8. sep. 2013

Safety Not Guaranteed (2012)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●●○○○

Septembra 1997 se je pri malih oglasih lokalnega mesečnika Backwoods Home Magazine iz manjšega obmorskega kraja na ameriški zahodni obali Gold Beach v Oregonu pojavil naslednji oglas: "IŠČEM nekoga, ki bi šel z mano nazaj v čas. Ne gre za potegavščino. P.P. 322, Oakview, CA 93022. Plačilo po povratku. Prinesite svoje orožje. Ne jamčim varnosti. Doslej sem to poskusil samo enkrat."

Oglas je po navodilu vodje redakcije v resnici napisal kar urednik John Silveira sam, da bi zapolnil prostor v časniku — vendar se je duhovita šala pozneje spremenila v nalezljivo spletno krožilno pismo, posrečeno frazo na forumih in klepetalnicah ter urbani medijski mit, ki je še več let krožil med uporabniki interneta. Menda se je na oglas dejansko javilo več ljudi, nekdo pa je vztrajno trdil, da ga je objavil sam. Petnajst let pozneje je lažni oglas navdihnil scenarista in avtorja kratkih filmov Colina Trevorrowa, da se je prvič preizkusil v vlogi režiserja. Njegov prvi celovečerec (po scenariju Dereka Connollyja) je navdušil občinstvo festivala Sundance in kritiško javnost ter prejel nekaj prestižnih nagrad za neodvisni film.Urednik Jeff (Jake Johnson) se tako po sledeh skrivnostnega oglasa odpravi v obmorski kraj v spremstvu sramežljivega pomočnika redakcije indijskega rodu Arnaua (Karan Soni) in mlade pripravnice Darius (Aubrey Plaza), obetajoč si zanimiv prispevek in fascinantno zgodbo o krajevnem čudaku. Avtorja oglasa slednjič res najdejo (Mark Duplass) in kljub nekaterim prepričanjem ter preganjavici o tem, da ga zasledujejo vladni agentje, je možakar nenevaren, pravzaprav izrazito priseben in čustveno dojemljiv, deluje inteligentno in je videti, da natanko ve, kaj počne. Pozneje se določene stvari sicer izkažejo malce zavajajoče, a v tem, ko se zbližajo z izmikajočim se samotarjem, je za obžalovanje, ponarejeno vsiljivost ali neškodljive laži že prepozno: Jeff bo v iskanju izgubljenega časa z nekdanjo simpatijo (Mary Lynn Rajskub) ugotovil, da čas nekatere stvari spremeni, a drugih pač nikoli; negotovi Arnau bo deležen prvih resnejših intimnih izkušenj in pomembne lekcije iz samozavesti; medtem ko bo cinična in vase zaprta Darius v lokalnem posebnežu nepričakovano naletela na sorodno dušo in spoznala, da ima vesolje tudi za osamljene, neprilagojene čudake pripravljen poseben načrt — če si pripravljen tvegati in seči v neznano.

Gonilna sila pripovedi so liki, ki še vedno niso našli tiste rdeče niti v svojih življenjih in na nek način se Safety, kljub neustrezni starosti glavnih protagonistov lahko bere tudi kot nekakšna variacija coming-of-age motivov. Trevorrow je v sodelovanju s scenaristom Derekom Connollyjem ustvaril izjemno simpatične like, ki jih gledalec hitro posvoji in z njimi podoživlja njihovo tranzicijo. —Goodfella, Filmski kotiček


Motiv mladih odraslih, ki (še vedno) iščejo svoje mesto v vesolju, je duhovita zaušnica ameriškim sanjam in gotovosti vzvišene paradigme o "življenjskem cilju za vsakogar". Nikogar ne poznam, ki mu komična mumblecore drama ne bi bila všeč (o njej je pisal že kolega Goodfella); tako kot pri ekskurzijah v izolirano ameriško družbeno eksotiko, multižanrske odseve magičnega realizma in zavite meandre psihosocialne nekonvencionalnosti ljubezenskih odnosov in sodobnih partnerskih zvez tipa Garden State (2004), 500 Days of Summer (2009) ali Ruby Sparks (2012). Nepričakovano avtentična, prisrčna zgodba (o tem, da so bolj kot "resničnost" pomembne pristne človeške vezi) in odlični igralski performansi pričarajo toplo filmsko doživetje (film so nekateri označili za "hipsterski"), ki mu nekako uspe pozitivna identifikacija kar z vsemi njegovimi liki. Razen všečno nizkoizrazne predstave Duplassa (The Puffy Chair, Your Sister's Sister) med igralci prednjači še simpatična Aubrey Plaza (Funny People, Scott Pilgrim vs. the World, televizijska serija Parks and Recreation), s katero v prepričljivi interakciji prikažeta nenavadno romantično zgodbo s presenetljivim epilogom. Priporočam večerni ogled v dvoje.

3 komentarji:

  1. Zanimiv izbor. Videl lani in mu namenil nekaj vrstic. Še vedno v lepem spominu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Aha, saj res, sem pozabil -- evo, dodajam še link na tvoj opis. Se kar strinjam s tvojo oceno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ha, nisem vedel, da je film osnovan celo na "resnični" zgodbi. Noro :D

    OdgovoriIzbriši