23. okt. 2011

A Bug's Life (1998)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●○○○

V Pixarjevi maniri prinaša Življenje žuželk (menda po legendarni Kurosawovi metafori o pravičništvu Sedem samurajev ter znani Ezopovi pripovedki o mravljici in murnu) navdihujočo in poučno basen, prepleteno z novodobnimi pop-referencami in preoblečeno v všečno, zabavno animirano podobo. Pripoved uči (najmlajše), kako sta kolektivni duh in zgodovinski egalitarizem sicer pomembna, a obča uniformnost in družbena uravnilovka ne prinašata blagostanja ter napredka (in prestrašena, pretirano previdna, stagnirajoča družba je pogosto žrtev izkoriščanja močnejših nasprotnikov) — ključna za to je drzna podjetniška iniciativa posameznikov, dasiravno tvegajo obsojanje in nerazumevanje večine. Po drugi plati nas uči tudi o vlogi manjšin, o izobčencih ter s takimi in drugačnimi predsodki označenih (umetniških in boemskih, v prispodobi in namigih tudi spolnih ter socialnih) marginalcih, "cirkuških klovnih" in nastopačih, ki resda nimajo neposredne ekonomsko-produkcijske vloge — a brez katerih je družba jalova, sterilna in nezanimiva; prav oni s požrtvovalnostjo in nenehnim opominjanjem na človeško (v tem primeru mravljinčjo) srž skrbijo za ohranitev dediščine moralnih in civilizacijskih vrednot.

V Disney-Pixarjevem jeziku: Flik (v izvirniku glas Dave Foley) je čudaško inventivni mravljinec individualist, ki s svojimi izumi za lažjo žetev in nenehnimi koristnimi idejami vzbuja pomilovalne poglede konservativne žuželčje skupnosti. Mravljinčjo kraljico (glas Phyllis Diller) in njeno hčer princeso Atto (glas Julia Louis Dreyfus) pa bolj skrbi vsakoletni delež nabrane hrane, ki ga morajo marljive mravlje odmeriti velikim kobilicam s krutim in premetenim Skakačem (glas Kevin Spacey) na čelu. Potem ko Flik po pomoti pade v nemilost lastne družine in ga naženejo iz mravljišča, se po pomoč zateče k skupini neustrašnih žuželčjih bojevnikov. Le, da so v resnici cirkusantje in so vse njihove spretnosti samo zaigrane.

Let this be a lesson to all you ants! Ideas are very dangerous things! You are mindless, soil-shoving losers, put on this Earth to serve us! —You're wrong, Hopper. Ants are not meant to serve grasshoppers. I've seen these ants do great things, and year after year they somehow manage to pick food for themselves AND you. So, who is the weaker species? Ants don't serve grasshoppers! It's YOU who need us! We're a lot stronger than you say we are.S proračunom 60 milijonov je prisrčno optimistični, vizualno fantastični celovečerec v blagajne po vsem svetu prinesel več kot šestkratno vsoto (in tozadevno prekaša Mravljinca Z studiev DreamWorks taistega leta); pobral je grammyja in satelit ter nominacije za oskarja, saturn, bafto, globus in še marsikatero drugo odličje. Vsekakor si ga oglejte do konca odjavne špice, kjer gledalca čaka nadvse zabavna serija "neuporabljenih (outtakes) posnetkov" (pozneje pa še podobne reference nanj v Pošastih iz omare in Avtomobilih); v družbi najmlajših pa po možnosti v sila posrečeni slovensko sinhronizirani inačici.

Ni komentarjev:

Objavite komentar