9. nov. 2013

2 Guns (2013)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●○○○○

Ne baš silna revolucija, a še kar prijetno presenečenje. Komični krimi-akcioner pod režijsko taktirko Islandca Baltasarja Kormákurja in po scenariju Blakea Mastersa (seriji Brotherhood ter Law & Order: L.A.) je nastal kot priredba stripa avtorja Stevena Granta pri kalifornijski neodvisni založbi Boom! Studios, ki sta jo leta 2005 ustanovila Ross Richie in Andrew Cosby. (Zgodba naj bi se zgledovala tudi po Charleyju Varricku iz leta 1973 z Walterjem Matthauom, kjer prav tako oropajo banko Tres Cruces v Novi Mehiki.)You ever heard the saying, 'Don’t rob the bank across from the diner that has the best donuts in 3 counties?' —That’s not a saying. —Yes it is. —I get what you’re saying but it’s not a saying. —It is now.

Pripoved ni sicer nič posebnega. Pajdaša Robert Trench (Denzel Washington) in Michael Stigman (Marky Mark Wahlberg), ki se skušata infiltrirati med mehiške zločinske posle in prijeti pomembnega mamilarskega botra Papija Greca (Edward James Olmos), pri tem drug za drugega ne vesta, da sta oba moža postave pod krinko: Bobby je v resnici operativec zvezne agencije za mamila DEA, Stig pa agent obveščevalne službe pri ameriški mornarici. Prav tako ne slutita, da z diverzijskim ropom banke ne bosta le prekrižala načrtov Papiju in prekinila toka mamilarskega denarja iz Mehike v ZDA, temveč predvsem stopila na žulj lastnikom mastnih 43 milijonov — in ne zgolj treh, kolikor sta jih pričakovala v bančnih sefih, — namreč brezkompromisnim agentom CIE na čelu s pokvarjenim pizdunom Earlom (Bill Paxton). Ampak denarja si za financiranje nelegalnih operacij želi tudi mornariški častnik Quince (James Marsden) in v vsesplošni zmedi je očitno, da je kompanjonoma nekdo nastavil past, da bi sam prišel do cvenka. In kakšno vlogo ima pri vsem tem Deb Rees (Paula Patton), Bobbyjeva sodelavka ter nekdanje dekle?Stripovske kvalitete, ki se vizualno in pripovedno upravičeno odražajo v duhoviti buddy-cop zgodbi z zabavno sarkastičnimi dialogi in v živopisano pretiranih figurah, dobro podpira posrečena lethal-weaponovska interakcija med glavnima likoma, pa tudi zanimivo karakterizirani stranski protagonisti (Olmos, Paxton, Fred Ward) in njihovi cinični, mestoma kino-samoreferenčni dovtipi. Čeprav je splošni vtis rahlo klišejski in osnovna premisa bolj ali manj že videna, so razen igralske zasedbe poglavitne odlike filma presenetljivo trdna režija, odlična fotografija prekaljenega britanskega snemalca Oliverja Wooda (serija Miami Vice, Die Hard 2, Mr. Holland's Opus, Face/Off, U-571, Fantastic Four, Surrogates, celotna Bourneova franšiza), neutrudna dinamika z dobro razpetim dramaturškim lokom (ki z občasnimi nedoslednostmi in motnjami v ritmu malce popusti prav na koncu) ter obča rodriguezovska nepretencioznost, ki solidno izpolni željo po lahkotni zabavi. Vredno ogleda, nemara tudi kinovstopnice, a ob stvarnem pričakovanju in prizemljenih merilih.

9 komentarjev:

 1. Mislim, da bi moral svoje ocene filmov objavljati tudi v kakšnem tiskanem mediju ;)

  OdgovoriIzbriši
 2. Če bi bil to neki plačljivi časopis ali revija, se mi ne zdi vredno. Potem je vseeno boljše, če jih tukaj bereš brezplačno. Ampak hvala. ;)

  OdgovoriIzbriši
 3. v časopisih ali revijah bi bilo lepo prebirati takšne recenzije, a so za naše medije pretežke ... edino v Ekranu bi šlo, a za kaj takega pa se mi zdi, da filmoljub premalo naklada in piše preveč direktno

  OdgovoriIzbriši
 4. Če sem do Ekrana jaz prišel pred dvema letoma, (mislim, da tri, štiri recenzije, potem je šlo pa uredniku v nos, ker sem nekaj prej objavil na blogu, kot pa je bilo v reviji :) potem verjamem, da bi kolega Filmoljub lahko pisal cele eseje in še kaj :D Takrat so kar iskali pisune za poštukat, sedaj pa mislim, da tudi tistih 20 eur ne morejo napraskati. Kar je seveda škoda. Tu bi lahko odprli debato, da nujno rabimo ali bolj dejaven in občemu bralcu prijazen Ekran, ali pa še eno kul revijo tipa Oskar. Ampak... od kje in za koga le :D

  Sicer pa tega filma še nisem videl in si ga resnici na ljubo niti ne želim kaj hitro. Bo že prišel enkrat mimogrede na vrsto.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ekran je kar precej drag in res si ne predstavljam, kdo bi ga sploh kupil, razen par zagretih posameznikov :)

   Izbriši
  2. Se strinjam. Sem zadnjic po dolgem casu kupil Mladino in so me tisti trije evri kar lepo udarili s silo presenecenja. :)

   Izbriši
 5. He he, lepo od vas, da me tako cenite, sem vesel. Sicer pa sem tudi že kdaj kaj napisal za kakšno revijo (tako o filmih kot tudi o marsičem drugem), pa mi podobno kot Paucu ni najbolj dišala uredniška politika, ki je marsikje in marsikdaj diktirala, kaj in kako naj bi napisal oz. se vtikala v vsebino, jo cenzurirala in krojila lastnim (pogosto čisto subjektivnim) željam. Vsega tega na blogu ni: pišem, kar / kakor / kadar hočem. Mislim, da bom zaenkrat pri tem tudi ostal. :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To že, samo vsak je vsel kakšnega dodatnega evra, sploh v teh časih ..

   Izbriši
 6. p.s. Glede tega filma pa imaš prav, Pauc, ničesar blazno pomembnega ne zamujaš.

  OdgovoriIzbriši