13. apr. 2012

Za oddih: Gojko Ajkula, The Best Of

Neki sLovenski spLetni fenomen

Včasih se prileže krajši premor, medtem pa oba redna bralca tega bloga in vse štiri občasne puščam v karseda zabavni družbi.

Ne, seveda nisem šele pred kratkim slišal zanje; kot pečen maček se jim režim (vsaj) od legendarnega Krastaća dalje oz. tako kot vsa Slovenija redno spremljam nepopisno zabavne prigode Carja (za volanom), Caric, Čakije Norisa in potopisne ekipe Supra Travel oz. neverjetno nadarjenih fantov s spletnega YouTube kanala Gojko Ajkula (Goran Hrvaćanin, Mario Ćulibrk, Igor Kešina, Aljoša Armuš, Sanel Ključanin idr.) oz. podjetja MZP Video Produkcija.


Omenjam jih, prvič, ker si preprosto želim imeti trajen zapis o teh izjemnih entuziastih na svojem blogu; in drugič, ker sem odkrito osupel nad tem, kaj se da doseči zgolj z navdušenjem in ljubeznijo do snemanja videospotov. Ne govorim samo o neverjetni komični spretnosti fantov in njihovi fantastični parodiji kulturno-etničnih stereotipov, ki z neposredno sporočilnostjo prerašča v eno najboljših družbeno-socialnih satir, kar jih je kdaj uprizoril kdorkoli v Sloveniji (da, celo med raznimi Zrneci in Javšniki in drugimi poklicnimi glumači) — temveč bi rad opozoril tudi na odličen tehnični vidik njihove produkcije, ki se po mojem skromnem mnenju (a zato trdnem prepričanju) zlahka kosa s profesionalnimi tovrstnimi izdelki na svetovni ravni. Ne, prav nič ne pretiravam; nič nimam od tega, da jim delam promocijo, osebno jih ne poznam in zagotovo so deležni dovolj reklame tudi brez nekega filmoljubskega pisuna. A taka energija, igralski talent, smisel za interpretacijo in prirojen občutek za to, kaj je DEJANSKO smešno, me pač nikoli ne bodo nehali navdihovati. Bravo, Jeseničani!

15 komentarjev:

 1. Iskreno upam, da je tale zapis na temle blogu pristal zaradi čudnega momentalnega psihofizičnega stanja avtorja. Ker tole je vse prej kot smešno...

  OdgovoriIzbriši
 2. A ha ha, Gartner, saj se lahko podpišeš s pravim imenom, no. Nič ne zamerim, cenjeni kolega.

  OdgovoriIzbriši
 3. p.s. Vem pa, da je to seveda povsem neduhovito in vse prej kot smešno v primerjavi z izjemnim, priznanim celjskim komikom "Mariborčanom".

  OdgovoriIzbriši
 4. Tole zagotovo ni Gartner. '[...] momentalnega psihofizičnega stanja [...]' je izraz, ki ga po mojem skromnem mnenju v njegovi terminologiji ne bi našli.

  OdgovoriIzbriši
 5. A ha ha, kako res. Namig: hecal sem se. (Čeprav tudi ne nujno.)

  OdgovoriIzbriši
 6. Kul so, ja. Čeravno mi je Luka Marčetič veliko večji genij, ampak njegova ekipa splošno ni tako kvalitetna in celostna kot Gojko Ajkula. Luka Marčetič pa je pure genij. Mogoče te bo zanimal njegov projekt 'Film skozi moje oči' kjer s svojim carskim sarkazmom ironizira bedne recenziste(tm). Poglej ob priložnosti: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=URW8jnJsl1Y

  OdgovoriIzbriši
 7. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gSPkUG8HT0Y predvsem tale "recenzija" ti bo verjetno všeč, ker boš pomoje v njej prepoznal svojega top prijatelja recenzista :D

  OdgovoriIzbriši
 8. A ha ha, odlično. Skrušeno priznam, da ga (še) nisem poznal. Poslej pa bo redno na moji blogroli.

  OdgovoriIzbriši
 9. Jaz ti priporočam še satiro 'Prepovedan izliv', kjer so se združili Gojko Ajkulja in Luka Marčetič Co. Meni je za crknit smešen.

  OdgovoriIzbriši
 10. Kot opažam, so v novejših izdelkih že uporabljali boljšo opremo, kar se odraža v odlični produkciji - igranje je res fenomenalno (predvsem v zgornjem videu). Drugače pa tudi jaz raje prisegam na Marčetiča, predvsem na njegova "Seinfeld" razmišljanja: http://www.youtube.com/watch?v=ivcV8HRjN7Y&feature=relmfu ali http://www.youtube.com/watch?v=Mnu9rdzJQFM&feature=relmfu

  OdgovoriIzbriši
 11. Se strinjam z vsemi, je pa tudi meni Marčetič nekaj nivojev višje. Mislim, da je trenutno edini tak filmar v SLO, ki res vidi ironijo naše eksistence pri DOBESEDNO VSEM, kar je okoli nas, potem pa to zakamuflira v res všečen humor in odbita razmišljanja. Gojko Ajkula so mi precej všeč, ampak Luka ima mnogo večji potencial (po mojem mnenju). Peace!

  OdgovoriIzbriši
 12. Pogrešam mariborčana, ker tisto pa je humor, da se reče. In naglas razmišlja zraven. In pripiše kakšno inspiracijo. O psu.

  OdgovoriIzbriši
 13. http://www.facebook.com/events/343880175660936/

  Vabljeni!

  OdgovoriIzbriši
 14. a blogerji počnete še kaj drugega, kot da se pobijate med sabo, ali pa si fafate kurce?

  OdgovoriIzbriši
 15. A si ga spet mal pil, a?

  Sicer pa je tole ne glede na število izrečenih kletvic in jezika, ki naj bi delovala prisiljeno (pa začuda ne), precej gledljivo.

  OdgovoriIzbriši