1. apr. 2013

Čista petica

Kaj se je godilo, kar pišem blog

Bloganje je sila zanimiva reč; lahko se pogovarjaš in celo prepiraš sam s seboj. "Aham," če pavšaliziram.™ Le kaj bi brez zabavnih gartnerizmov™ in humorja nasploh? Ter brez nekega pisunskega spletnega filmoljuba? I, kaj neki: vse bi bilo popolnoma enako. Bulmastifi bi lajali (čeprav je zadnje čase slišati bolj cviljenje) in kokošja karavana bi lezla dalje. Marsikdo na slovenskem blogerskem prizorišču (na Siolu, na Bloggerju ali kje drugje) seveda piše veliko dlje in/ali bolje od mene, a vseeno: obletnica je le obletnica in še okrogla je. PET faking LET, dragi moji. Jp, prav ste prebrali.™ V resnici sem na blogu neposrečeno duhovičil že pred aprilom 2008, a tisti prvi prispevki niso omembe vredni in so šli kmalu v nepovrat; za svojega prvega uradnega štejem nerodno sestavljen in neartikuliran zapis o filmu The Mist. Odtlej se je skupno nabralo 670 člankov oz. kakšnih 530 filmskih vtisov ter približno 140 drugih razglabljanj (kaže, da sem povprečno napisal poltretji pripevek na teden); vsa ta količina besedila je že razmeroma nezanemarljiva, v člankih sem naštel krepko več kot četrt milijona besed oz. nekaj milijonov znakov, kar znese za spodobno enciklopedijo.Celokupno število klikov na blogu filmoljub se je v tem času (vsaj, odkar blogerska platforma Blogger beleži statistiko obiskov) premaknilo čez 300.000. Zanimivejše pa so številke obiskanosti v zadnjem letu, torej v času od aprila 2012 do aprila 2013. Če je verjeti Bloggerjevi statistiki, me razen v domačih (b)logih menda berejo še v ZDA, Nemčiji, Nizozemski, Veliki Britaniji, Franciji, Rusiji, Italiji, Hrvaški in Kanadi. Rekordni mesec po obiskih je bil januar letos, ko je bilo zabeleženih 17190 unikatnih ogledov bloga, kar je v celomesečnem povprečju pomenilo približno 550 bralcev na dan; v vsem zadnjem letu pa je povprečje dnevnih ogledov vendarle bližje številki med 360 in 370 obiskovalcev. Tako spodbudnega rezultata se tedaj, ko sem nerodno začenjal s svojimi pisarijami, vsekakor nisem nadejal in sem ga na moč vesel.

V mislih sem se tako nostalgično sprehodil po zadnjih petih letih in se skušal spomniti, kaj pomembnega se je v tem času dogajalo.


Opomba. Če je širina zgornjega YouTube videoposnetka napačna ali se ta sploh ne predvaja, je to verjetno zato, ker uporabljaš omejeni brskalnik MalegaMehkega™ Internet Explorer ®

2008 • Nekomu se zdi, da bi na blogu lahko pisal "o filmih in še čem". Ciklon Nargis doseže Burmo; v nevihti po ocenah umre 100.000 ljudi, kar pomeni drugi najsmrtonosnejši poimenovani ciklon v zgodovini. "Zadnji spust po Savi" se konča z najhujšo nesrečo na vodi v Sloveniji. Bill Gates odstopi kot predsednik Microsofta. Poletne olimpijske igre v Pekingu. Likvidnostna kriza ameriškega bančništva povzroči največji bankrot v zgodovini ZDA (investicijska banka Lehman Brothers) in zahteva večje vladne intervencije v drugih finančnih podjetjih; dogodki sprožijo globalno finančno krizo. Državnozborske volitve v Sloveniji se po neuradnih rezultatih končajo s tesno zmago Socialnih demokratov. Na dvodnevni obisk v Slovenijo prispe britanska kraljica Elizabeta II. Na volitvah za 44. predsednika ZDA zmaga demokratski kandidat Barack Obama in postane prvi temnopolti predsednik v zgodovini te države. Vrtijo se filmi Hunger, Revolutionary Road, WALL·E, Slumdog Millionaire in The Wrestler. Umrejo Janez Drnovšek, Arthur C. Clarke, Charlton Heston, Heath Ledger, Sydney Pollack, Paul Newman in Michael Crichton.

2009 • Rusko državno podjetje Gazprom zaradi spora z Ukrajino prekine dobavo zemeljskega plina po cevovodih proti Evropi, kar povzroči energetsko krizo. Izrael umakne vse svoje enote iz Gaze. Najhujši gozdni požari v zgodovini Avstralije zahtevajo vsaj 181 žrtev, skoraj 2000 domov je uničenih. Svetovna zdravstvena organizacija izda opozorilo o epidemičnem širjenju novega seva virusa gripe A z oznako H1N1, t.i. "prašičje gripe". Slovenija prevzame polletno vodenje Sveta Evrope. General Motors, drugi največji proizvajalec avtomobilov na svetu, razglasi stečaj. Evropsko prvenstvo v košarki na Poljskem se konča z zmago španske reprezentance; slovenska reprezentanca osvoji četrto mesto, kar je njena najboljša uvrstitev na evropskih prvenstvih. Irska narodna osvobodilna vojska oznani konec oboroženega upora. Premierja Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor, podpišeta arbitražni sporazum o reševanju mejnega spora med državama. Vrtijo se filmi Avatar, District 9, Inglourious Basterds, Zombieland in The Road. Umrejo Maurice Jarre, Božo Kos, David Carradine, Damijan Cavazza, Michael Jackson, Farrah Fawcett, Brittany Murphy, Patrick Swayze, Jure Šterk in Tomaž Humar.


Copyright © Reka Ankh (risba in besedilo)

2010 • Rušilni potres z močjo 7. stopnje po Richterjevi lestvici prizadene Haiti; po ocenah je žrtev med 100 in 200 tisoč, močno je poškodovana prestolnica Port-au-Prince. Zimske olimpijske igre v Vancouvru. Potres z močjo 8,8 stopnje po Richterjevi lestvici in epicentrom 115 km severno od mesta Concepcion prizadene Čile. Več kot 230.000 prostovoljcev v akciji "Očistimo Slovenijo v enem dnevu" čisti divja odlagališča odpadkov. Študentska in Dijaška organizacija Slovenije pripravita demonstracije proti vladnemu zakonu o malem delu, ki se jih udeleži več kot 10.000 študentov in dijakov; protesti se sprevržejo v izgrede, ko pričnejo demonstranti metati različne predmete v parlamentarno poslopje. Svetovno prvenstvo v nogometu v Južni Afriki se konča s prvo zmago španske reprezentance. Svetovno košarkarsko prvenstvo v Turčiji se konča z zmago ameriške reprezentance in osmim mestom slovenske. Močno deževje povzroči poplave po večjem delu Slovenije. Nekomu se rodi drugi otrok. WikiLeaks začne z objavo zbirke 250.000 zaupnih ameriških diplomatskih depeš, ki zaradi svoje vsebine povzročijo pretres v svetovni diplomaciji. Vrtijo se filmi Inception, Black Swan, The Social Network, Another Year in The King's Speech. Umrejo Leslie Nielsen, Dennis Hopper, Tony Curtis, Blake Edwards, Jure Robič, Sonja Rozman in Juan Antonio Samaranch.

2011 • Zaradi množičnih protestov v Egiptu odstopi predsednik Egipta Hosni Mubarak, s čemer se konča njegova tridesetletna vladavina. Nekdanja hrvaška generala Ante Gotovina in Mladen Markač sta pred haaškim sodiščem spoznana za kriva vojnih zločinov med operacijo Nevihta in obsojena na dolgoletne zaporne kazni; v akciji srbske varnostno-obveščevalne agencije je aretiran Ratko Mladić, obtožen vojnih zločinov v vojnah na območju nekdanje Jugoslavije. Slovenski volivci na referendumih zavrnejo vse tri vladne predloge zakonskih besedil: novelo zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Na Bledu poteka Svetovno prvenstvo v veslanju. V dveh terorističnih napadih Norvežana Andersa Breivika v Oslu in na otoku Utoya je ubitih 77 in ranjenih 96 ljudi. Državni zbor RS izglasuje nezaupnico vladi Boruta Pahorja; na predčasnih državnozborskih volitvah prejme največje število glasov stranka Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija. Združene države Amerike formalno razglasijo konec iraške vojne. Vrtijo se filmi Drive, Rango, The Artist, Intouchables in Midnight in Paris. Umrejo Elizabeth Taylor, Sidney Lumet, Osama bin Laden, Steve Jobs, Amy Winehouse, Lojze Slak in Tone Pavček.


Copyright © Reka Ankh (risba in besedilo)

2012 • V državnem zboru RS je potrjena 10. vlada pod vodstvom premierja Janeza Janše; slovenski sindikati javnega sektorja organizirajo stavko javnega sektorja zaradi nestrinjanja s predvidenimi vladnimi varčevalnimi ukrepi. Evropsko prvenstvo v nogometu se konča z zmago španske reprezentance. 30. poletne olimpijske igre v Londonu. V strmoglavljenju balona v okolici Iga umrejo štirje ljudje, enaindvajset je poškodovanih; najhujša letalska nesreča v zgodovini samostojne Slovenije. Felix Baumgartner ob skoku z višine 39 km nad Roswellom v prostem padu s hitrostjo 1342 km/h kot prvi človek prebije zvočni zid. Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije oprosti obtožena hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača. V Mariboru se zbere 10.000 ljudi na protestu proti županu Francu Kanglerju; manifestacija v naslednjih tednih preraste v serijo množičnih protestov proti politiki po vsej državi. V drugem krogu volitev predsednika Republike Slovenije prejme večino glasov Borut Pahor. Kljub majevski "prerokbi" ne napoči konec sveta. Vrtijo se filmi Django Unchained, Beasts of the Southern Wild, The Master, Jagten in Amour. Umrejo Tony Scott, Whitney Houston, Neil Armstrong, Ernest Borgnine, Robin Gibb, Ray Bradbury, Ivan Minatti, Polde Bibič in Miran Trontelj.

2013 (do aprila) • Evropska unija uvede enotno vozniško dovoljenje. V Ljubljani se na največjem iz serije slovenskih protestov proti politični in ekonomski eliti zbere 20.000 zombijev. Meteorit vstopi v ozračje nad rusko regijo Čeljabinsk in eksplodira v zraku, zaradi delcev in razbitih šip na objektih je več sto poškodovanih. Na podelitvi oskarjev za najboljše filme preteklega leta slavijo Ben Affleck, Ang Lee, Daniel Day-Lewis, Quentin Tarantino in Michael Haneke. Benedikt XVI. kot prvi papež po Gregorju XII. leta 1415 samovoljno odstopi z mesta poglavarja Rimskokatoliške cerkve. Ivan J.J. Grozni dobi parlamentarno zaušnico, podalpska kokoška pa krasno novo vlado pod taktirko Župankovićeve pozitivke Alenke Bratušek. Umrejo Danilo Kocjančič, Matjaž Tanko, Boris Strel in Hugo Chávez. Kolosej pretežno vrti puhle bedarije, Gartner še vedno razklada neumnosti, cene oktanskih goriv pa se skupaj z bančnimi obrestnimi merami veselo pomikajo gor in dol, pa spet gor.

9 komentarjev:

 1. Filmoljub, se na mnoga leta pisanja in cenitve filmov. Vec kot odlicno ti gre.

  OdgovoriIzbriši
 2. Evo ti roka!

  Super si in vem, da sem že omenil pa ne škodi, če bodem še enkrat; si tudi eden izmed tistih katerih bloganje me je navdušilo, da sem se tudi sam spustil v te vode večne slave in premnogih cekinov.

  Hvala!

  OdgovoriIzbriši
 3. Tudi z moje strani en ''hepibrzdej'' in lahko filmsko pero še naprej!

  OdgovoriIzbriši
 4. Čestitke! V bodoče bi si sam želel le več opisov filmov starejšega datuma ...

  Hvala!

  OdgovoriIzbriši
 5. Vse najboljše, starec. Še na mnoga! :D

  OdgovoriIzbriši
 6. Čestitke in zahvala za vse odlične prispevke. V teh petih letih si ustvaril stran, ki sodi v sam vrh domače blogosfere.

  OdgovoriIzbriši