8. avg. 2014

House of Wax (2005)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●○○○○○○

Prvenec španskega režiserja Jaumeja Collet-Serre (Orphan, Unknown) naj bi bil rimejk istoimenske grozljivke iz leta 1953 s slavnim Vincentom Priceom (pokloni se mu z imenom enega od likov), ki je že tako priredba še starejšega Mystery of the Wax Museum iz leta 1933 — a ima razen naslova z obema bolj malo skupnega. (No ja, vosek.) Še najbolj slovi po tem, da je v njem zaigrala tudi razvpita bogataška kokoš Paris Hilton, katere lik puhloglave barbike Paige (ki ponavlja bebavo frazo »That's hot«) doleti srhljiva smrt: zašiljena kovinska cev ji predre možgane. Če bi šlo za dokumentarec oz. bi blondinka igrala sebe, taka poškodba verjetno ne bi bila usodna. Žal ne gre za njen edini (ali poslednji) glumaški podvig; prislužil ji je zlato malino za najslabšo stransko igralko in ob neki poznejši podelitvi še enako odličje za najslabšo igralko desetletja. Desetletja. Za njeno vlogo so ustvarjalci filma menda sprva razmišljali o Jennifer Connelly in celo Kate Winslet. Hm, pravzaprav sta jo obe dami dobro odnesli.
Vse je popolnoma tako kot pri ostalih rimejkih in reciklažah azijskih kultov. Toda pozor, pred nami je kljub temu rimejk, ki se spozna na gotsko grozo. Na bližnje posnetke trupel, na trgovino s svežim, krvavim mesom. Na stvari, ob katerih vam bo neprijetno pri srcu. [...] Ocena: 7/10 —IztokYou're just gonna let 'em leave like that? That guy's a freak, he throws dead animals in a pit for a living. —You clean shit for a living, Mr. Septic Tank Man. What's the difference? —Well, I don't walk through it. That's one difference.

Ironično, da pripoved o blaznem rdečevratnem psihopatu (in njegovem norem bratu) ter bizarnem domu voščenih figur ni tako strahovito zanikrna grozljivka, da se je ne bi dalo preživeti (!) z zadostno mero zdrave prizanesljivosti, heinekena in čipsa, in tudi najslabši film vseh časov ne. (K sreči ga ne krasi oznaka PG-13.) Standardno odštevanje življenj trapastih adolescentov je sicer že videna kakofonija teen-slasher klišejev, a je mestoma dovolj zabavno in premore nekatere bežne trenutke črnega humorja (denimo prizor, ko morilec boleče depilira obraz žrtve z voskom, preden jo za vselej obda s smrtonosnim oklepom — iz voska). Za neuravnovešenega antagonista sicer vneto navijamo od trenutka, ko se pojavi; v želji, da bi čimprej in do zadnjega pobil vse zabite mladostnike. Razen brezizrazne izložbene lutke Hiltonove (ustrezno razgaljene in celo izvajajoče striptiz) to posebej velja za neznosno zoprnega wannabe-slaboritnika Chada Michaela Murrayja (ki že v enem začetnih kadrov brez posebnega razloga sleče majico, da ne bi kdo pozabil, kateri publiki je namenjen umotvor) in ljubljenko butastih najstniških komedij Elisho Cuthbert — a žal oba preživita. Spoiler! Vse druge like gledalec pozabi še pred stereotipnim epilogom, ki z nepotrebnim zasukom tik pred koncem oportunistično navrže celo možnost nadaljevanja. Pa kaj še.

3 komentarji:

 1. Mar ni tale film prišel kmalu po tistem porniču in se je na to "slavo" kar pošteno šlepal? Paris 'n stuff?

  Sicer ga nisem videl in za zdaj tudi nimam namena.

  OdgovoriIzbriši
 2. Nimam pojma. Je pa film v smislu "tako-slab-da-je-že-dober" prav zaradi smešne igralske predstave Paris celo zanimivejši, kot bi bil sicer. Zamujaš pa ničesar, ne glede na vse.

  OdgovoriIzbriši
 3. [...] , ki se spozna na gotsko grozo [...]

  Ta je res prfuknen do obisti!

  OdgovoriIzbriši