5. jul. 2013

Olympus Has Fallen (2013)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●○○○○○○○

Oh wow, česa tako sirasto patetičnega pa že lep čas ne. Vzmemite solzavo ameriško domoljubje in Morgana Freemana iz katastrofščine Deep Impact, dodajte propagandno kvazi-vojaško taktiko in Aarona Eckharta iz vesoljščine Bitka za Los Angeles, vmešajte malce amerikaniziranega vsemogočnega Škota Gerarda Butlerja in potem vrzite vse skupaj v lonec Michaela Baya z željo, naj posname še bolj kičasto popkornovsko patriotsko seal-team-traparijo od patetičnega Alcatraza — pa boste dobili MTV-jevsko militaristično burlesko Padec Olimpa. (Kar naj bi bilo kodno sporočilo za prevzem Bele hiše s strani teroristov ali nekaj takega.) Le da je skrpucalo posnel Antoine Fuqua, ki mu je dodal ravno pravšnjo mero pretepalske dinamike in svinčenega nasilja (a brez vsakršne krvave eksplicitnosti, sicer bi dobiček zapečatila oznaka NC-17) in je po sijajnem Dnevu za trening očitno doživel možganski prolaps ali kaj, saj mu je komajda uspel še kakšen ogleda vreden film. (kreh-King-Arthur-kreh) Razlog je očiten. When money talks, the bullshit walks.
In Gerard Butler, joj, kako zelo mu paše ta vloga, Mike Banning, predsednikov (Aaron Eckhart) bodyguard in specialec, ki se znajde v Beli hiši, ki je postala bojno polje. Jp, Olympus Has Fallen je film o atentatu na Belo hišo, ki jo zasede zloglasni azijski terorist. Najprej iz zraka, potem pa še s pešadijo. Bela hiša ni bila še nikoli tako zelo na udaru, ameriški predsednik pa ni imel še nikoli tako tesnega stika s teroristi. [...] Fuqua je režiral zares dober film, s čustvi in frajerskimi dialogi nafilan akcijski triler spektakel, kjer je Gerard Butler rojen za glavno vlogo. Še posebej, ko dobi šanso, da glavnemu zlobnežu sikne: “You know what, why don’t you and I play a game of fuck off. You go first.” —IztokSprašujem se, čemu (oh, čemu) nastajajo taki filmi; očitno namenjeni resnično najskromnejšim in/ali najstniškim umom. Ne le, da je zadeva kot dramaturški, pripovedni in zdravorazumsko-logični absurd kvečjemu v posmeh celo najbolj stereotipnim in cenenim hollywoodskim iztrebkom; temveč dobesedno žali domišljijo, bistroumnost in zmožnost doumevanja vsakogar, ki ni retardiran Američan z inteligenčnim količnikom pod lediščem in s patološkim nagnjenjem do poveličevanja čezlužniškega domoljubja. Hm, taki idioti pravzaprav še Američani niso. Za koga je bil potemtakem posnet film o napadu teroristične disidentske korejske skupine na Belo hišo, kjer pokončni škotski specialec reši dan in situacijo s talci, med katerimi je kajpak tudi prezident? Moja domneva: verjetno za enako občinstvo kot "kultni" Transformerji.

7 komentarjev:

 1. Tega sem imel v planu ...
  Berardinelli pravi 3/4 ?

  Brooklyn's Finest istega režiserja mi je bil kar soliden in sem pomislil, da bi to lahko bilo nekaj podobnega.

  Torej, Fuqua je spet zafuqual

  OdgovoriIzbriši
 2. Hehe, kar fejt si ga sklestil, upravičeno seveda.
  Film je navaden šćiš, navkljub odlični igralski zasedbi. Nosi pa v sebi pomemben nauk in sicer, vsak lahko reši predsednika, lahko tudi državo, le ujeti, oz. zadeti te ne smejo.
  However, beda.

  OdgovoriIzbriši
 3. Berardinellija sem spregledal, ga pa navadno kar cenim oz. mu zaupam. Kaj pa vem: jaz sem sem med ogledom te zadeve počutil neumno, to pa običajno ni najbolj obetaven znak. Akcijsko in vizualno solidna zadeva, nič ne rečem, tudi kakšna zabavna enovrstičnica se najde, ampak taki so tudi Transformerji in The Rock.

  OdgovoriIzbriši
 4. Lol! Jaz pa prav cakam na primerno druzbo, pivo in ogled tega presezka. Ocitno bo treba priskrbeti vec piva kot ponavadi :D

  OdgovoriIzbriši
 5. Ob primerni količini piva je film vsekakor gledljiv, celo zabaven (sicer iz nekoliko drugačnih razlogov) in kljub nepopisni neumnosti nikakor ni dolgočasen. :)

  OdgovoriIzbriši
 6. Torej ob nekih okoliščinah film lahko priporočaš? :D

  OdgovoriIzbriši
 7. Seveda. Ob primerni količini piva ali omamne substance ter v primeru, da absolutno nimaš kaj pametnejšega za početi (recimo si ogledati kakšen ogleda vreden film, denimo Man of Steel).

  OdgovoriIzbriši