16. jan. 2012

Neznosna plehkost videnega


Blog zdaj pišem četrto leto in vseh pet rednih bralcev je bržčas opazilo, da na njem povečini zajemam sprotni televizijski spored; aktualne kinematografske uspešnice (z občasnimi izjemami) prepuščam cineastičnim kolegom, ki s svojimi recenzijami marljivo pokrivajo poglavitne novosti na velikem platnu. Zato bi prej ali slej verjetno neizogibno prišel do tega članka. Čedalje manj slabe vesti in pravzaprav z vedno večjim veseljem namreč plačujem tistih 12 evrov mesečnega prispevka za nacionalno RTV (ki vključuje tudi radio — in hvala mogočnemu Ktuluju, da še obstaja Val 202). Če bi namreč moral pisati o programu ali bi bila moja filmska eksistenca odvisna od izločkov, ki nam jih servirata komercialna kupčka fekalij Poop TV in K.anal A, bi bil tudi ta blog (še) bolj podoben kompostni jami zaudarjajočih dingovih iztrebkov in bi na njem bolj ali manj brali le o filmih Adama Sandlerja in Stevena Seagala, neumnih oddajah iskanja talentov in resničnostnih šovih ter 18. nadaljevanju Ameriške pite. Medtem pa švedska korporacija MTG žal ukinja svoj TV3, eno redkih gledljivih podnaslovljenih televizijskih postaj; dočim v Koloseju mongoloidni najstniki med huronskim dretjem s pokovko obmetavajo svoje zabite vrstnice, zavaljene emo najstnice, ki po mobiłniku pravkar razłagajo sošołki, kako zelo jim sedejo cvileči Alvin in veverički 3 ali nepopisno inteligentna Jack in Jill.

17 komentarjev:

 1. I feel your pain.

  Glede umika TV3 sem pa tudi jaz razočaran, bili so edini konkurent programu naše največje monopolne televizije.

  LP

  OdgovoriIzbriši
 2. Evo, se podpišem pod vse , kar si napisal. Brez nacionalke bi bili obsojeni na novodobne kulturne trende in počasno kolektivno poneumljanje. V teh komercialno naravnanih časih so na RTV-ju, kljub pritiskom, uspeli ohraniti visok delež kulturno neoporečnega programa. In kino... Spored v Koloseju in Tušu je takšen, da včasih ves mesec ne predvajajo filma, za katerega se mi zdi vredno plačati vstopnico. In potem, ko mi uspe najti kaj dovolj mičnega, se zraven mene usedeta klepetulji, ki jima je prav malo mar za Fincherjev rimejk(Čisto frišna izkušnja). Zgodilo se je že, da sem zapustil dvorano (Drag me to Hell, recimo) zaradi mulcev, ki so se ves čas obmetavali s kokicami in izpuščali živalske zvoke. Film sem potem znova v miru pogledal doma. Sicer v LJ imamo Kinodvor, a zanimivi filmi, z redkimi izjemami, na spored prihajajo s krepko zamudo. No, v zadnjem letu so imeli kar nekaj aktualnih naslovov, stvari se izboljšujejo...

  OdgovoriIzbriši
 3. Glede popa in kanala a se seveda ne bi mogel bolj strinjati. obupni programi. malček približno poznam tudi ustroj in par ljudi pro plusa in vem, da jim je tam malo mar za kaj drugega kot zgolj za goli dobiček in visoko gledanost. in zato imamo program, ki nima čisto nič vrednega in pametnega za ogled. ja, širijo debilizem, ki ga je v slo že tako dovolj. ampak kaj hočemo? seveda tudi njihov plačljivi nabor ni kaj boljši. filmi se ponavljajo, medtem, ko še vedno najdejo prostor za tiste glupe sosede in stokrat videne prijatelje...

  O koloseju smo že veliko povedali :D

  OdgovoriIzbriši
 4. Ni dandanes najlažje bit' filmoljub,/
  ostajajo samo ostanki visokoletečih obljub,/
  brez kreativnosti, le nadaljevanj je en kup,/
  odličnost samo domena podzemnih je grup./

  Kot cel 'planet' je tud kolosej prebežališče barab,/
  ne ceni se več lepote sivih dvoran,/
  sedemnajst inčev je preseglo ogromen ekran,/
  prvič odkar gledam film se ne morem dotaknit podob!/

  Ploščki prepolni so neuporabne video-vsebine/
  razumem lenobo, če pa več filmov odide preko Pristana,/
  kot pristnih ploščkov kdaj sploh kdaj v omare zaide,/
  še klasike so 3D postale, da'b mladič kdaj cenil stare zastave./

  Zatorej pišem tole Filmoljubu na čast,/
  po štirih letih doživeli smo nekaj debat,/
  včasih smo želeli se skregat "naglas",/
  bogdaj, da Filmoljubu nikol ne mine tega pisat!/

  OdgovoriIzbriši
 5. Ostal sem brez besed, :D
  Najbolj zanimiv komentar na tem blogu doslej.

  OdgovoriIzbriši
 6. Pop pa A sta sploh posrečena s tistimi štosi, ko nek film oglašujeta že en mesec vnaprej in nas na vsak način poskušata prepričati, da gre za nek oh in sploh nov film. To, da je ta isti film na sporedu že vsaj tri leta najmanj dvakrat letno, je povsem nepomembno. Rtv, ki se ni nikoli duval z nekimi filmskimi "premierami" ma ironično neprimerne boljše filme od komercialke. Je pa res, da jih je manj.

  OdgovoriIzbriši
 7. Jaz TV itak sam še za poročila in kakšen ogled športnega dogodka uporabljam, tako da mi je precej vseeno kaj mi servirajo komercialne TV postaje, ki jih nisem pogledal že kakega dobrega pol leta.

  OdgovoriIzbriši
 8. Ob vsej mogoči ponudbi v art kinih, na internetu in na pestri ponudbi filmskih kanalov, me pa res malo briga kaj vrtijo po slovenskih tv kanalih.

  Joj no, kdo še sploh gleda slovensko tv, saj nismo leta 1970, ne ga srat :)

  OdgovoriIzbriši
 9. tudi jaz filma na televiziji nisem gledal že nekaj let (ok, gledal sem kill bill vol. 1 za novo leto mislim, da je bil na pop?)


  thank god for the interent :)

  OdgovoriIzbriši
 10. Razen TV3 in nacionalke (bolj redko, a vendar) ter sosedov Hrvatov je dobre filme najti še na TV1000 (ki sicer precej ponavljajo program) in za sladokusce na TCM (Turner Classic Movies) -- če seveda odštejem plačljive programske pakete distributerjev. In, jasno, metodo P2P. :)

  OdgovoriIzbriši
 11. Moja filmska/fosilna duša se v vsakem primeru ne more zadovoljiti s ponudbo na TV sporedih (izjema so zlate kinoteke na HRT) in v kinematografih, zatorej lahko rečem le: "Viva internet!" Je pa tudi meni ponudba tv3 za kar precej svetlobnih let boljša od popa/kanala.

  OdgovoriIzbriši
 12. In kaj bomo potem, če bodo neki kontroverzni in nazadnjaški predlogi zakonov sprejeti?

  OdgovoriIzbriši
 13. Misliš na SOPA / PIPA zakone? :/

  OdgovoriIzbriši
 14. Tako nekako ja. Upam, da smo slovenci malo bolj pametni, čeprav je, kolikor spremljam, eu kar ostra. Mar ne?

  OdgovoriIzbriši
 15. Težko, da bodo kdaj dosegli 100% restrikcijo in prepoved širjenja vsebin na internetu. Nedvomno bo tak ali drugačen P2P vedno obstajal, saj praktično ni hardverske prepreke, ki se je ne bi dalo softversko zaobiti - če se razumemo.

  OdgovoriIzbriši
 16. https://www.torproject.org/


  je pa res žalostno, da ima hrt tako izjemen program, kjer so tudi klasike zelo pogosto na sporedu, rtv pa 0 od 0

  tudi tv paprika je en čas vrtela klasike, ampak programa sploh več ni :)

  OdgovoriIzbriši
 17. Okej, na srečo vidim, da se stvari obračajo na bolje :D slava sodobni revoluciji!

  OdgovoriIzbriši