10. apr. 2015

Seventh Son (2014)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●○○○○○

Nergaški stari vitez in srboriti lovec na čarovnice (v podobi zmajev ali pošasti vseh vrst in oblik) mojster Gregory (Jeff Bridges) išče novega vajenca — potem ko je prejšnjega ugonobila njegova večna sovražnica, mogočna čarovniška kraljica Mati Malkin (Julianne Moore). Po tradiciji in prerokbi je to lahko le sedmi sin sedmega sina; obdarjen z posebnimi močmi, iznajdljiv in nenavadno trdoživ. Najde ga v gospodiču Tomu Wardu (Ben Barnes), z mističnimi vizijami trpinčenem mladeniču s podeželja, ki se po pozivu uglednega prišleka nejevoljno loči od matere (Olivia Williams). Ta je edina, ki ve, kako poseben je v resnici njen sedmi sin: vajenec, kakršnega ni imel še noben pripadnik starodavnega bojevniškega reda. Mojster Gregory je bil nekoč s skrajnimi močmi že kos Materi Malkin; vendar se je neusmiljena vešča osvobodila dolgoletne ječe in zdaj že zbira moči, da bo ob naslednji krvavi luni z mračnimi silami zavladala svetu. Je Tom res izbranec in celo naslednik edinega preostalega lovca na spreminjajoče se spake — ali pa ga bo usodno zapeljala prav ena od njih, čedna Alice (Alicia Vikander), dekle iz njegovih prividov?

Opomba. Če je širina zgornjega YouTube avdioposnetka napačna ali se ta sploh ne predvaja, je to verjetno zato, ker uporabljaš omejeni brskalnik MalegaMehkega™ Internet Explorer ®

Kam uvrstiti fantazijsko tepežkarico ruskega režiserja Sergeja Bodrova? Po eni strani bi lahko sodila med mashup debilizme tipa Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012) ali Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013), saj je podobno nastala po knjižni predlogi (roman The Spook's Apprentice iz fantazijske serije The Wardstone Chronicles britanskega pisca Josepha Delaneyja) in v isti lonec meče vse sorte folklornih ter mitoloških motivov. Po drugi plati premore nepričakovano visoko produkcijsko vrednost, posebni učinki so sijajni in scenografija všečna, igralska zasedba pa vrhunska. (Jeff in Julianne ne moreta skriti, da sta se med snemanjem zabavala.) Prizanesljivo rečeno je pravzaprav še največja težava scenarij (Charles Leavitt, Steven Knight in Matt Greenberg) oziroma dramaturška zasnova in sama zgodba, ki je plehka kot pasji piškot ter brez riti, glave in kakršnekoli globine — pač pa prinaša groteskno predvidljive zasuke in skoraj komične like. Vendar dajeta cenzorska oznaka 'PG-13' in obči manko visceralnosti vedeti, da je film namenjen tistim, ki jih te stvari tako ali tako ne zanimajo in jih niti ne opazijo: mladini od osmega do trinajstega leta. Če ga sodim skozi njihove oči, bi se mogel celo pridušati, da je mestoma dokaj zabaven in z minutažo poldruge ure večinoma dovolj kratkočasen — dasiravno ga pozabite že med samim ogledom. Trivia: v njem sicer ni Eddieja, so mu pa nekatere pošasti malce podobne. Gor z železjem!

5 komentarjev:

 1. Ne vem, kva je fora, da Bridges v tem filmu govori, tko k govori.

  OdgovoriIzbriši
 2. Temu rečemo karakterizacija lika. ツ

  OdgovoriIzbriši
 3. Aja? Big words! Pr nas temu rečemo pačenje zavoljo pačenja, k je povrhu vsega še precej moteče. Mogoče je Bridges kle mal preveč užival ...

  OdgovoriIzbriši
 4. Ha ha, verjetno res. :D Ampak ker je ves film ena sama debilarija, njegovo pačenje v bistvu niti ni najbolj moteča stvar.

  OdgovoriIzbriši
 5. Mja. Ko bi blo vsaj, ane. :)

  OdgovoriIzbriši