrti po ulicah mest vlačijo relikvije in nabožne podobe — filmoljubi si pak ne morejo kaj, da ne bi na Samhain Noč čarovnic oz. predvečer Vseh svetih pomislili na filmsko zvrst, ki najbolje ponazarja čas v letu, ko se vnovič spomnimo dragih preminulih in pokojnih. Z drugimi besedami: umotvore, kjer nastopajo blodeča trupla, nemrtvi stvori, vandrajoči mrtvaki, pohajkujoči ostanki teles in drobovje živečih goltajoče, zlobne in brezumne spake.Upam, da je kdo pogledal katerega od ducata filmov, ki sem jih lani predlagal za ogled na Noč čarovnic (saj ni bilo mišljeno, da jih je treba videti v enem večeru); še vedno so aktualni in če kdo katerega ne pozna, je ogled (še) vedno toplo priporočen. Bero prijetnih, zabavnih in živopisano mesenih celovečercev pa letos nadaljujem s filmi o zombakljih.

ZOMBIJI so ljudje, ki so umrli, vendar se kljub temu potikajo naokrog, zaradi nepojasnjenih, kataklizmičnih okoliščin svetopisemske narave. Navadno so počasni, praviloma v nezavednem vegetativnem stanju (možgani nadzorujejo le nižje živčevje in osnovne telesne funkcije), v različnih stadijih razpadanja in se hranijo s človeškim mesom. Onesposobimo jih običajno tako, da jim uničimo možgane ali vse telo (s sežigom ali razstrelitvijo). Predstavljajo slabo vest človeštva, njegovo nezavedajočo se zločesto plat, biblično nadlogo ter posvetno kazen za grehe in profanost. So tudi satirični prikaz razpadajoče morale in etike sodobne družbe, njenega apatičnega potrošništva in egoizma ter metafora za izgubo človečnosti, avtomatizirano vedenje in prevlado nizkih prvobitnih nagonov.

Bolj za hec kot zares sem pred časom pleteničil z opredelitvijo razlike med zombiji in vampirji; v resnici ni vse tako premočrtno in formulaično, a nekaj nesporno drži: filmi o zombijih gotovo niso (zgolj) trendovska vaja v posebnih učinkih, svarilo pred virusno okužbo in bio-kemično tehnologijo ter kaskadersko-streljaška akcija Milice Jovović — temveč jih označuje družbena kritika in satira našega stanja duha. Slavni zombijevski ata George Romero je glede tega nedvoumen (k svoji interpretaciji je dodal še komentar rasne in socialne razslojenosti); čeprav si nekateri filmski recenzisti™ topoumno zatiskajo oči pred vsakršno simboliko in pomenskim tolmačenjem, se za ljubitelja ali poznavalca ne more šteti nihče, ki tega ne priznava. "Zombiji" smo seveda mi sami, ki se v materialistični (kapitalistični) potrošniški paradigmi brezkompromisno žremo med seboj, dokler od človečnosti, sočutja in razumnosti ne ostane nič več. Vsi (dobri) tosortni filmi poudarjajo ta satirični element; nadgrajen s prispodobo o človekovi samouničevalnosti, arogantnosti in moralni izprijenosti.

When there's no more room in hell, the dead will walk the earth.

Naj bo dovolj; tule je (kronološko urejen) nov ducat filmov, po mojem skromnem mnenju vrednih ogleda (ne bom pretiraval z ancientnimi in obskurnimi klasikami): od črnih komedij in absurdnih grotesk do krvavih pokolov in preživetvenih akcijad. In ko boste letos spet prižigali svečko ob nagrobniku, ne pozabite za vsak slučaj izreči še kakšen pozitiven urok ali vsaj spodbudno misel za pokojnika — nikoli ne veste, kdaj se bo vrnil k vam in vam požrl sebične, samovšečne in pohlepne možgane.

Dawn of the Dead (1978) ● Zombi 2 (1979) ● Re-Animator (1985) ● Dead Alive (1992) ● Army of Darkness (1992) ● 28 Days Later (2002) ● Shaun of the Dead (2004) ● Fido (2006) ● [REC] (2007) ● Planet Terror (2007) ● Død snø (2009) ● Zombieland (2009)

4 komentarji:

 1. Dodal bi še jih nekaj... Vsi stvori niso tipični zombiji, vendar se je zadnja leta ta žanr tako razvil, da je zelo težko določiti, kdo sploh je zombi...
  Undead - vsega je kriv meteor
  Dog Soldiers - tudi psi so lahko zombiji
  The Signal - kar zabavno in dokaj neznano
  Pontypool - spet virus
  Slither - E.T. napada
  Dellamorte Dellamore - kult (Dylan Dog?)
  Cabin Fever - prvi film Eli Rotha

  Evo, ša moji trije najboljši Halloween filmi (poleg Carpenterjeve klasike), ki se dejansko dogajajo na ta dan:
  - Arsenic and Old Lace
  - A Perfect World
  - Trick r' Treat

  OdgovoriIzbriši
 2. Ja, se strinjam. Tudi Evil Dead III recimo ni ravno (tipičen) zombi film, a sem ga dal vmes zaradi gušta in pestrosti. :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Cool, čeprav od tvojih predlogov - Filmoljub - nisem gledal samo še filma Fido, ki pa ga ravnokar dobavljam, tako da ga bom pogledal v kratkem in upam, da mi bo všeč :). Za letošnjo Noč čarovnic pa si bom verjetno pogledal Trick r' Treat, ker že eno leto odlašam z ogledom.

  OdgovoriIzbriši
 4. :)) hehe, odlično. Sam sem klasike pogledal, nisem pa tako velik privrženec kot avtor zgornjega besedila.

  OdgovoriIzbriši