15. jun. 2014

Bolj pogreb kot svatba

Ljubljana, Gospod. razstavišče, 14. junija 2014. Fail.

Res bi bilo fino, če se blagovnih znamk in zvenečih imen ne bi vsevprek zlorabljalo v marketinške namene, saj se potem (nekateri) ljudje počutijo rahlo nategnjeni. Že res, da na plakatu in vstopnici piše "Goran Bregović & Orkestar za svadbe i sahrane" (ter s "posebnim gostom" Alenom Islamovićem), vendar tam na veliko piše tudi "Bijelo dugme" in lepo je vidna oznaka "40" (v smislu "40. obletnica ustanovitve skupine"). To menda že pomeni, da se lahko obiskovalec koncerta nadeja tistega, kar mu obljublja plakat za ta dogodek: torej glasbo skupine Bijelo dugme (razen Željka Bebeka in še koga iz nekdanje zasedbe, kar je seveda nemogoče).

No, tovrstna pričakovanja so bila žal jalova. Dobili smo odurno balkansko štanco v cigan narodnjaški maniri ter nekaj skladb legendarnega rockovskega ansambla — v plehki trubaški različici.Kar niti ni edino ali največje razočaranje. Pred tem smo bili za predskupino namreč deležni enega bolj ostudnih med kvazi-pevci nekdanje slovenske estrade, čokatega moža brez vratu in brade (in posluha), psevdo-zvezdnika z enim komadom (in še tega ne zmore spodobno odpeti), gnus zbujajočega človeka-želvo Dadija Daza. Človek težko verjame očesom in ušesom. Razen tistega svojega hita je prepeval (če lahko temu tako rečemo) še Ako su to samo bile laži, Hajde da ludujemo ove noči in podobna ex-jugo-jajca; najbrž z namenom, da bi ogrel občinstvo. Učinek je bil kajpak nasproten. (Tedaj mi je bilo že jasno, zakaj so redarji vstopajočim strogo odvzemali steklenice in druge večje ali trše predmete.)

Kdo je bil po vrsti drugi nastopajoči, še zdaj ne vem. Menda neki zmagovalec makedonskega resničnostnega šova ali nekaj takega. Venček pop-narodnjaških hompa-cumpa popevk v čistokrvnem slogu produkcije TV Pink (ki je bila med drugimi pokrovitelj koncerta, kolikor sem razumel); ampak okej, fant vsaj peti zna in to počne z guštom. Razen tega nam je med balkanskim jodlanjem namenil tudi par Čolićevih nesmrtnih hitov in skorajda uspel vzbuditi upanje, da mukotrpno čakanje na zvezde večera ni povsem zaman.

Opomba. Če je širina zgornjega YouTube videoposnetka napačna ali se ta sploh ne predvaja, je to verjetno zato, ker uporabljaš omejeni brskalnik MalegaMehkega™ Internet Explorer ®

Več kot dve uri in pol po uradnem začetku koncerta, okrog pol polnoči (boleči križ me je ubijal, noge so bile razbeljene, razpoloženje pa na psu) so torej prikorakali osrednji gostje prireditve: četica trubačev, nekaj mamk v narodnih nošah in junak večera, Goran Bregović v tisti svoji značilni beli obleki. (Pri drugem komadu se mu je pridružil še postriženi Alen Islamović, podobno našemljen v Dona Johnsona iz nanizanke Miami Vice.) Brez bobnov, basa, klaviatur, ritmične kitare in vseh drugih nujnih atributov rockovske zasedbe.

Če česa organsko ne prenesem (razen hiphop deklamiranja), so to trubači. Poslušati kultne skladbe Belega gumba v izvedbi opankarske napihujoče se pleh-muske je bilo eno najbolj srhljivih glasbenih doživetij, za katera sem kdaj kupil vstopnico. (Če sploh ne omenjam poraznega tehničnega vidika in obupne organizacije.) Zalotil sem se v razmišljanju, da bi tedaj raje poslušal Jana Plestenjaka ali bral Gartnerjev blog ali si s švicarskim nožkom vrtal v gleženj. Z boljšo polovico sva se čedalje bolj zavijajočih oči sumničavo spogledovala in nazadnje preprosto odšla, izčrpana in slabe volje — več kot uro pred koncem. Danes si že ves dan vrtim Bijelo dugme na starih CD ploščkih, utrujen in z malce grenkim okusom v ustih.

Poskusil bom pozabiti, če bom mogel.

7 komentarjev:

 1. congratulations, you've been fucked in the ass

  OdgovoriIzbriši
 2. Yeah well, shit happens. Thank you. :/

  OdgovoriIzbriši
 3. Če greš na koncert Goran Bregovića in ne maraš trubačev, je to isto kot če bi šel na koncert Jana Plestenjaka in ne maraš osladnosti.

  OdgovoriIzbriši
 4. Se strinjam. Ampak če greš na koncert "Bijelo dugme ob 40-letnici" (kakor ti daje s plakati in obvestili slutiti organizator), potem pričakuješ vsaj malo tudi česa drugega razen trubačev.

  OdgovoriIzbriši
 5. Strinjam se v 100%. Bregovič je začel iz "Ovo je Balkan" - pomeni to pijan in 2,5 ure prepozno? Aranžma katastrofa in brez skupne note...

  OdgovoriIzbriši
 6. ! A! Velika hvala za komentar koncerta! Veseli me, da nekdo je napisal resnico!

  OdgovoriIzbriši
 7. Jaz sem imel karte ampak zaradi zdravstvenih težav nisem mogel it. Moram rečt da sem se kar pošteno sekiral, pa še punca posledično ni šla. Ampak po tem zapisu sem/sva si tako oddahnila kot že dolgo ne :)

  OdgovoriIzbriši