12. okt. 2013

The Internship (2013)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●○○○○○○

Možnost, da bi me od silnega navdušenja nad tem filmom metalo po božje, je bila bolj ali manj zatrta že v izhodišču, začenši pri igralski zasedbi. Medtem ko se mi je zdel orlonosi blondinec Owen Wilson v enem ali dveh nastopih celo razmeroma zanimiv (Midnight in Paris, glas Strele McQueena v animiranih Pixarjevih Avtomobilih), pa resno razmišljam, ali bi lahko kaj vsaj približno podobnega dejal tudi za Vincea Vaughna. Erm, ... nope. Morda kaj žanrsko drugačnega tipa The Cell (2000)? Nak. Zero, nada, zip. Skupaj ju uvrščam visoko na svoj seznam "od dokaj tečnih do odkrito zoprnih" igralskih parov; bolj neposrečen filmski duo bi bila le še Adam Sandler in Zach Galifianakis ali pa Sylvester Stallone in Steven Seagal. Razvpiti Wedding Crashers (2005)? Ne, hvala. In če se naposled ozrem še na projekte producenta in režiserja Shawna Levyja, bi razen nenavadne komedije Date Night (2010), kjer (me) prepriča predvsem kemija med soigralcema, težko našel kaj zares spodbudnega.Razen tega tudi slabo prenašam zgodbe, kjer je tako moteče očiten product placement oz. delujejo kot gromoglasna reklama za katero trendovsko znamko, proizvajalca ali izdelek. Tokrat je to vsenavzoči spletni iskalnik oz. kalifornijsko podjetje Google Inc. (kjer se stara prijatelja z lažnimi podatki prijavita na pripravništvo, potem ko se njuna zastarela služba prodajalcev na terenu konča), ki podobno kot večina čezlužniških tehnoloških tvrdk na vse pretege oglašuje politično korektnost, lahkotno dosegljivost ameriških sanj, naivno pozitivistično kulturno-socialno raznovrstnost (diversity, yay), vrline sodelovanja namesto tekmovalnosti, komunikativnost in pregovorno žlahtnost moštvenega duha. Ne le poslovna filozofija, temveč že kar pravcat življenjski slog. Googlers. Ja pa kaj še. Kupček bikovih izločkov, če vprašate mene.
Še en letošnji film, kjer ne razumem hejtanja. Večkrat zelo zabavna, pozitivna in kul komedija, ki nam pove, da človek za sanje ni nikoli prestar. [...] Čisto dober film, morda res malce za Luno kar se pripravništva pri Googleu tiče, toda vseeno aktualen za čas, ko old school prodajalci izgubljajo bitko z moderno tehnologijo in, kot pravi John Goodman, postajajo le še dinozavri. [...] Takih filmov manjka. Taki filmi nam pobožajo dušo in nam dajo vedeti, da še nismo zamudili zadnjega vlaka, če si pač želimo spremembe v lajfu. —IztokPri dveurnem dolgčasu pa me še najbolj moti nedomišljeno kvazi-improvizirani "humor", utemeljen na nelagodno nakladaški komediji absurda oz. domnevne zabavnosti gartn nenehnega samovšečnega čvekanja nesmislov. (Če pustim ob strani docela neduhovite "filmske reference", povečini zunaj konteksta.) Kolega Nick in Billy sta (nekdanja) dolgoletna trgovca in kajpak prodajata predvsem bulšit, temu primerna je njuna naravnanost k verbalni diareji in praznem besedičenju (v situaciji, ki je ne obvladujeta oz. nimata pojma, za kaj sploh gre), ki pa sčasoma postane sila nadležno za gledalca. Saj razumem poskus satiričnega kontrasta, ki naj bi opozarjal na dejansko vrednost življenjskih izkušenj v nasprotju s (samo)promocijsko gostobesednostjo ter na princip surove tekmovalnosti v današnji generaciji mladih iskalcev zaposlitve; le da obema glumačema ali komurkoli drugemu ne uspe baš avtentično utelesiti srži hvalevrednih etičnih načel. Dokaj formulaičen scenarij pa tudi ne prinaša česa pretresljivega razen poveličevanja velikega Googla, dodobra prežvečenih klišejev o moralni (in dejanski) zmagi iznajdljivih deprivilegirancev, dobrotljivosti stereotipnih geekov ter intelektualnem potencialu marginalcev in čudakov, ki socialni in generacijski primanjkljaj kompenzirajo z ustvarjalnostjo, outside-the-box izvirnostjo in človečnostjo — ter se pri tem še zabavajo. Taki miselnosti se reče "googliness". Črnuhi, lepo vas prosim.

4 komentarji:

 1. Aha, no, saj sem vedel, da je vseeno, če ga takoj zalučam skozi okno. Sem pa pametno toliko časa počakal, da sem dobil dodatno potrditev tistega kar je splošno znano :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Vince Vaughn se je obnesel samo v:

  http://www.imdb.com/title/tt0124595/?ref_=nm_flmg_act_40

  valjda, ga je z rolo posekal J. Phoenix, ampak vseeno ... korektno je izpeljal. Sicer je pa aboniran za filmske debiliade, pač moški Jennifer Aniston v Hollywoodu.

  Težko razumem, zakaj sploh zapravljat čas za ogled takih filmov, ki pa Res že vnaprej napovedujejo spakovalni dolgcajt. Za omembe vredne filme pa ni časa.

  OdgovoriIzbriši
 3. O, zanimivo, tega pa ne poznam. Bom počekiral, če bo čas. Sicer pa: pride, kar pride. Skušam uravnotežiti nove filme (kakršni pač so) in preizkušene stare.

  OdgovoriIzbriši
 4. Simona Rebolj16. 10. 13 21:08

  A, ne poznaš. Je kar napeto doživetje. In Phoenix blesti, pa tudi od Anne Heche ena najboljših rol. Zgodba je pretresljiva, predvsem pa informativno poučna ... o sili prava in pravičnosti glede na mentaliteto, kulturo. Dolgčas ti po mojem sigurno ne bo. In celo realen konec ima.

  OdgovoriIzbriši