9. okt. 2011

Slumdog Millionaire (2008)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●○○○

Mnja. Umotvor režiserja Dannyja Boyla (ter Indijke Loveleen Tandan) časovno še ni dovolj oddaljen, da bi mogli razviti docela objektivno zgodovinsko distanco, že dolgo pa tudi ne več tako aktualen, da bi ga uvrščali med novejše projekte. Ko je to še bil, je o njem pisal že blogerski kolega Jan G. — kot že večkrat k njegovi oceni skorajda nimam kaj dodati in ji lahko kvečjemu še enkrat pritegnem. Ker pa sem lene sorte, si bom od tam vnovič sposodil povzetek vsebine.

Zgodba, podana s spretnim, dinamičnim in v večji meri retrospektivnim pripovedovanjem, govori o revnem, a iznajdljivem in bistrem indijskem mladeniču Jamalu (Dev Patel), ki se znajde na prisilnem zaslišanju, potem ko je na popularnem kvizu Lepo je biti milijonar nenadejano prilezel vse do zadnje stopničke. Izkaže se, da se za vsakim vprašanjem, ki mu ga je zastavil narcisoidni voditelj (Anil Kapoor), skriva zgodba iz Jamalovega otroštva, skozi katerega se je kot sirota iz revnega sluma prebijal s starejšim bratom Salimom (Madhur Mittal) in deklico Latiko (Freida Pinto). Medtem ko vročica pred zadnjim vprašanjem za najvišjo nagrado narašča, se njihove razidene poti vnovič prekrižajo. —Jan G.


Po romanu Q & A priznanega indijskega pisca in diplomata Vikasa Swarupa (v slovenskem prevodu je knjiga izšla pri mariborski založbi KMŠ) je scenarij priredil Boylov rojak Simon Beaufoy in oba moža sta za svoja prispevka prejela zlati kipec; film pa je bil deležen še šestih oskarjev v ostalih kategorijah ter številnih drugih odličij — in nasploh so ga pogosto omenjali kot "film leta". (Naj spomnim: tedaj smo gledali še The Dark Knight, Taken, Iron Man, Pineapple Express, Gran Torino, In Bruges, WALL·E, The Curious Case of Benjamin Button, Forgetting Sarah Marshall, The Hurt Locker, Cloverfield, Kung Fu Panda, Revolutionary Road, The Wrestler in tako dalje.)

Revni milijonar je prek trendovskega TV-kviza posodobljena dickensovska mladinska socialno-ljubezenska drama s srečnim koncem, konceptualno orisana v bollywoodskem slogu (glasbeno-plesni vložek se sicer kot dodatek odvrti šele med odjavno špico): protagonist se (v nelinearni zgodbi in na moč razgibani dramaturgiji) vzpne "od siromaka do (nepredstavljivo bogatega) junaka", za nameček pa je nagrajen še z ljubeznijo svojega življenja. Kljub dinamični kameri živopisanih barv, všečni glasbi ter dogajanju, postavljenem v enega najrevnejših predelov velemesta, se podobnosti in primerjave z Meirellesovo brazilsko mojstrovino Cidade de Deus (2002) tukaj zanesljivo končajo; pravzaprav me je s svojim stilizirano naivnim pogledom in nekaterimi stereotipnimi primesmi pripoved ves čas spominjala na animejsko — v ustrezno animirano formo predelana bi zlahka delovala kot japonska pravljica. Igralski performansi ne prinašajo posebnih presežkov (in tudi nominacij niso bili deležni), vse omembe vredne kvalitete filma so predvsem tehnične narave. Optimističen, navdihujoč in kratkočasen izdelek, a sam bi mu težko rekel "najboljši film leta 2008", gotovo pa ga ne štejem med Boylove najbolj posrečene. Pravzaprav se moram kar potruditi, da bi naštel kakšnega, ki bi ga osebno uvrstil nižje; mogoče A Life Less Ordinary (1997) ali celo The Beach (2000), večino njegovih ostalih pa cenim (precej) bolj.
Slumdog Millionare trga gate. Še več, Slumdog Millionare trga tudi dušo, srce in oči. Povedano drugače, tako zelo dober je, da vas moram opozoriti in vam svetovati, da je bolje, da ga sploh ne gledate. —Iztok

p.s. O filmu je pred časom pisal tudi cineastični kolega PaucStadt in tudi njegova ocena je z zgornjo bolj ali manj skladna.

2 komentarja:

  1. Jaz sem o njem pred dvema letoma takole globokoumil: http://paucstadt.blog.siol.net/2009/01/11/slumdog-millionaire-2008/

    Ni me prepričal, tako zelo kot ostale. Tehnično je dober, zgodba mi pa ni preveč všeč, čeprav je dramaturgija skozi kviz dober trik! Hočem reči, film je dober, ampak tistega leta je bilo na oskarjih nekaj boljših.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ups, saj res, tvoja recenzija mi je nekako ušla, hvala za link. No, torej le nisem sam jaz čuden, ker mi ta film ni ravno "strgal gat". :)

    OdgovoriIzbriši