5. jun. 2013

Rio (2011)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●○○○

"Ljubezen ti da krila," bi bilo lahko tudi geslo prisrčne glasbene animiranke studiev Blue Sky oz. ustvarjalcev priljubljene in huronsko uspešne franšize Ice Age in režiserja Carlosa Saldanhe. Zabavna pustolovščina spremlja nerodne prigode modrega makaa (Anodorhynchus hyacinthinus) Bluja in njegove človeške lastnice Linde, ki ga na povabilo simpatičnega brazilskega ornitologa Tulia iz mrzle ameriške Minnesote pripelje v karnevalski raj Rio de Janeiro. Iz tamkajšnjega pragozda je namreč doma papagajka Jewel in če ne bosta z udomačenim in omikanim pernatim korenjakom, ki še leteti ne zna, poskrbela za potomstvo, bi se obstoj njune smaragdno modre ptičje vrste lahko znašel v resni nevarnosti.
Tudi Rio, ki so ga naredili avtorji odlične Ledene dobe, je bolj kot ne srednja žalost. Je risanka, ki ne ponudi nič novega in fura zgodbo, ki so jo bolje, bolj zabavno in bolj prebrisano obračale številne druge risanke, tudi Madagascar, če ostanem v kontekstu živalske žurke, pa na stotine risank, kjer so se živali reševale iz ujetništva in jo iz mesta mahnile v naravo. —Iztok

Opomba. Če je širina zgornjega YouTube videoposnetka napačna ali se ta sploh ne predvaja, je to verjetno zato, ker uporabljaš omejeni brskalnik MalegaMehkega™ Internet Explorer ®

Razen bleščeče dinamične zunanje podobe (tudi v dovršeni tehniki 3D), čudovito gladke animacije in glasbeno nostalgične ter briljantne glasovne zasedbe (tudi v odlični slovenski sinhronizaciji), je nemogoče spregledati nekatere pomenljive tone, ki presegajo osnovno karikirano basen o ljubezenskem premagovanju kulturnih in jezikovnih razlik; vsaj ekološke in naravovarstvene teme so več kot aktualne in jih v animirankah zadnjih časov ni zaslediti prav pogosto. Temu se pridruži še komična prispodoba o nezmotljivosti prvinskih gonov v človeški vrsti, opomin o socialnih razlikah in žalostnih človeških zgodbah sredi najbolj turističnih območij sveta ter prepoznavna kopica vase zaokroženih filmskih pop-referenc. Zvezdniška igralsko-pevska zasedba (v izvirniku Jamie Foxx, Anne Hathaway, Jesse Eisenberg, Will.i.Am, Leslie Mann, Rodrigo Santoro) in razkošno živopisana muzikalično-čutna izkušnja poskrbijo za duhovito, pomensko bogato in na moč kratkočasno družinsko doživetje. Animiranka s proračunom 90 milijonov je v blagajne kinodvoran prinesla več kot petkratno vsoto in je po bruto zaslužku prehitela vse druge umotvore studiev Blue Sky razen nadaljevanj Ledene dobe (tudi njen izvirnik; kako tipično).

3 komentarji:

 1. Mnja, tudi meni ni bilo tole nič revolucionarnega. Še ena izrisanka v kateri bodo svoje zadovoljstvo našle prav vse generacije, kar pa je navsezadnje tudi njen glavni cilj, za katerim se skriva želja po kopičenju ameriških zelencev.

  OdgovoriIzbriši
 2. will not watch

  morda čez 20 let, če se bo kaj kobacalo naokrog

  OdgovoriIzbriši
 3. No, revolucionarno se mi to res ne zdi (sicer bi mu dal višjo oceno), a vseeno vizualno zelo lepa, vsebinsko zabavna, glasbeno všečna in sporočilno bogata risanka. Ne da bi direktno tematsko primerjal, a dal bi jo nekako ob bok Avtomobilom, mi je bila pa osebno manj všeč od recimo Zlatolaske ali prvega dela Ledene dobe (in sem jo tako tudi ocenil).

  OdgovoriIzbriši