30. okt. 2012

Groza 2012: Tri krat tri za prijetne dni

31. Vinotoka in 1. Listopada, A.D. 2012 velikega Ktuluja

Spet je tisti čas v letu, ko se sklene še en naravni cikel. Družina se složno zbere ob soju sveč in starešina spusti kri najstarejši kozi ali teličku; potem pa se, oblitih teles z rdečo življenjsko tekočino, ob huronskem veseljačenju do zore predaja nebrzdanemu nečistovanju in orgazmičnemu čaščenju milostljivih gozdnih duhov. V blišču polnega Meseca še pred tem izkopljemo ostanke lani preminulega dedka in s ponosom zaužijemo meseno srž častitljivih prednikov.


Opomba. Če je širina zgornjega YouTube videoposnetka napačna ali se ta sploh ne predvaja, je to verjetno zato, ker uporabljaš omejeni brskalnik MalegaMehkega™ Internet Explorer ®

Že kar tradicionalno za Samhain priporočam nekatere ogleda vredne pripadnike najsočnejše zvrsti sedme umetnosti; za prijeten večer v dvoje ali sedmero (ali več), ob vrčku hmeljevega zvarka in družinski golidi z maslom polite pokovke. Da pa ne bi dolgočasno nizal zgolj lastnih preferenc in vselej mlatil ena in ista stara jajca (Izganjalca hudiča in Evil Dead in Noč čarovnic pa tako ali tako poznamo že na pamet, kajne?), tokrat navajam trendovske, najbolj sveže in po krvi dehteče zgodbice izključno letnika 2012. Nekatere sem si ogledal, drugih (še) ne in tudi kakovostno ne gre vsakokrat za film, ki bi mu namenil najvišjo oceno; a zategadelj prav nič ne dvomim, da bodo slikosuki poskrbeli za kakšno potno srago, živčno trzanje in vlažno nočno moro. Þat kann ek it tolfta, ef ek sé á tré uppi, váfa virgilná, svá ek ríst ok í rúnum fák, at sá gengr gumi, ok mælir við mik!Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn.

14 komentarjev:

 1. In his house at R'lyeh dead Cthulhu waits dreaming!

  OdgovoriIzbriši
 2. Zanimiv in privlačen izbor, a kaj ko mi je crknil projektor in imam zafilan disk, tako da si prkatično ne morem pogledati nobenega izmed zgornjih :(

  Tako da bom za noč čarovnic po vsej verjetnosti gledal Ruby Sparks :lol:

  OdgovoriIzbriši
 3. Tole že kdo videl: http://www.imdb.com/title/tt0814685/

  bojda tako hudo, da je že preveč hudo. Si ne upam, mnenja?

  Ali pa tole? http://www.imdb.com/title/tt1029234/

  OdgovoriIzbriši
 4. Pauc, prvega še nisem videl, drugi pa je zame vrhunska mojstrovina, ki pa jo komaj zdržiš do konca brez posledic. Recenzijo najdeš na mojem blogu.

  OdgovoriIzbriši
 5. Martyrs me je sicer manj navdušil kot kolega recenzista v zgornjem komentarju (ideja nikakor ni kaj novega, drugače pa film je za pogledat - samo ne pričakuj grozljivke z -BU!- trenutki ali torture porna tipa Hostel, gre bolj za eksplicitni šoker, ki straši s samim konceptom oz zasnovo.

  Med zgornjimi predlogi pa menda SINISTER najbolj srši kožo in dviga lase, ampak bo treba nanj (oz. na spodobno verzijo) počakat še kakšen mesec.

  OdgovoriIzbriši
 6. No, Hostel mi je totalni šit in takih filmov ne maram. Vseeno ne vem, če so podobe teles brez kože nekaj kar bi moj želodec lahko prebavil :S

  Sicer pa tale Sinister tudi men deluje skrajno zanimivo, ampak vprašanje kdaj bo prišel na vrsto. :D This is not quite my cup of tea..

  OdgovoriIzbriši
 7. Hostel je v neki povsem svoji ligi ... vendar v filmu je zgolj 1 prizor z 1 odrtim telesom, pa še tu so efekti in maska dokaj low-budget. Osebno me je prva polovica filma (maščevanje in odkritje grozot v hiši) bolj pritegnila, kot nadaljevanje.

  OdgovoriIzbriši
 8. ups, mislil na Martyrs, ne Hostel, kot sem napisal, jao.

  OdgovoriIzbriši
 9. Tudi meni je bil tisti epilog over-the-top in pravzaprav smešno pretenciozen oz. mi je pokvaril ves film. Pa ne le zato, ker človek seveda ne more preživeti odrtja kože, ampak zaradi cenene fascinacije z eksplicitnostjo, ki izniči vso filozofsko-versko premiso o "mučenikih".

  OdgovoriIzbriši
 10. Točno tole, konec dosti zamori celotno izkušnjo. Slednja meni niti ni neki noro nadpovprečna. Sicer mi je všeč vizualizacija in osnova zgodbe, vendar se mi zdi druga polovica preprosto slabo režirana in tempirana, medtem ko se prva polovica dobro drži. Jaz bi bolj kot Mučenike priporočal À l'intérieur, ker se mi zdi (še) boljše vizualiziran - pri zgodbi pa itak ni debate, ki mi je dosti bolj všečna simbolika filma Inside. No, ali pa sem samo več simbolov zaznal (ali pa sem si predstavljal, da sem jih zaznal). Saj po eni strani se me je Inside dotaknil bolj kot druge, ampak dejansko mi je to najboljša grozljivka New French Extremity vala. Sicer pa je tudi nek esej o teh filmih v aktualnem Ekranu, če bo kdo kaj prebral.

  Sicer pa heh no - danes so v lokalnem kinu vrteli Psychota in je za mano sedela gruča nekih žensk k so očitno prvič gledale film. Vmes so trikrat zakričale na easy (tuš scena, scena k ubije detektiva in končni dvoboj v kleti), na koncu pa se vse ful čudile, kako carski nepričakovan konec. In niti ne pretiravam, res so tko govorile. Dosti zanimivo kako strong vizija, da je film ljudem še dandanes tako strašen. Jst sm ga gledal že kot otrok in mi zato ni bil neki noro grozljiv danes, zato sem že nekako privzeto pričakoval, da itak ne bo nikomur grozljiv (ker mene res dosti hitro postane strah, kar je cool za horrorje). Mogoče bi si mogu kdaj pogledat nadaljevanja Psychota. Sej ful se zavedam da so verjetno bedna, ampak me tle daje radovednost.

  OdgovoriIzbriši
 11. Meni se zdi, da večina (dobrih) grozljivk solidno prenese zob časa oz. se ne starajo -- razen tiste, ki so bile že v preteklosti osnovane izključno na gravžu in visceralnosti oz. prostetiki in posebnih učinkih, kar pa je itak brezveze oz. so slednje ali tako pozabe vredne. Podobno velja IMHO še za današnje filme.

  OdgovoriIzbriši
 12. Ja seveda, poglej Izganjalca ali pa zgodnjega Romera, Carpenterja itd., to bodo top horrorji tudi čez dvajset let.

  Sicer pa pogledal Martyrs in se kar strinjam z ugotovitvami. Precej krut film, boleč za vse čute, dočim je zaključek v bistvu res še najmanj silovit. Tista scena brez kože je rahlo prestopila mejo. Medtem, ko je prva polovica kar ostra, uf. Ampak nič takega, da bi ga človek pretirano koval v nebo, morda spišem kaj na svojem placu.

  OdgovoriIzbriši
 13. Pauc, Frontière(s) (2007) ni nič posebnega. Meni osebno slabši od Shadow (slučajno z isto igralko, namreč Karino Testa), o katerem sem pisal pred časom. Stereotipen chainsaw-massacre koncept, izrojeni kmetavzarji, mučenje in pobijanje, plus izkrivljena nacistična ideologija. Ničesar ne zamujaš in ne, ni tako zelo grozen, bolj mučen - približno v slogu Du Welzovega Calvaire (2004), o katerem sem tudi pisal že zdavnaj.

  OdgovoriIzbriši
 14. Calvaire je meni zelo dober, zlezel pod kožo, zagotovo, ampak vseeno daleč od Ils. Ils je pa res nekaj hudega, nedvomno.

  Shadow si za zdaj še ne upam, :D, ampak bom, bom.

  OdgovoriIzbriši