6. jan. 2014

Frailty (2001)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●○○○○

Celovečerni prvenec režiserja Williama Paxtona (po scenariju Brenta Hanleyja) je svojčas vzbudil precejšnjo pozornost med kritiško srenjo in ljubitelji mračnih, ne povsem konvencionalnih krimi-trilerjev. Danes že veteranski glumač "Divji" Bill Paxton je sicer eden prepoznavnejših in tudi razmeroma priljubljenih ameriških igralcev; najverjetneje smo se mu v trapasti (a posrečeni) vlogi smejali v mladinski komediji Weird Science (1985), pred tem ga je kot enega od objestnih pankovcev že v enem prvih prizorov ugonobil nabreklo mišičasti Švarci (in je razen večkratnega soigralca Lancea Henriksena edini lik, ki so ga na zaslonu ubili Terminator, Alien in Predator), navduševal je v televizijski seriji Big Love (zaradi katere je menda zavrnil ponujeno glavno vlogo Roberta Langdona v Da Vincijevi Šifri), svoj pečat je pustil na prepišni de Bontovi akcijski katastrofščini Twister (1996), opazili smo ga še v Cameronovih Resničnih lažeh (1994), Howardovem Apollu 13 (1995) ter Preprostem načrtu (1998) Sama Raimija, požrtvovalni skipper je bil v vojni podmorniščini U-571 (2000), slaboritni zvezni agent pa nazadnje v komični kriminalki 2 Guns (2013) in tako naprej.Ameriški Teksas pretresajo kruti uboji serijskega morilca, znanega kot "Božja dlan" in krajevna policija ter urad FBI še zdaleč nista blizu rešitvi zločinskega vala. Nekega večera v pisarno federalnega agenta Wesleyja Doyla (Powers Boothe) vstopi čudaški domačin Fenton Meiks (Matthew McConaughey) in mu prizna, da upravičeno sumi oz. celo ve, kdo je storilec: njegov brat Adam. Okoreli mož postave Doyle ne sodi med naivneže, ki bi jih prepričale blodnje vsakega mimoidočega, zato mu nepričakovani prišlek temeljito pojasni svoje prepričanje in v spominskem preblisku pove zgodbo od začetka; od tedaj, ko sta bila z bratom še dečka in je bil njun ovdoveli oče, pošteni in marljivi krajevni mehanik (Bill Paxton), deležen posebne božje milosti in razodetja v obliki vizije angela — božji sel pa mu je naložil posebno poslanstvo: znebiti se demonov v človeški podobi, ki zemeljskemu življu ne prinašajo drugega kot pokvarjenost, gorje in trpljenje. Bog osebno je sestavil celo seznam teh ljudi; vse, kar mora storiti, je dosledno upoštevanje neizprosnih navodil. In čudoviti nasad vrtnic v bližnjem javnem parku je kot nalašč za to, da mednje pokoplješ sveže truplo. (Ali več. Ne nujno v enem kosu.)

Come in and close the door. Are you afraid? —Yes. —Of what? —Of you. —Only demons should fear me. You're not a demon, are you? The angel said you were though. I can't believe that. I won't. You're my son, and I love you more than my own life. You know what's funny about all this, Fenton? I'm afraid of you.Res škoda, da v razpletu ter v epilogu domiselni scenarij razpade v nedosledno kopico klišejev in zevajočih pripovednih lukenj, ki v retrospektivi smiselno podrejo njegovo dobro zastavljeno, všečno dvoumno premiso srhljivega psihološkega trilerja s pomenljivim kančkom verske satire (nedvomno uperjeno v včasih težko razumljivi južnjaški tradicionalizem). Kljub temu je njegova nestandardna žanrska podoba celovita, zasuk z zamenjavo identitete je vendarle učinkovit, zgodba ohranja suspenz (skoraj) do konca in postreže s prepričljivimi glumaškimi nastopi (razen solidnega McConaugheyja posebej kaže izpostaviti tedaj šele 12-letnega Jeremyja Sumpterja v vlogi starejšega brata od obeh dečkov). Kakorkoli: Bill Paxton je (tudi tokrat) poskrbel, da ga ne pozabimo.

14 komentarjev:

 1. Vidim, da nisi prebral knjige, ki jo reklamiraš na desni strani. Če bi jo, bi ti moralo biti jasno, da gre za enega najboljših filmov tistega leta in za eno najboljših krminalnih triler dram zadnjega časa.

  OdgovoriIzbriši
 2. Govoriš o filmu Frailty? Se strinjam. Če bi knjigo prebral, bi mi bilo to vsekakor jasno. Ker je nisem, mi pač ni. Jebemti no.™

  OdgovoriIzbriši
 3. p.s. Malo mi je žal, da ne morem razumeti (ker pač nisem bral knjige), da je bil ta film veliko boljši od istega leta posnetih The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, Mulholland Dr., Donnie Darko, A Beautiful Mind, Monsters, Inc., Training Day, Black Hawk Down, Amélie, Spirited Away, A.I. Artificial Intelligence, Shrek, The Royal Tenenbaums, Enemy at the Gates, The Others, Y Tu Mamá También, Vanilla Sky, I Am Sam, Ghost World, Monster's Ball, Gosford Park, Das Experiment, The Man Who Wasn't There, K-PAX, Life as a House in mnogih drugih. Jp, prav si prebral.™

  OdgovoriIzbriši
 4. Zakaj za vraga reklamiraš knjigo, ki je nisi prebral. Jebemti no.

  OdgovoriIzbriši
 5. Ker se mi je zataknilo že pri naslovnici. Jebemti nazaj.

  OdgovoriIzbriši
 6. Škoda, kajti če se ti ne bi, bi zlahka razumel, da Frailty z levo roko preseže večino filmov, ki si jih naštel. Nekaj je celo slabih, jebemti no. Nujno preberi knjigo, lepo te prosim. Če ne drugega, vsaj zato, da boš pogruntal, da je vsaj K-PAX slabši kot Frailty. Pa zato, da boš razumel kaj sploh pomeni stavek "eden najboljših filmov leta." Daj no, ne bodi lenuh, vzami si čas, preberi knjigo, saj ni tako zahtevna in dolga. Da ne pozabim, več različnih naslovnic je, zbirateljske izdaje seveda. Če ti ta ne odgovarja, pač probaj drugo. Ziher se bo našla kakšna tudi zate. Vso srečo.

  K-PAX boljši kot Frailty? Nujno knjigo, nujno.

  OdgovoriIzbriši
 7. Prav, dogovorjeno, se bom potrudil prezreti naslovnico in bom knjigo prebral. Že zato, ker je razen romanov "Vojna in mir" ter "Hampti Dampti v deželi igrač" in priročnika "Kako s korenčkom v treh potezah narediti samomor iz zasede" to menda najpomembnejša knjiga našega časa. Vsaj sodeč po odličnih kritikah in opisih recenzistov.

  OdgovoriIzbriši
 8. Ah, pretiravaš, zgolj za takšne kot si ti je, za takšne, ki nimajo pojma kako zelo perfekten je Frailty. Ni se kaj dosti prodala, kajti ciljne publike na srečo ni veliko.

  OdgovoriIzbriši
 9. Vau, prispeli smo že do 9. komentarja -- pobudo za to neverjetno plodno "debato" si dal ti sam -- nakladaš in nakladaš, pa še vedno nisi pojasnil, ZAKAJ naj bi bil Frailty tako "zelo perfekten". No ja, saj odgovora niti ne pričakujem, brez skrbi. Nisi se izneveril. Zdaj grem pa brat knjigo.

  OdgovoriIzbriši
 10. Šokantna, mračna in grozljiva zgodba o očetu, ki ponekod presežek celo fenomenalni Unbreakable. Atmosfera je izvrsta, je super miks skrivnostnega, mističnega, hladnega, zamorjega in psihološkega. Zgodba je vrhunska, ideje so briljantne. To, da o oče svoja sinova prepričuje, da so bili poslani od boga in da morajo Zemljo očistiti zlih demonov, torej ljudi, ki v resnici niso ljudje, marveč zlobni hudičevi pajdaši, je meni noro dobro. Vzporednica s Carrie in Piper Laurie se ponuja sama od sebe. Enkratnost film Frailty torej ni v dejstvu, da nam pokaže zgodbo moškega, ki so ga obsedle nore ideje, ampak v tem, da ta moški svoje početje spremeni v družinski problem, v skupno početje s svojimi sinovoma, ki morata prisostvovati vsakemu umoru. Konec je seveda bomba, pojasnitev velike skrivnosti boga, hudiča in demonov, skrivnosti novega odrešenika, modernega Kristusa, se pravi preobrat, ki ga vrščam med najboljše preobrate vseh časov. Režija je briljantna, prepričljiva, suverena, samozavestna, dramaturgija isto, igralske kreacije so točno takšne, da jim verjamemo, torej zakon film res. Vera, slasher, familija, vse in še več.

  OdgovoriIzbriši
 11. In da ne pozabim, preden prebereš komentar, daj pliz preberi knjigo, da se bova končno razumela.

  OdgovoriIzbriši
 12. Tvoje asociacije so osupljive. V filmu zaznaš motiv družinske verske blaznosti (oz. indoktrinacije potomcev z lastnimi frustracijami), takoj pomisliš na prvega podobnega in dovolj znanega, ki ti pade na pamet — aha, Carrie — in že iz pasje riti vlečeš špuro, pardon, vzporednice in reference. Saj res, v katerem filmu je nekdo z dotikom lahko "zaznal" zlobo in zločinske namene v nekom drugem? Saj res, pri Unbreakable, in -ŽBAM!-, vnovič pade primerjava s filmom, ki spet nima nobene zveze. Lepo je mešati jabolka in hruške ter krompirjev golaž z jagodnim sladoledom. Dober tek.

  Ampak si mi pa vsaj odgovoril. Mislim, da se je to zgodilo prvič. Grem nazaj brat knjigo.

  OdgovoriIzbriši
 13. Po dolgem casu cutim medsebojno naklonjenost! Morda tudi spostovanje.

  OdgovoriIzbriši
 14. "Zemljo očistiti zlih demonov, torej ljudi, ki v resnici niso ljudje, marveč zlobni hudičevi pajdaši, je meni noro dobro."

  Haha. Iztok, hvala ker si.

  OdgovoriIzbriši