2. dec. 2011

Tequila Sunrise (1988)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●○○○

1. Sladek sadno-alkoholni koktajl. Ime je dobil po barvnih odtenkih od zgornje rumeno-oranžne prek oranžne do oranžno-rdeče spodaj. Sestavine: 1 del tekile, 3 deli pomarančnega soka, 1 kanček grenadine, brizg soka limete ali limone, kocka ledu;

2. Pesem, ki sta jo napisala Don Henley in Glenn Frey, člana legendarne country-rock zasedbe The Eagles. Prvi single hit na njihovem drugem albumu Desperado iz leta 1973;

3. Film priznanega ameriškega televizijskega in filmskega scenarista (Bonnie and Clyde, Chinatown, The Parallax View, Frantic, Days of Thunder, The Firm) in (malce manj uveljavljenega) režiserja Roberta Towna. Igrajo: Mel Gibson, Michelle Pfeiffer, Kurt Russell, Raul Julia, J. T. Walsh, Arliss Howard, Gabriel Damon.Ljubezensko-kriminalni triler Tequila Sunrise je bil velika uspešnica osemdesetih let; čeprav mu filmski kritiki tedaj niso ravno peli hvalnic, je projekt s proračunom 23 milijonov prinesel v blagajne kinodvoran skoraj petkratno vsoto. (Deležen pa je bil tudi oskarjevske nominacije za kinematografijo.) Je eden od zabavnih, nostalgijo vzbujajočih, privlačno patiniranih celovečercev (ki so seksi, ne da bi bili gejevski), kakršni še po mnogih letih naletijo na prizanesljivo topel sprejem — čeprav človek še sam ne ve, zakaj. Morda je to značilno lahkoten pridih nekega minulega, malone mitskega obdobja, zaznamovanega z družbeno-politično neobremenjenostjo in nalezljivim optimizmom (tistega leta so nas navduševali Die Hard, Rain Man, Beetle Juice, Cocktail, A Fish Called Wanda, Working Girl, Coming to America itd.); ali pa gre všečnost pripisati zanimivi igralski zasedbi. Če odštejem oba glavna moška protagonista, imam v mislih vselej sijajnega Portoričana Raula Julio (1940—1994) in večnega stranskega glumača Walsha (1943—1998), zlasti pa eno najlepših (če že ne najboljših) ameriških igralk vseh časov, Michelle Pfeiffer. Slednja si je še istega leta prislužila svojo prvo oskarjevsko nominacijo v odlični Frearsovi kostumski drami Nevarna razmerja (1988); predtem je nase opozorila v kultnem De Palmovem Brazgotincu (1983) in feministično-šovinistično ciničnih Millerjevih Čarovnicah iz Eastweeka (1987), po tistem pa smo jo videli še v nadvse zanimivih projektih The Fabulous Baker Boys (1989), Love Field (1992), The Age of Innocence (1993), Dangerous Minds (1995), What Lies Beneath (2000) in še marsičem.

Zato pa me nekoliko manj navdušuje krščanski fanatik Mel Gibson. Pravzaprav mi je njegova filmografija všeč približno do Bravehearta (1995) oz. v času, ko pobožni Amero-Avstralec še ni bil depresivni katatonik in maščevalna roka božjega srda; pri srcu so mi predvsem kultni Mad Max (1979) in obe njegovi nadaljevanji, vojna drama Gallipoli (1981), odlična ljubezensko-politična drama The Year of Living Dangerously (1982), policijska franšiza Lethal Weapon (1987), obešenjaška akcijska komedija Bird on a Wire (1990) in zajebantski vestern Maverick (1994), potem pa se (pri meni) počasi konča. Kot režiser ni slab, če seveda odmislimo vztrajno versko alegoričnost in njegovo divje prirejanje zgodovinskih dejstev.What is it? You need some chap stick or lip gloss or something? Because your lips keep getting stuck on your teeth. Or is that your idea of a smile?

Resnici na ljubo, saj tudi ni tako slab kot Dale McKussic, nekdanji prekupčevalec s kokainom in bogatimi "poslovnimi" zvezami s Kolumbijci ter Mehičani, ki se trudi zaživeti pošteno življenje; a težko bi rekel, da je film zanimiv (zgolj) zaradi njega. Zanimivejši je policijski detektiv in njegov nekdanji najboljši prijatelj Nick Frescia (Kurc Rasel), ki se v prizadevanjih, da bi stopil na prste zloglasnemu mamilarskemu botru Carlosu (Julia), trudi navezati intimno prijateljstvo z lastnico ugledne restavracije Jo Ann Vallenari (Fajferca), da bi prek nje prodrl v preprodajalsko mrežo. Tudi sicer je Townova zgodba zapletena, čezmerno intrigantna in na trenutke celo zmedena (očitajo ji nedoslednost in pretencioznost); vsakdo izkorišča koga drugega za lastne cilje in zaslužkarski motivi se nenehno prepletajo z iskrenimi čustvi, ki nazadnje združijo Dala in čedno Jo Ann, medtem ko Nick ostaja tradicionalno zvest vrednotam prijateljstva. Film odlikuje navdušujoča igralska zasedba (Russel in Walsh sta pozneje skupaj nastopila še v akcijski gasilščini Backdraft, letalski komandovščini Executive Decision in nadvse solidnem cestno-akcijskem trilerju Breakdown), sijajna kamera in všečna glasbena podlaga; celokupno pa gre vendarle za lahkotno krimi-romanco, ki ji je pravo vrednost dala šele sentimentalna časovna dimenzija.

4 komentarji: