23. mar. 2011

Elizabeth Taylor (1932—2011)

Los Angeles, 23. marca 2011

Ena največjih filmskih ikon vseh časov, morda celo najbolj prepoznavna; dekle s škrlatnimi očmi, temperamentna in čutna zapeljivka, cineastični sen mnogih rodov in eden poslednjih pomnikov veličastne preteklosti sedme umetnosti. Zbogom, Liz.

4 komentarji:

 1. Se mi vseeno zdi, da se jo mnogi spomnijo bolj iz njenih poznih let z Jacksonom(in zaradi porok), kot zaradi njenih filmov. Okej, v Virgini Woolf in Mački na strehi briljira, Kleopatra je splošno znano ime... za vse ostalo pa moraš biti kar soliden filmski ljubitelj, da bi se jo spomnil. Govorim na splošno, v imenu tistih "hobi" gledalcev, ki sedaj tako jokajo za njo...

  OdgovoriIzbriši
 2. Jaz sicer ne jokam, se je pa spomnim -- in mislim, da je bila ena zadnjih pravih hollywoodskih div ne le po filmskih nastopih, ampak tudi (mogoče celo predvsem) po lajfstajlu. Je pa res, da ima dva oskarja za glavno žensko vlogo, s čimer se ne more pohvaliti niti Meryl Streep (ki ima takisto dva, a od tega enega za stransko vlogo). Saj ne, da so pa zdaj oskarji glavno merilo in pokazatelj, a kot rečeno: hollywoodska diva, kakršnih zdaj ni več.

  OdgovoriIzbriši
 3. Saj ne mislim prav tebe (ali ostale fimske blogerje). Pravim na splošno, npr. v moji službi - vsi poznajo, vsi se sekirajo, vsi prijavljeni na partis in pdb...., če pa vprašam kateri njeni film poznajo, pa jih je pet reklo Kleopatra, pet pa nič...

  OdgovoriIzbriši
 4. Vem, vem, to je neke sorte fenomen, ki ga tudi jaz ne razumem povsem -- po drugi strani pa mi je pravzaprav razumljiv: filmski igralci so objekt poistovetenja mnogih generacij, projekcije želja in sanj, so ideali in vzori, zato je takrat, ko kdo umre, tako veliko iskrenega sočutja in žalosti -- skoraj tako kot če bi igralca kdo osebno poznal. Film je en tak hecen in zanimiv medij, prav res.

  OdgovoriIzbriši