9. sep. 2014

Tom Cruise: pro et contra

Zakaj (n)imamo radi Tomčija Kurčija (vsaj jaz)

● Ker je scientološki fanatik, ki je izgubil stik z resničnostjo. ● Ker ima tisti večni blaženi samozavestni in samovšečni nasmešek. ● Ker se preserava v akcijskih blockbusterjih, v neodvisni produkciji in manjših karakternih projektih ga pa ni. ● Ker igra razmeroma preproste, enodimenzionalne like brez prehude izrazne globine. ● Ker je odslovil Nicole, nato pa še Katie. (Kaj za vraga je narobe z njim?)

Opomba. Če je širina zgornjega YouTube videoposnetka napačna ali se ta sploh ne predvaja, je to verjetno zato, ker uporabljaš omejeni brskalnik MalegaMehkega™ Internet Explorer ®

● Ker je bil simpatičen v Rain Manu. (Če igraš ob boku najboljšega ameriškega glumača nove dobe, je lahko biti kul.) ● Ker tudi nevarne prizore izvaja sam. (Hu kers. Če je tak frajer, pa naj gre med kaskaderje. Ampak sumim, da bi mu kmalu zasmrdela ubornejša plača.) ● Ker je pri petdesetih videti dobro. (Dol mi visi. Jaz bom tudi, pa kaj?) ● Ker si občasno da duška v kakšnem liku tipa Les Grossman v Tropskem viharju. (Okej, tega mu priznam.) ● Kaj pa Born on the Fourth of July, Eyes Wide Shut ali Magnolia? (Že prav. Kaj pa Taps, Rock of Ages ali The Mummy?)

10 komentarjev:

 1. Zelo za! Ikona Hollywooda! Posledično mu tvoje minuse jaz štejem pod pluse :D

  OdgovoriIzbriši
 2. You gotta be kidding me. Ne, sej ne. :P

  OdgovoriIzbriši
 3. Hmja. Po ogledu kakšnega njegovega filma tudi jaz venomer razmišljam ali sem za ali proti. Nekako se bolj nagibam proti negativnemu predznaku, ampak je res, da ima tudi dobre trenutke. Zadnja leta bolj malo, drži. Vseeno ikona, legenda, pretty boy.

  OdgovoriIzbriši
 4. PS: Odličen Bent Stiler! :D

  OdgovoriIzbriši
 5. Kaj pa Top Gun, The Color Of Money, A Few Good Men, Jerry Maguire, Collateral, The Last Samurai, Vanilla Sky, The Firm, Lions For Lambs in Mission: Impossible?

  Glede Nicole in Katie, odslovili sta ga onidve.

  Glede Intervjuja v vampirjem, najboljši vampirski film vseh časov, Tom pa vrhunski Lestat, kar mu je na koncu priznala celo Anne Rice.

  In ja, Edge Of Tomorrow je mojstrovina, Oblivion je zelo dober, Jack Reacher pa sila zabaven in kul. Da o zadnji Misiji, ki je vrhunec akcijskega žanra, niti ne govorim. Plus Rock of Ages, kjer bi moral seveda sneti oskarja, tako zelo perfekten je.

  Samo Knight and Day je sranje, ostali novi super, pred tem pa itak cel kup legendarnih. Tudi The Outsiders seveda.

  Eto, zdaj pa pljuvaj po meni, če hočeš :)

  OdgovoriIzbriši
 6. Nimam kaj pljuvat, ti si že sam sebi svoja lastna avto-referenca, kolega. Kot ponavadi greš in pač našteješ večino preostalih Tomčijevih filmov; kot da jih kdo ne pozna ali da sem jih pozabil ali kaj. Tudi kvaliteto filma utemeljiš kot ponavadi: ta je sila zabaven, oni je legendaren, tisti bi moral sneti oskarja. Tako pač je, pa pika, anede? Fuck yeah. Bravo, ná piškot. :)

  OdgovoriIzbriši
 7. Moram reči, da se kar strinjam s tabo. Se mi zdi, da se mi je, vedno bolj ko je tlačil svoje osebno življenje in scientologijo v ospredje, vse bolj zameril. Seveda k temu prispeva tudi dejstvo, da se več ali manj loteva enih in istih akcijskih filmov, za katere počasi postaja že malo prestar. Pri njem mi je najbolj moteče to, da deluje kot da je sposoben za marsikaj več od povprečnih akcijad (oziroma je to že dokazal v marsikaterem filmu), a se kljub temu zavzeto tlači v ta žanr. Verjetno se je odločil, da hoče ostati znan le kot filmski zvezdnik in ne zgolj kot odličen igralec, saj edino to lahko razloži njegove izbire filmov (Rock of Ages WTF??).

  OdgovoriIzbriši
 8. V zadnjem Globalu je dokaj zanimiv portret o njem (dokaj pozitiven). Dotakne se predvsem tega kako ga je internet "ubil" zaradi skakanja pri Oprah, česar "menda" v resnici sploh ni bilo in kako je bila oddaja skorajda gladiatorska arena. Po tem so njegove vloge res postale malce meh. Plus njegova prva prava akcijska vloga (Top Gun to ni) je šele po 15 letih v Hollywoodu. Pred tem pa filmi s Hoffmanom in Newmanom in sodelovanje z Scorsesejem in Ridleyem. Tam od Magnolie do Collateral je bil po mojem na vrhuncu, po tistem "skakanju" in javnem zagovorništvu scientologije pa tobogan navzdol. Za primerjavo: ko pogledaš kaj snema Brad Pitt od leta 2006 (WWZ izjema), mi je kar mal žal da ne sprejema več izzivalnejših vlog.

  Vseeno mislim, da je generaciji 80's en simbol HW blockbusterjev (čeprav nikoli ni bil tipičen akcijski junak) predenj so igralce nadomestili CGI in stripi in povezano vesolje itd.

  P.S. in vsak film v katerem Tom Cruise teče je pogledat že samo zaradi tega.

  OdgovoriIzbriši
 9. Da bi gledal Toma, kako teče? Čemu že? Potem pa že raje gledam Pamelo, kako teče (v kopalkah, po plaži).

  OdgovoriIzbriši