5. apr. 2015

Stretch (2014)

IMDb | YouTube | moj vtis: ●●●●●●○○○○

Ne najbolj brihtni Stretch (Patrick Wilson) je voznik limuzine v Mestu angelov. Tja je s trebuhom za kruhom — kot že marsikdo pred njim — prišel po filmsko slavo, končal pa kot najemniška zguba s službo, ki jo iz srca sovraži. Zaradi uspešnega športnega zvezdnika ga je na mah zapustilo dekle (Brooklyn Decker), s katerim je odtlej obseden; ni se še povsem znebil nekdanje zasvojenosti z omamnimi substancami in igrami na srečo; z notranjim samogovorom si dopoveduje, kako ne verjame v usodo in naključja; za nameček pa ima med dolgimi nočnimi urami še privide, v katerih se mu kot sarkastični duh prikazuje umrli kolega ter vzornik vseh limuzinarjev (Ed Helms). To pa še ni vse: prikaže se tudi izterjevalec mehiške mafije, ki od Stretcha zahteva vračilo celotnega igralniškega dolga do naslednje polnoči. Čeprav so stranke prevozniške agencije sami slavni in bogati liki (denimo David Hasselhoff in Ray Liotta, ki igrata sočno različico samega sebe), bo finančni podvig praktično nemogoč; toliko bolj, ker mu posle vztrajno kvarijo neusmiljeni ruski limuzinarski tekmeci na čelu s skrivnostnim belolasim Jovijem (Randy Couture). Edina možnost, da nekako pride do denarja, je ekscentrični bogataš (Chris Pine), ki naj bi ga prostodušni šofer tisti večer peljal na ekskluzivno orgijastično zabavo — a le, če mu bo ves večer na voljo za vsakršne usluge izmenjave denarja in tajinstvenih kovčkov. Seveda se Stretchu še sanja ne, v kaj se je zapletel; še dobro, da ga podpira in mu pomaga vsaj čedna sodelavka na radijski zvezi (Jessica Alba).

Come on, son, if you're going to patronize me, at least put your fucking back into it, you don't have any respect for the HOFF. Am I right? You think I never held a knife? That I'm unfamiliar with the taste of blood? That I took a shitty sub par show about lifeguards and turned it into the highest rated syndicated hit in television history because I got fucking lucky? I once forcibly sodomize a Vietcong colonel with a stick grenade because he placed an ancestral curse on me while I was interrogating him and I don't even believe in ancestral curses but that's how fucking deep I roll. (David Hasselhoff)

Nobeno presenečenje ni, da je ameriški scenarist in režiser Joe Carnahan predtem snemal take obešenjaške streljačine kot Smokin' Aces (2006) ter krimi-akcijade kot The A-Team (2010), saj gre za sila podoben recept: popolnoma nora, črnohumorna, divja komedija zmešnjav in absurda, ki z nepretenciozno satiričnimi ostmi cilja na bizarnost, nepredvidljivost in zavajajočo puhlost same hollywoodske industrije. Kalifornijski cineast je sicer zagrešil tudi nekatere resne(jše) projekte, denimo kriminalno detektivko Narc (2002) z Jasonom Patricom ter pustolovski triler The Grey (2011) z Liamom Neesonom — in nemara gre celo za (naj)boljša umotvora tega filmskega ustvarjalca. Ampak velja priznati, da se odlično znajde prav v tovrstni akcijski burleski, ki razen z brezhibnim tehničnim aspektom navdušuje z občo dinamiko, trapastimi stripovskimi domislicami v maniri zabavne farse in parodije filmskih stereotipov ter s tako grotesknim pretiravanjem na vseh ravneh, da je vse skupaj že duhovito. Razen hilaričnih kameo nastopov (Liotta je Carnahanov večkratni sodelavec) prepriča tudi Wilson v osrednji vlogi, po kakršnih ga doslej ne pomnimo (beri: uspe mu pridobiti simpatije gledalca), ter Chris 'kapitan Kirk' Pine (ki uradno sploh ni naveden med glumaško zasedbo) kot blazni, na pol goli, bradati posebnež, ki mu razen nepozabne "idiotske noči" ponudi tudi pomembno osebnostno lekcijo. Tematsko podhranjena zgodba sicer ne bo ostala z vami dlje kot do odjavne špice (obvezen je ogled neuporabljenih kadrov na koncu), a na poti do tja vas bo film z drzno nekonvencionalno naravo bržčas kar solidno kratkočasil. Mene je, moram reči.

Ni komentarjev:

Objava komentarja