10. apr. 2012

The Rock (1996)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●○○○○○

This man knows our most intimate secrets from the last half century! The alien landing at Roswell, the truth behind the J.F.K. assassination. Mason's angry, he's lethal, he's a trained killer... and he is the only hope that we have got.

Naj me že kdo ustreli in odreši pred Bayevimi filmi za retardirane duševno izzvane enajstletnike; po možnosti kakšen od "mornariških tjulnjev" ali "marincev" (oz. drugih "specialcev") iz njegovih bebavih zgodb — itak je malo verjetno, da bi me kateri od patetičnih vojačkov zadel celo iz neposredne bližine. (Poleg tega mu tudi ne bi bilo treba, saj bi mi od slabosti ob skrpucalih Michaela Baya že pred tem odpovedal cerebralni korteks čelnega režnja in bi se mi možgani zdruznili sami vase.) Jp, prav ste prebrali.™ Saj vem, da so njegova ciljna publika manj inteligentni in cineastično skrajno nezahtevni najstniki (ne gre za sarkazem, saj to režiser odkrito priznava), ampak naj se potem ne gre inzulinsko pretenciozne (kvazi)drame o (samo)žrtvovanju, solzavo kičastega domoljubja, smešno cenenih moralno-političnih dilem — predvsem pa duhamornih, razvlečenih, nesmiselnih, pirotehnično pretiranih in docela nepotrebnih akcijskih MTV-jevskih ognjemetov, ki so sami sebi edini popkornovski namen in (z značilno idiotsko slow-motion kamero ter seksualno dvoumnim brizganjem znoja in vihranjem las) zgolj odvračajo pozornost od že tako ridikulozno neartikulirane osrednje zgodbe. Naj snema filme, ne vem, tipa Spy Kids (2001) ali Speed Racer (2008), če me razumete; bomo vsaj vedeli, pri čem smo.Did they bother to tell you who I am and why I'm doing this or are they just using you like they do everybody else? —All I know is that you were big in Vietnam, I saw the highlights on television. —Then you probably have no idea what it means to lead some of the finest men on God's earth into combat and then watch their memories get betrayed by their own fucking government. —I don't quite see how you cherish the memory of the dead by killing another million. And, this is not combat, it's an act of lunacy, General Sir. Personally, I think you're a fucking idiot.

Pri čem smo v štoriji (Simpson/Bruckheimer) o uporniškem generalu in odlikovanem ameriškem vietnamskem heroju (kot da bi kaj takega res obstajalo) Francisu X. Hummelu (Ed Harris)? Ta iz zamere ameriški administraciji (zavoljo nepriznanja Pentagona nekaterih vojnih žrtev iz prikritih operacij čez lužo) skupaj s somišljeniki in pribočniki (David Morse, Tony Todd) proti odkupnini 100 milijonov iz nekdanjega zapora na Alcatrazu grozi San Franciscu z raketami, polnimi strahovitega živčnega plina VX, ki bi hipoma usmrtil milijone civilistov. Strašljivo namero naj bi preprečil "največji strokovnjak za bojne strupe" pri FBI dr. Stanley Goodspeed (Cagavi Nikolaj), ki se mora po neuspeli infiltraciji enot SEAL (eden najbolj patetičnih prizorov, kdaj prikazanih v akcijskih filmih) proti svoji volji spajdašiti z nekdanjim SAS operativcem britanske obveščevalne službe in zloglasnim "pozabljenim" jetnikom Johnom Masonom (Sean Connery); ostareli vohun namreč kot "edini mož, ki je uspešno pobegnil iz Alcatraza", med redkimi pozna labirint podzemnih prehodov in cevi, ki vodijo v razvpiti zapor.
Če jih primerjam z Bayjem in filmi Bad Boys, Bad Boys 2, The Rock, Armageddon, Pearl Harbor, Transformers in Transformers 2, dobim občutek, da blogerski kolegi res nimajo kaj dosti pojma o akcijskem žanru in da so res videli premalo filmov, da bi lahko vedeli, kateri so res porazno slabi, kateri pa dejansko dobri. [...] Če ne bi bili Bayjevi filmi točno taki kot so, bi bili zanič. Zdaj so dobri, nekateri celo zelo dobri in točno tako kot se za akcijski žanr tudi spodobi. —Iztok

Are you sure you're ready for this? —I'll do my best. —Your "best"! Losers always whine about "their best". Winners go home and fuck the prom queen. —Carla was the prom queen. —Really? —Yeah.Michael Bay od časov, ko je snemal infantilne glasbene videospote, v kinematografskem (ali kakršnemkoli drugem) smislu ni napredoval niti za trohico (pri čemer mu ne pomaga niti Quentin Tarantino, ki je za Alcatraz menda spisal nekaj dialogov, pozneje pa nergal, ker so ga pozabili omeniti); prodaja nam vizualno podobo brez kakršnekoli substance, v širšo dramaturško osnovo nepovezane gibljive slike, megalomanske eksplozije in živopisane ognjene zublje, poneumljajočo morilsko eksplicitnost in enostransko absurdno politično korektnost, razgaljene koitalne samice in junaške alfa samce ter amerikanizirano cineastično potvorjenost v njeni najbolj puhli različici; njegovi lobotomizirani filmi so dokončen in neizpodbiten dokaz, kaj je narobe s Hollywoodom. (Ali pa nemara z obiskovalci kinodvoran, saj je umotvor s proračunom 75 milijonov v blagajne prinesel 4,5-kratno vsoto.) Mimogrede: ne, nikakor nisem načelen nasprotnik akcijskih filmov (tudi tistih brezmožganskih ne). Z velikim navdušenjem si vsakokrat (še n-tič) ogledam denimo Star Wars (1977), Raiders of the Lost Ark (1981), Aliens (1986), Die Hard (1988), Terminator 2: Judgement Day (1991), The Matrix (1999), franšizo The Lord of the Rings (2001), Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003) ter večino vseh filmov s Švarcijem in tako dalje — saj ste dojeli. Le da so mi, ti šment, pri srcu filmi z vsaj kolikor toliko utemeljeno zgodbo, povečini razumljivo poanto, za spoznanje poistovetljivimi liki, približno stvarnimi dialogi, vsaj srednje inteligentnim humorjem, povprečno izobraženega gledalca nepodcenjujočimi motivi ter izvirno, vsaj sebi dosledno pripovedno zaokroženostjo. Saj vem, čuden sem.

Glasba maestra Zimmerja pa je resnično veličastna, o tem nimam pripomb. In naj se sliši še tako ironično, tukaj opisani se mi kljub vsemu zdi med bolj gledljivimi projekti Zalivskega Mihe.

36 komentarjev:

 1. "prodaja nam vizualno podobo brez kakršnekoli substance"

  pure bay


  but the man knows where to put his fucking camera


  zdaj, ko je snemal s 3d kamerami, pa ga je še parkinson zapustil in njegovi kadri v transformerjih 3 so res neverjetno lepi, pure sex  nenazadnje je film vizualen medij first, 3d liki in njihov razvoj comes never :P  in zato imam še vseeno raje, da snema filme, kot je ta, v primerjavi z armagedoni in pearl harbourji, kjer želi vpeljati neke resnejše romance in like

  OdgovoriIzbriši
 2. Glej, saj se strinjam in razumem poanto. Vizualno mu res nimam kaj očitati, ampak jaz pač NE dam kinovstopnice za dovršen videospot, temveč za zgodbo, ki naj bi me čimbolj pritegnila. But that's just me.

  OdgovoriIzbriši
 3. no, pri meni pa je ravno obratno


  prav rad dam denar za vstopnico za s cgi in eksplozijami nabit film, saj resnejše filme veliko raje gledam doma, v miru


  ne pa da ti ogled filma midnight in paris (ki niti ni ne vem kako resen) pokvari retardirana publika, ki se začenja po par minutah dolgočasiti in tipkati po telefonu (kar pri transformerjih ni niti približno tako moteče :D )

  OdgovoriIzbriši
 4. Heh, zanimiv razlog, zakaj naj bi si (določene) filme ogledal v kinu. :D Ampak v osnovi se vseeno ne morem strinjati: tudi Star Wars in Pirati in Terminator in Aliens so bučni in bleščeči in imajo vse potrebne vizualne bombončke in vse drugo, kar ti od filma pričakuješ -- a vendarle tudi še kaj drugega, bistvenega za res dober film.

  OdgovoriIzbriši
 5. ja, zato pa so med najboljšimi filmi ;)


  predvsem kar hočem povedat je: bay ni slab režiser, je pa res zanič scenarist

  OdgovoriIzbriši
 6. Če kot "režiserja" pojmujemo samo nekoga, ki skrbi izključno za snemalno-vizualno plat, ne pa kot osebo, odgovorno za film kot pripovedno in sporočilno celoto -- potem Bay vsekakor ni slab režiser.

  OdgovoriIzbriši
 7. no, pa saj tudi igralci se pod njegovim "vodstvom" ne odrežejo slabo ali bledo (spet, razen v pearl harbour, kjer je iskal "nekaj več" in je vse izpadlo zares odurno")


  npr. sean connery v the rock je res carski :)


  "za film kot pripovedno in sporočilno celoto"

  njegovi filmi so pač pulp fiction ;)

  OdgovoriIzbriši
 8. Mah, v Alcatrazu mi je osebno še najbolj všeč Ed Harris (drži pa, da skoraj ni filma, kjer mi NE bi bil všeč, saj je res izjemen karakterni igralec), ampak res je, Conneryjeva karizma tudi naredi svoje. Samo škoda, da ima tako slaboumne dialoge. O Nikotu pa ne bi izgubljal besed, a smo ga itak že vajeni.

  OdgovoriIzbriši
 9. kletkarja pa se raje spominjaj iz red rock west, raising arisona, wild at heart, leaving las vegas, port of call: new orleans :P

  OdgovoriIzbriši
 10. Se strinjam. Pa še Adaptation (2002) bi vsekakor dodal, pa meni ljub Moonstruck (1987), Matchstick Men (2003), mogoče tudi Kick-Ass (2010), povsod se mi je zdel odličen.

  OdgovoriIzbriši
 11. ah, ravno vidim debado o jurskem parku pri sosedu

  no vidiš, meni je pa npr. jurski park precej slabši in bolj dolgočasen v "fun in entertainment" faktorju, kot the rock :)  vsaj v nobenem filmu michael baya niso kuščarji pametnejši od vseh oseb v filmu :D

  OdgovoriIzbriši
 12. Ampak to je zgolj zato, ker NI kuščarjev v nobenem filmu Michaela Baya. :D

  OdgovoriIzbriši
 13. avtomobili in tovornjaki so precej zabavnejši od kuščarjev ali holokavsta :) :D


  ampak, obenem pa imamo tudi viseča robotska jajca, hmm


  :D

  OdgovoriIzbriši
 14. Čvekaj kar želiš, ampak The Rock je bil za leto 1996 jebeno dober akcijski film. Poleg True Lies in Speed nekaj najboljšega, kar je ponudil takratni akcijski žanr.

  OdgovoriIzbriši
 15. Seznam boljših filmov, vsi z letnico 1996:

  Mission Impossible, Independence Day, From Dawn Till Dusk, Twister, Escape from L.A., Mars Attacks, Long Kiss Goodnight, Last Man Standing, Eraser, Star Trek: First Contact, Daylight, Ransom, Courage Under Fire, Pusher, Executive Decision, med neakcijskimi še Fargo, Lepa sela lepo gore, Trainspotting, Sling Blade, Secrets and Lies, Crash, Shine, Sleepers, ... naj nadaljujem?

  Nekaj "jebeno najboljšega" za enajstletnike in gartnerje pa mogoče res.

  OdgovoriIzbriši
 16. p.s. True Lies in Speed sta pa celi dve leti starejša. Saj ni tako težko v Google vtipkati IMDB, no.

  OdgovoriIzbriši
 17. hm, meni jih večina tam zgoraj omenjenih ni bolj všeč od rocka :)

  OdgovoriIzbriši
 18. Če nisi enajstletnik in če tvoje mnenje velja še danes, potem pač sodim, da me malo hecaš.

  OdgovoriIzbriši
 19. Vidim, da ti dela probleme kaj je sploh akcijski film :)

  Nič novega za človeka, ki v isti žanr daje Blood Sport in Punčko za milijon dolarjev :)

  Speed in True Lies sta letela na devetdeseta, ne na leto 1996, kolega, saj brez imdbja in googla vem iz glave take trivia podatke, brez skrbi.

  Eraser boljši od The Rocka? I rest my case, tebi se je zrolalo, jebemti no :)

  Ransom, Mars Attack in Star Trek v isti žanr kot The Rock, jaooo, jaooo, kot sem omenil že zgoraj, žanri ti delajo fatalne težave :)

  Ti pa priznam Long Kiss Goodnight, odličen film, pa pogojno tudi Excutive Decision, ki je dobro vžgal takrat.

  OdgovoriIzbriši
 20. Ej, skrajni čas, da uveden filmoljubizme, jebemti no :)

  The Rock, Ransom, Mars Attack in Star Trek v isti špuri, fak no, pa saj ne vem ali naj se jokam ali režim.

  Čisto enaka blamaža kot takrat, ko sem zapisal, da je Blood Sport eden najboljših borilnih filmov z belskim junakom, pa si nalimal Punčko za milijon dolarjev in razjarjenega bika in rekel, da sta ta dva boljša v istem žanru.

  Fak no, model, a si na kreku?

  OdgovoriIzbriši
 21. Stari, ti si en tak zanimiv model. Nastopaš kot največji poznavalec filma ever in furaš lažno skromnost, potem pa delaš take butaste kikse, da glava boli. Vse, kar znaš odgovoriti nazaj, pa je zlajnana plošča žaljivk, ki jih ponavljaš že dve leti na popolnoma isti način.

  Ni panike, furaj ta imidž superiornosti, toda daj si ga prej zasluži, jebemti no.

  Ker samo totalni kreten naloži Mars Attacks, Star Trek in Ransom kot boljši film iste špure od The Rocka.

  Pa daj še Transformersom pripni Let nad kukavičjim gnezdom in zapiši, da gre za boljšo scifi akcijo. Fak no, ti si res ena pojava.

  OdgovoriIzbriši
 22. film wars

  part: a lot

  OdgovoriIzbriši
 23. Pa kakšna "špura", človek božji? Hočeš reči, da opisani filmi niso AKCIJSKI (razen tega, da so žanrsko tudi drame, sci-fi, trilerji in podobno)? Dej malo zajadraj na IMDb in na Wikipedio, pa se bova potem pogovarjala naprej, jaz neracionalne argumentacije in slaboumne komunikcije pač nisem vajen, ker enostavno midva nisva na isti "špuri".

  OdgovoriIzbriši
 24. p.s. Dragi kolega, "filmoljubizme" pa le uvedi, te izzivam. To bo šele smeha. :D

  OdgovoriIzbriši
 25. p.s. Samo zate, copy/paste direktno s spletnih strani IMDb (razen, če misliš, da to ne drži in da si ti večja referenca):

  Mission: Impossible
  Action | Adventure | Thriller

  Independence Day
  Action | Adventure | Sci-Fi | Thriller

  From Dusk Till Dawn
  Action | Crime | Horror

  Twister
  Action | Adventure | Drama | Thriller

  Escape from L.A.
  Action | Adventure | Sci-Fi | Thriller

  Mars Attacks!
  Action | Comedy | Fantasy | Sci-Fi | Thriller

  The Long Kiss Goodnight
  Action | Crime | Drama | Mystery | Thriller

  Ransom
  Action | Crime | Thriller

  Star Trek: First Contact
  Action | Adventure | Sci-Fi | Thriller

  The Rock
  Action | Adventure | Thriller

  Si opazil besedo "action" na prvem mestu pri vseh? Če ti še kaj ni jasno, je debata resnično končana, ker z izvajanjem debilizmov, otročjih laži ter neresničnih infantilnih očitkov pač ne bova prišla daleč.

  OdgovoriIzbriši
 26. p.s. Glede "metanja v isti žanr": jaz seveda ničesar nikamor ne "mečem" (že ta izjava je čisti gartnerizem™), to so uradne oznake, ki jih filmom prilepijo sami ustvarjalci oz. filmska industrija, v drugih primerih še kritiki in strokovna javnost. Popolnoma vseeno je, kaj se komu zdi (da ne/bi šlo skupaj/narazen) in kaj bi kdo kam "vrgel" (ali ne) -- oznake za žanre in zvrsti so take, kot dejansko so. Seveda so ma IMDb te urejene po abecedi in zato je "Action" slučajno na prvem mestu, ampak neizpodbitno dejstvo je, da so vsi, ki sem jih naštel, (tudi) akcijski filmi. Če IMDb in Wikipedia nista dovolj tehtna referenca, potem res ne vem, na kaj naj se še zanesem.

  OdgovoriIzbriši
 27. Dude, Fartner ob strani zmaga! :D

  bajdvej, si že glasoval za njegove inspiracije? :)

  Sicer pa, The Rock je bil ob prvem ogledu morda res celo zabaven, seveda v kinu, petek zvečer, ampak jasno je vsem na svetu, da je to pač gnil film sam po sebi. Ampak ok.

  OdgovoriIzbriši
 28. gnil film ne pomeni, da ni zabaven  saj, kaj so pa špageti vesterni v večini drugega, kot pa gnili filmi, kjer kul ljudje izgledajo kul s klobukom in revolverjem


  ampak so carsko posneti in stilizirani B)

  OdgovoriIzbriši
 29. Filmoljub, aha, spet si vklopil komentarje, pohvalno :)

  Glej, sprenevedaš se s tem limanjem imdbja in žanrov, ker točno veš kaj je bil moj osnovni kontekst akcijskega filma. Po tvoji logiki bi lahko bili skoraj vsi filmi akcijski, ker je noter pač ščepec akcije, a poanta je, da se ve kateri žanr je glavni, jebemti no, ne ga srat tako oslovsko. Tudi The Rock je dejansko akcijska komedija, True Lies ravno tako, ampak noben idiot ju ne bo šel limat kot konkurenco dobre komedije, joj no. In v tej špuri je jasno, da Ransom, Mars Attacks in Star Trek nimajo kaj iskati skupaj z The Rockom, ki je tipična akcija, medtem ko so ostali trije prej vse drugo.

  Če ti to še vedno ni jasno (zajebi IMDB, govorim o logiki in kontekstu najine debate), potem pa res ni pomoči in pač v isti špuri glej Blood Sport, Million Dollar Baby, Rockyja in Raging Bull, fak no.

  OdgovoriIzbriši
 30. Uf, pa vidim, da si tudi Twister uturil zraven, jaoo no. The Rock in Twister v isti špuri, ker tako pač pravi IMDB. Stari, res je skrajni čas za filmoljubizme :)

  Pa dajva še Long Kiss Goodnight, ki je po IMDBju tudi drama, primerjat z The Bridges of Madison County in reči, da je Long Kiss boljša drama, ker se več dogaja. Ali pa, da je Madsison bolj realen, ker Merly Clinta ne prefuka s pestmi. Fak no :)

  OdgovoriIzbriši
 31. Jojmene. The Rock NI akcijska komedija. Če v filmu povedo dva (neposrečena) dovtipa, to še ne opredeljuje žanra. Mogoče imaš res težave z disleksijo. Še enkrat:

  The Rock
  Action | Adventure | Thriller

  Mogoče lahko ti "zajebeš" IMDb, tako kot "zajebeš" tudi pravopis in slovnico in nasploh slovenski jezik (še bolj žalostno od patetičnega 38-letnika, ki obožuje Michaela Jacksona in posluša otročje raperske bleferje je taisti, ki ne pozna niti osnov izražanja v maternem jeziku in po 20 letih še vedno ne loči bloga od foruma oz. spletne klepetalnice). Razumeš, zakaj midva nisva v isti "špuri"? Ah, nevermind. Preberi kdaj kakšno knjigo, Gartner.

  OdgovoriIzbriši
 32. Ko zmanjka argumentov pa začneš spet s temi lajnami o meni, a ne :)

  In spet limaš IMDB žanre, fak no, a znaš ti sploh razmišljati s svojo glavo in enkrat prebrati kaj ti sploh pišem, jebemti no.

  Eh, nima smisla, itak ne boš hotel priznat, da si ga polomil na polno.

  Ni panike, pa naj bo Blood Sport zate v isti špuri Raging Bull, ker tako pač pravi IMDB :)

  OdgovoriIzbriši
 33. Raging Bull in Blood Sport sta v drugi špuri predvsem zaradi kvalitete, in ne zaradi žanra.

  Ena uganka. Koga dobimo, če tukaj zamenjamo lažno skromnost z neverjetno narcisoidnostjo in odsotnostjo samokritike?
  'Stari, ti si en tak zanimiv model. Nastopaš kot največji poznavalec filma ever in furaš lažno skromnost, potem pa delaš take butaste kikse, da glava boli. Vse, kar znaš odgovoriti nazaj, pa je zlajnana plošča žaljivk, ki jih ponavljaš že dve leti na popolnoma isti način.'

  OdgovoriIzbriši
 34. P.S. Filmoljub legenda si :D

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Se popolnoma strinjam. Film je shit. Cage itak ne zna igrat v tem ni dvoma ampak tega niti ne mislim kurcat. Avtomobilski pregon nekaj najbolj idiotskega kar sem videl, skoraj zbita babica, tramvaj ki drsi po cesti in vsi valda prezivijo, zbit dzip v enem kadru popolnoma cel v nalsednjem. Itak ze cela poanta filma je butasta vojasko totalno nesposoben Cage in penzionisticni agent premagat kopico ameriskih vojakov, ki jih niti specialne enote ne morejo. Eden izmed najbolj debilnih tekstov kar sem jih videl v filmu, ko poveljnik teh nesposobnih tjuljnev se v bazi vprasa malega crnolasega nesposobneza kaksna je akcija in on potem zacne opisovat, bruhhh. Sledi debilizem ko se susljajoci Sean(aliteracija)kotali pod ognjem in nekaksnimi mehanizmi na drugo stran vrat da jih odpre. 1. kaj so te mehanizmi in ogenj? 2. zakaj se ko je bezal iz zapora kotalil pod tem ce se ocitno da vrata odpret samo iz notranje strani? 3. zakaj mora izrect pateticen stavek ko jih odprem Welcome to the rock, ki ga pospremi se bolj pateticna glasba. Sledi scena, ko cvet ameriskih specialcev prekine laser. Ni treba biti tjulen da ugotovis da je laser tam zato da ce se ga prekine se sprozi alarem. In kaj naredijo debili, prekinijo ga. Potem sledi pobijanje v jokajoci najbolj odlikovani in oh in sploh najbolsi general v ameriski vojski ki tega ne more prepreciti (to je vsaj kritika ameriski vojski in njeni nesposobnosti, ceprav zgolj ponevedoma da ne bo pomote) in seveda na koncu vse skupaj resita dva loleka. Najbolj pateticna scena je klecanje glavnega loleka s tistimi signalnimi raketami.

   Ko sem bil mulc mi je bil film vredu, vso to sranje sem videl ko sem ga zadnjic videl po tvju, zdaj pa nevem ali ljudje dejansko ne uporabljajo mozganov, ali pa ga gledajo sami mulci,... (komentar sem hotel objaviti na mnenjalnik v jokerju, pa ga ne morem, ker se je ocitno lazje pridruziti prostozidarski lozi kot njim :))

   Izbriši
  2. Očitno si spregledal, da laser zjebejo s špeglčkom od zobarja, ki je del Seal opreme, padejo pa na motion detektorju, ker ta tehnologija od marincev še ni prišla do tjulnov. I'd take pleasure in gutting you, boy.

   Izbriši