1. dec. 2011

Bela kača seka

Ljubljana, Hala Tivoli, 30. 11. 2011

Zasedba Whitesnake je bila osnovana na pobudo Davida Coverdala (pred tem vokalista Deep Purple) leta 1978. V zgodnjih letih je bila njihova glasba orientirana na blues hard rock. Gostili so mnoge talentirane kitariste, med njimi tudi Adriana Vandenberga, Johna Sykesa, Vivian Campbell in legendarnega Steva Vaia.

Opomba. Če je širina zgornjega YouTube avdioposnetka napačna ali se ta sploh ne predvaja, je to verjetno zato, ker uporabljaš omejeni brskalnik MalegaMehkega™ Internet Explorer ®

Po velikem osebnem preobratu so Whitesnake leta 1984 izdali zgoščenko Slide It, ki je v Združenih državah dosegla naklado zlate plošče. Naslednji album, imenovan preprosto Whitesnake (1987), je skupini omogočil preboj v ZDA, za kar sta bržčas zaslužni balada Is This Love in uspešnica Here I Go Again. Album so prodali v več kot osem miljonov izvodih. K prepoznavnosti je pripomoglo tudi pogosto predvajanje videa, v katerem je bilo opaziti Coverdalovo ženo Tawny Kitaen. Kljub uspehu te plošče je Coverdale odpustil vse člane zasedbe, obdržal je le Adriana Vandenberga.

Skupina se je znova zbrala za album Slip Of The Tongue (1989), pri katerem je igral tudi Steve Vai. Leta 1990 so izdali največje uspešnice, a če to prezremo, je bila skupina v mirovanju do leta 1997. Tedaj so izdali album Restless Heart.

Leta 2003 je Coverdale znova aktiviral Whitesnake za turnejo, na kateri so praznovali 25-letnico. Pridružili so se mu Doug Aldrich in Reb Beach (kitara), Marco Mendoza (bas kitara), bobnar Tommy Aldridge ter klaviaturist Timothy Drury. Istega leta so kot glavne zvezde nastopili na turneji Rock Never Stops. Skupina se je ohranila v omenjeni zasedbi, le Marco Mendoza se je odločil, da se bo posvetil drugim projektom. Leta 2005 ga je zamenjal Uriah Duffy.

Opomba. Če je širina zgornjega YouTube avdioposnetka napačna ali se ta sploh ne predvaja, je to verjetno zato, ker uporabljaš omejeni brskalnik MalegaMehkega™ Internet Explorer ®

Februarja 2006 so Whitesnake izdali DVD, poimenovan Live... In The Still Of The Night, dve leti kasneje pa že deseti studijski album Good To Be Bad. Za to ploščo so prejeli nagrado za najboljši rock album. Po številnih koncertih v Evropi in ZDA se je skupina lotila snemanja novega materiala, leta 2010 pa so oznanili zamenjave v zasedbi: namesto prejšnjega bobnarja Chrisa Frazierja je bobne prevzel nekdanji bobnar Billyja Idola Brian Tichy, bas kitaro pa je prijel v roke Michael Devin (namesto prejšnjega, Uriaha Duffyja).

25. marca 2011 je skupina v novi zasedbi izdala album Forevermore, v okviru izida nove plošče pa so nastopili na številnih koncertih in festivalih po Evropi in v ZDA. Oznanili so, da bo na klaviaturah odslej nastopal Brian Ruedy. (vir: www.rockthestage.si)

2 komentarja:

  1. Jaz bom kar prilepil video direktno iz Ljubljane. http://www.youtube.com/watch?v=BY6qcH7hBPE
    Zgleda, da sem kar nekaj zamudil... So pa mi v teh časih bili (podobni) Bad English ( + vsa ostala hair/glam smetana, za katero pa so Whitesnake verjetno bili preveč "angleški") ušesno bližje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Saj tudi zame Whitesnake niso čisto 100 % moja skodelica čaja, ampak je pa fino videti legende, ki so na marsikoga vplivale (originalna zasedba). Ga pa žgejo na vso moč, čistokrvna klasika hard rocka, tisti pristen filing osemdesetih. Koncert je bil kar fajn, lep spektakel, s kitarskimi solažami in performansom bobnarja in vsem, kar paše zraven, dobri dve uri.

    OdgovoriIzbriši