21. dec. 2010

Skyline (2010)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●○○○○○○○

Brata Colin in Greg Strause, doma iz rojstnega kraja Raya Bradburyja v ameriškem Illinoisu, sta si sloves mojstrov za posebne učinke začela graditi že v devetdesetih, ko sta se priselila v L.A. Razen pri številnih glasbenih videospotih sta sodelovala pri nekaterih odmevnih visokoproračunskih celovečercih tipa The Nutty Professor (1996), Titanic (1997), The X Files: Fight the Future (1998), Terminator 3: Rise of the Machines (2003), Constantine (2005) in drugih; dokler se nista končno ojunačila in nastopila kot režiserja sequela slovite franšize Aliens vs Predator: Requiem (2007). Film je nepopisno govno, a je po svetu skupno nastrgal osupljivih 130 milijonov zelencev. Bržčas sta brata s poslej še bolj pokončnima (egoma) v tej smeri strumno nadaljevala produkcijo vizualno zanimivih, zgodbovno in karakterno pa karseda imbecilnih projektov. Michael Bay je najbrž ponosen (nemara pa tudi malce zavisten).V tem smislu je njun najnovejši umotvor sorazmerno še uspešnejši: vsega en mesec po začetku predvajanja je že pridelal spoštljivih 53 milijonov dolarjev, dočim njegova produkcija menda ni presegla 10 milijonov, od česar je šla glavnina za posebne učinke in digitalno obdelavo (še za slovenske razmere smešna vsota pomeni, da so glumači očitno nastopili pro bono — saj ne, da se filmu to ne pozna). Snemala sta kar v Gregovem stanovanju (sta dobila zamisel pri Paranormal Activity ali kaj?), njuna tvrdka Hydraulx pa je film opremila z vizualnimi bombončki v istem času, ko so jih za enak posel najeli studiji pri neprimerno bolj velikopoteznem istosortnem sci-fi projektu Battle: Los Angeles (2011) — kar je zavoljo neželjene konkurenčnosti izzvalo rahlo nejevoljo tržnikov distribucije pri Sonyju, a so morali (spričo manka pogodbene klavzule ali penalov) grenko pravno figo zaenkrat kar lepo požreti.

Posvarili so me, da je napovednik sila zavajajoč (kateri pa ni?), Skyline pa nadvse uboren kupček fekalij. A saj poznate tisto, ko vam hudič ne da miru, morate se sami prepričati, in ta žanr vam je načeloma sicer ljub. No, film je res en reven iztrebek. Skrpucalasta mešanica Dneva neodvisnosti (1996), Vojne svetov (2005), wannabe-Cloverfielda (2008) in podobnih flikov o invaziji neprijaznih vesoljcev, kakor bi jo skupaj spacal nadebudni srednješolski geek z digitalno kamero, obilico časa in računalniškim CGI programjem; trhel in stereotipov poln scenarij, prozorni liki neobstoječe karakterizacije, prestrašeni Eric Balfour (Kids Incorporated) s sila povprečno izdelano mehiško tetovažo 'Born as Ghosts' (nič posebnega, verjemite) in panični Donald Faison (aka Turk v seriji Scrubs) v trendovskih spodnjicah. Ter kopica likov, ki tekajo od ene stavbe do druge pred lovkastimi modrookimi kibernetično-organskimi bitji, precej podobnimi robotskim lignjem v Matrici. Pravzprav so še posebni učinki za spoznanje preveč plastični, sterilni in pretirano stilizirani. Tozadevno, pa tudi v vsakršnem drugem smislu, je Blomkampov District 9 (2009) veličastna mojstrovina. (Primerjava med njima je docela neupravičena in slednjemu v sramoto; omenjam ga le zato, da sem lahko prilepil link na film, ki ga zelo priporočam.)Načeloma pozdravljam neodvisno nizkoproračunsko filmsko produkcijo entuziastov, kakršna sta brata Strause. A kot kaže, nas čaka nova doba ustvarjanja celovečercev, bolj kot kolikor toliko zaokroženi in smiselni zgodbi podobnih oglasom za moški dezodorant, ki bodo nastajali le še v računalnikih. Mimogrede: že zdaj je znano, da nas čaka še nadaljevanje. Yay!

7 komentarjev:

 1. Hahah, tudi jaz padel pod težo trailerja in zanimive tematike :D Ampak film je pa... ja mislim, da najslabši letos :) fekalije, kot praviš. Ne priporočamo nobenemu v ogled, res ne.

  OdgovoriIzbriši
 2. zanima me samo, zakaj toliko zamuja v naših kinematografih???

  OdgovoriIzbriši
 3. Mislim, da ga k nam sploh ne bo...

  OdgovoriIzbriši
 4. No, jasno je, da sem si ogledal torrent različico; niti najmanj nimam slabe vesti in še dobro, da obstaja P2P, ker film ni vreden niti polovice cene kinovstopnice.

  OdgovoriIzbriši
 5. klub vsemu, jast ga pa ne bi tolko negativno skritiziral...kljub vsemu ima za moj okus dobro temeljno idejo o tem, kako nemočni bi bili v primeru take invazije, kjer nas ejlijeni obravnavajo tako, kot mi sedaj masovno proizvodnjo živalske prehrane, kjer so živali smatrane kot surovina....jasno, povezovalnih napak v zgodbi je k'r nekaj, čeravno iz vsega skupaj je zanimiv detajl, zakaj puščajo grajene strukture cele..zato, ker nas rabijo ŽIIIVEEEEE!!! :-))

  OdgovoriIzbriši
 6. Se strinjam, da ima film nekaj dobrih plati (zato pa sem mu osebno dal oceno 3/10) in osnovna ideja je res pomenljiva (čeprav jo premore skoraj vsak alien movie razen E.T.-ja), vendar vseeno slabo prikazana. Več tovrstnih konceptualnih in simbolnih (pa tudi kinematografskih vobče) odlik ima celo kratki film Neila Blomkampa, po katerem je nastal odlični District 9.

  OdgovoriIzbriši