13. mar. 2012

The Woman in Black (2012)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●○○○○

Na prelomu prejšnjega stoletja mladi londonski odvetnik Arthur Kipps (Daniel Radcliffe), ki mu je pred nekaj leti pri porodu edinca umrla bolehna soproga, odpotuje v odmaknjeno močvirnato obmorsko vasico, kjer naj bi zavoljo skorajšnje nepremičninske dražbe uredil dokumentacijo za prodajo razpadajoče viktorijanske vile ob poplavljajočem obrežju. Že ob prihodu ugotovi, da se globoko praznoverni krajani na daleč ogibajo srhljivemu posestvu — v okolici katerega menda straši, odkar se je bila pred mnogimi leti v blatni kaluži zgodila nedoumljiva družinska tragedija. Čeprav ga nič kaj gostoljubni čudaki svarijo pred prikaznijo "ženske v črnem" in se med njihovimi otroki kot zakleto vrstijo usodne nesreče, se Arthur ne da kar tako odgnati, saj mu sicer grozi izguba službe pri pravniški pisarni — in med vaščani se vendarle najde tudi prijazni in stvarni Samuel Daily (Ciarán Hinds), s katerim se hitro sprijateljita. S skupnimi močmi, predvsem pa Kipps sam v notranjem boju z lastnimi demoni in travmami, bosta slednjič razkrila grozljivo skrivnost zapuščene hiše in njenega maščevalnega duha.Hell yeah, še kdo (režiser James Watkins, Eden Lake) zna posneti nadvse solidno srhljivko. Sicer ne toliko, kar zadeva izvirnost zgodbe (ki je zgolj rimejk istoimenskega televizijskega filma iz leta 1989, nastalega z dramatizacijo romana angleške avtorice Susan Hill iz leta 1983), a toliko bolj z zanesljivo kombinacijo uveljavljenih žanrskih elementov: temačna vizualizacija, vzdušna kamera in igra svetlobe, gotska kostumografija, srh zbujajoča scenografija, premišljena raba srhljivih zvočnih učinkov in glasbene podlage, dobro umeščeni trenutki -BU!- in posrečena mizanscena prizorov s komaj zaznavnimi izkrivljenimi premiki (kakor s kotičkom očesa) na robu kadra, ki dosežejo efekt psihičnega nelagodja — strašenje z arhetipskimi liki neutolažljive ženske figure in nezavednimi fobijami pred neznanim, nerazložljivim in absurdnim. Dramaturški lok je z nenehno napetostjo in spominskimi prebliski razrvanega lika odlično razpet vsaj do zgodbovnega vrhunca v zadnji četrtini osvežujoče kratkega (vsega poldrugo uro trajajočega) filma, ko sicer izgubi nekaj prvotnega zagona in se oportunistično vda klišejskim prijemom, a tematsko ne popusti do (anti)katarzičnega zaključnega zasuka.

'Ženska v črnem' je kot prvi večji Radcliffov "postpotterjevski" projekt premišljen kompromis: dovolj art za prvo stopnico "resne" igralske kariere in obenem premalo krvava, da bi povzročila trajno škodo njegovim najstniškim oboževalkam. A vendarle: najbrž ni idealno, da te v tvojem prvem "odraslem" filmu zasenči hiša, ki niti ne premore velikopoteznosti kakšne Bradavičarke. —MMC RTV SLO


Glumaška zasedba upraviči casting in dobro opravi nalogo. Nenavadno simpatetični "Harry Potter" Radcliffe v prvi odrasli vlogi po koncu franšize z očalastim čarodejem dokazuje, da je večinoma kos nosilnemu liku, a ob vselej zanimivem, karizmatičnem Ciaránu vendarle deluje nekoliko posrano nebogljeno. Pohvaliti gre odsotnost pretirano CGI-jevske vizualne forme, ki bi bila sama sebi namen, in izjemno atmosferičnost klasično zasnovane pripovedi, ki uporabi žlahtne prvine in bizarno grotesknost nekaterih sorodnih predhodnikov tipa The Innocents (1961), The Others (2001), El Orfanato (2007), Dead Silence (2007) ali Insidious (2010) — ter jih taktično vplete v preprosto in premočrtno, a (prav zato) razumljivo in predvsem nepozabno fabulo o izgubi in žalovanju. Ne ravno vrhunska mojstrovina, a (vsaj) za ljubitelje žanra gotovo ogleda vredna poslastica. Film je bil (do zdaj) finančno izjemno uspešen in je povečini naletel na odobravanje cineastičnega občestva.

I believe that even the most rational mind can play tricks in the dark.

1 komentar:

  1. Videl pred nekaj dnevi. Brez kakšnega posebnega navdušenja - sredinsko, brez kakšne posebne svežine, rutinsko. Zanimiv mi je bil zaradi režiserja, pa tudi Hindsa se načeloma nikoli ne branim. Potter kar soliden. Za pogledat, a tako kot praviš, daleč od mojstrovine.

    OdgovoriIzbriši