12. jan. 2011

The Last Exorcism (2010)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●○○○○

Filmska industrija se, podobno kot vse druge, giblje v trendih. Eden teh je preporod mokumentarnega podžanra "najdenih posnetkov", ki je svojčas proslavil Čarovnico iz Blaira (1999), pozneje pa naplavil še grozljivščine Paranormal Activity (2007), [Rec] (2007) oz. njegovo ameriško kopijo Quarantine (2008), Cloverfield (2008), The Fourth Kind (2009) in druge. Večini je skupen virusni marketing kot oglaševalsko orodje, visoko razmerje med produkcijskimi stroški in prihodki (s čimer se nekateri uvrščajo med sorazmerno najbolj donosne filme vseh časov) in nekonvencionalna zgodbovna struktura s praviloma manj znano igralsko zasedbo — pa tudi nekonsistentna dramaturška podoba in nekatere moteče pasti tovrstnega pripovednega načina, ki se jim njihovi večji žanrski sorodniki (običajno) izognejo. A pojdimo po vrsti.Cotton Marcus (Patrick Fabian) je evangeličanski ameriški pridigar, izhajajoč iz rodu uspešnih verskih eksorcistov ("Izganjanje hudiča je še kako živa praksa," nas prepričuje), ki se po obdobju osebne krize in dvoma o verski doktrini odloči razkrinkati šarlatanstvo vseh tovrstnih početij. Prostodušno priznava, da gre za prevaro; ljudem pač omogoča storitev, ki jo potrebujejo — in če je to eksorcizem, ki s placebo učinkom ozdravi "z demoni obsedenega" nesrečnika (v resnici psihičnega bolnika), tudi prav. Mar ni prav to božje delo? Svojo poslednjo nalogo bo s pomočjo snemalne ekipe zabeležil na filmski trak, vključno s tehničnimi pripomočki in rokohitrskimi triki, potrebnimi za ustvarjanje iluzije. A ko se naključno poda v južnjaško zakotje, od koder ga je na pomoč poklical verski gorečnež Louis Sweetzer (Louis Herthum), ki mu nepojasnjeno umira živina in čigar hči Nell (Ashley Bell) se vede skrajno čudaško, vase zaverovani pridigar naleti na vse kaj drugega kot zgolj nasilno freudovsko kompenzacijo za družinske travme in tabuje.

Film mladega nemškega režiserja Daniela Stamma (pod produkcijo se je podpisal wunderkind Eli Roth, ugh) ima nenavadno zanimiv in hvaležen potencial za razvijanje premise: psihologizacija krščanske vere (tako sijajno predstavljena v kultnem Izganjalcu hudiča) in mračna družinska patologija, ki se transformira v ekscesne shizofrenične napade mladega dekleta — a kaj, ko po sijajnem grajenju napetosti in dvoumnosti žal prav v epilogu pogrne po dramaturški plati. Pa (me) niti ne zmotijo toliko številne nedoslednosti in scenaristične luknje, kolikor pretenciozna filmografska zasnova, ki ni zvesta niti sami sebi: z neumestno žanrsko zvočno kuliso podloženo dogajanje v dokaj stereotipnem razpletu; nerodno zmontirani posnetki, ki celo v odmišljenem okviru lažnega dokumentarca po goli zdravorazumski logiki ne bi mogli nastati (kamera je dokumentaristična oz. iz roke, kadar režiserju to ustreza, zavoljo učinkovitosti v vrhuncu pa oportunistično standardna, multikadrska); da ne govorim o blairwitchovskem zaključku (utemeljil ga je že kultni začetnik zvrsti Cannibal Holocaust) ter presenetljivem zasuku, ko se pripoved (začuda) preobrazi v improvizirano različico Rosemaryjinega otroka (1968) in podobnih žanrskih mojstrovin.Kot rečeno: film s skromnim proračunom 1,8 milijona je samo do tega trenutka po vsem svetu nastrgal fantastičnih 66 milijonov dolarjev (Mojo), s čimer se po dobičkonosnosti uvršča med sorazmerno največje zaslužkarje. A zdaj je že jasno, da to ni (edino) merilo kakovosti. Film se mi s prepričljivimi igralskimi nastopi vsekakor zdi vreden ogleda (osebno mi je zanimivejši od Paranormalnega in Četrte vrste, a manj prelomen kot Pošastno ter Snemaj! in nekateri drugi); ob neudejanjenem potencialu pa si ne morem kaj, da ne bi vnovič robantil (tudi) nad Rothom, ki vendarle ni tako genialen žanrski revolucionar, za kakršnega se ima.

8 komentarjev:

 1. Ja, ja, tale film bo ravno pravšnji za najin petkov horror večer. Ugasneva luči, odkleneva vhodna vrata (da stopnjujeva napetost), na mizico prineseva arašide, cigarete, šestorčka in pipec (za vsak primer) in z izbuljenimi očmi pričneva z ogledom. Ps.: na tvoji strani (kretena) ne najdeva iskalnika, zanima naju namreč, če si je tvoje ostro oko že ogledalo Paranormal Activity 2.

  OdgovoriIzbriši
 2. Hja, tale kamera je tudi mene motila. enkrat iz roke, drugič standardno. eh.

  OdgovoriIzbriši
 3. Iskalnik je levo zgoraj, z oranžnim logotipom Bloggerja. Paranormalno 2 sem si ogledal -- tako kot tudi mnoge druge filme, o katerih pa ne pišem -- in me je navdušil še manj kot prvi del (beri: od dolgčasa sem dobil notranje krvavitve vranice), zato se mi ni zdelo vredno o tem poročati; poleg tega o nadaljevanjih oz. sequelih pišem zgolj izjemoma.

  OdgovoriIzbriši
 4. Iskalnik ne bi mogel biti na bolj očitnem mestu. Kaj hočeva, sva pač kretena. Navdušena nad tvojim blogom, ti morava čestitati za odlične zapise, tako vsebinsko kot tudi pravopisno, kar je dandanes prava redkost.Z užitkom prebirava tvoje recenzije, ki brez spoilerjev ponujajo odličen vpogled v kvaliteto filma. Paranormalno 2 torej odpade, The Last Excorcism pa si bova ogledala v čast Urški Čepin in si spričo tega predstavljala tvoj fetusni položaj in cuzanje palca.

  OdgovoriIzbriši
 5. Hvala. :) Se bom trudil še naprej.

  OdgovoriIzbriši
 6. Se strinjam z GT. Res znaš konkretno predstaviti film. Skoraj si me prepričeval v ogled The Last Exorcism ;) Ne, saj si ga verjetno bom ogledala, samo ne vem, preveč sem se oprijela tistega iz leta 73, vsi ostali me zato ne zadovoljijo :)

  OdgovoriIzbriši
 7. Seveda misliš na THE Izganjalca hudiča? Kakršnakoli primerjava s katerimkoli drugim filmom na to temo ne zdrži vode. Potem pa si že raje ogledam parodijo, npr. intro v Scary Movie 2 mi je nepopisno smešen. (James Woods je totalen car, možakar obvlada tudi komedijo.) -Yeah, sometimes you have to give them candy.

  OdgovoriIzbriši
 8. Jes, točno tega :) Mislim, odkar so moje oči uzrle to obsedeno dete ... jah, tudi ateiste lahko kaj zdrma ;) Pa če pustim religijo pri miru, film je definitivno eden boljših. Mislim, kar se pa s to punčko dogaja, ja človek celo podvomi, da gre res samo za specialne efekte :P

  OdgovoriIzbriši